Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABT+LPG] gwizdy w skrzyni biegów

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stempel87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABT+LPG] gwizdy w skrzyni biegów

Post autor: stempel87 » 31 paź 2010, 16:12

Witam. Mam problem ze skrzynią biegów, mianowicie podczas jazdy od ok 80km/h w zwyż ze skrzyni (bynajmniej tak mi sie wydaje) dochodzi gwizd. Czym większa prędkość tym głośniejszy hałas. Dzieje sie tak zarówno podczas jazdy jak i przy hamowaniu silnikiem przy większej prędkości. Czytałem na innym forum że może to być wina docisku sprzęgła? A może jest jakieś łożysko przy skrzyni które może odpowiadać za ten gwizd?

fredi99vv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fredi99vv » 31 paź 2010, 18:04

Mysle ze jedyna rzecza w skrzyni, która moze wydawać podobny do gwizdu odgłos jest (wyrobiony)mechanizm róznicowy :idea: .Ale tego sie nie naprawia.

sprzegło moze tak,ale jesli sie nie slizga,i po nacisnieciu pedała(wtedy zaczyna pracowac łożysko oporowe) jest cisza to odpada :idea:

a gwizd i duza predkość kojarzy mi sie z czymś co tnie powietrze,zobacz czy osłona silnika nie fruwa, lub jakis inny kawałek plastiku.

[ Dodano: 2010-10-31, 18:06 ]
Ale gwizd mechanizmu bardzo rzadko sie zdarza.

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 31 paź 2010, 20:08

Skrzynia kończy swój żywot. Mam u siebie ten sam problem tyle tylko że u mnie dodatkowo mechanizm różnicowy ma luzy i telepie całą budą. Jednakże czy sprawdzałeś stan oleju w skrzyni? Może wystarczy wymienić i trochę jeszcze na tej skrzynce pojeździsz.

Awatar użytkownika
stempel87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: stempel87 » 01 lis 2010, 17:44

fredi99vv pisze:a gwizd i duza predkość kojarzy mi sie z czymś co tnie powietrze,zobacz czy osłona silnika nie fruwa, lub jakis inny kawałek plastiku.
to napewno nie są żadne plastiki. Prawde powiedziawszy to jest moja druga skrzynia, pierwszą z głupoty przytarłem bo nie dopilnowałem stanu oleju, w wyniku czego strasznie wyła i nieszło wogóle jeździć więc na szrocie kupiłem drugą i po jakimś tygodniu lub dwóch z tej też zaczął wydobywać sie tak jakby gwizd, zwrócić jej już nie mogłem bo miałem 7 dni gwarancji rozruchowej:( stan oleju w tej jest OK.
A dżwięk z tej skrzyni przypomina mi tamten z tej przytartej skrzyni tylko nie jest taki głośny, więc być może z tego szrotu kupłem też przytartą skrzynie, tylko nie tak bardzo. Jakby co to na takiej przytartej skrzyni można jeździć bez wahania że gdzieś sie rozsypie?

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 01 lis 2010, 17:48

Jeśli będziesz się z nią delikatnie obchodził to jeszcze troszkę pojeździsz....ale głowy nie dam że nie padnie. Spróbuj wymienić olej i zalać porządny z dodatkiem - niczym nie ryzykujesz a jest szansa że coś pomoże...przedłuży jej żywot.

fredi99vv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fredi99vv » 02 lis 2010, 20:27

Najprostszym sposobem sprawdzenia kondycji skrzyni :idea: jest spuszczenie odrobiny oleju z niej :idea: jesli sa opiłki to raczej nie jest dobrze :!:

tonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tonik » 29 sty 2011, 15:16

ja z taki m gwizdem jeżdżę już od roku ,jeszcze się trzyma nie padła ;-) zmieniłem tylko olej ale to nie pomogło dalej gwiżdże ,choć przyznaje że coraz głośniej :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl