Witam, widziałem podobny temat na forum Audi 80,ale nikt nie potrafił jednoznacznie wytłumaczyć tego zjawiska. Jedni o łożysku oporowym,a drudzy o łożysku na wałku w skrzyni.
Ja mam ten sam problem t.j. na wolnych obrotach na luzie, hałasuje a jeśli wcisnę sprzęgło to hałas zanika lub gdy (nie wciskając sprzęgła) zwiększę obroty silnika do ok 1600 obr/min to hałas również zanika. Mam silnik 1.6TD SB. obroty biegu jałowego ok 850-900 obr/min czyli jak na diesla ok, łożysko oporowe wraz z tarczą sprzęgła wymieniłem ("mój mechanik też twierdził że to łożysko") i po wymianie na nowe (byłem przy wymianie

) hałas jak był tak jest nadal identyczny. Wkurzyłem się i kupiłem skrzynię na szrocie. Nie wiem z jakiego motoru była ale oznaczenie miała AOC. w katalogu niemieckim od audi nie znalazłem takiej ale pasowała. Na drugiej skrzyni hałas taki sam. Oddałem i kupiłem skrzynię od kolegi który miał Audi 80 do rozbiórki i skrzynię AKM od 1.8s Pasowała oczywiście jak ulał ale co? dalej ten sam dźwięk hałas który mi się śni po nocach. Dodam że u kolegi ta sama skrzynia nie hałasowała (sprawdzaliśmy przed i po próbie na moim dieslu) Błagam niech się ktoś zlituje i powie co to może być? nie mam już sił 3 skrzynie,sprzęgło,łożysko,robocizna i dalej to samo...

zrobiłem tak już 25tyś i jeździ, biegi wchodzą lekko bez problemu na zimno i gorąco. Olej w skrzyni stan wymieniany. Ten temat to nie lada wyzwanie. Pozdrawiam!