COBRA, a moge zalac taki olej ELF 80W-90 ???cobra pisze:wszystko już było,w tamtym tyg pisałem dokładnie co i jak... używaj szukajki a bedziesz wiedział wszystko
1. pełen syntetyk 75W-90 tylko taki :!: :!: :!:
może być castrola lub mobila
2. odkręcasz srubą, zlewasz staryolej, zakręcasz srubę spustową, odkręcasz śrubę kontrolną, wkładasz rurkę z lejkiem na koncu do otworu i wlewasz nowy
3. 2,5litra
[b4 1.9tdi 1Z] olej w skrzyni
Producent podaje TYLKO 75W-90 i radziłbym się takiego trzymać. Może różnice nie są duże ale jednak ...MAKLER pisze:a moge zalac taki olej ELF 80W-90 ???
Tu jakiś cytat z mądrego źródła "Stosowanie oleju przekładniowego o zbyt dużej lepkości może nieco wyciszyć zużytą przekładnię, ale gdy będzie to skrzynia biegów, prawie na pewno bardzo utrudni (na zimno) zmianę biegów."
-
- Forum Audi 80
nie lej specyfików tylko zalej taki, jaki sobie helmut życzył tworząc ten wóz :!: 75W90
Korek kontrolny (służy też do wlewania) znajduje się z lewej strony skrzyni biegów, tuż obok wychodzącego ze skrzyni przegubu wewnętrznego... korek spustowy jest na samym dole, od spodu. Oba korki obsługuje imbus (bodajże 17) i są to korki nie wymagające żadnych podkładek/uszczelek
Korek kontrolny (służy też do wlewania) znajduje się z lewej strony skrzyni biegów, tuż obok wychodzącego ze skrzyni przegubu wewnętrznego... korek spustowy jest na samym dole, od spodu. Oba korki obsługuje imbus (bodajże 17) i są to korki nie wymagające żadnych podkładek/uszczelek
olej do skrzyni biegów
Witam
Ja mam audi 80 1,9 tdi 1Z ,z forum się dowiedziałem ,że olej do skrzyni biegów manualnej ma być 75w90 ,Ja mam pytanie czy to ma być api gl-4 ,czy gl-5 czy jest to bez różnicy ?
Ja mam audi 80 1,9 tdi 1Z ,z forum się dowiedziałem ,że olej do skrzyni biegów manualnej ma być 75w90 ,Ja mam pytanie czy to ma być api gl-4 ,czy gl-5 czy jest to bez różnicy ?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
czyli olej który polecił kolega z forum KRZYSIEK 84 będzie o/k CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90 ( http://www.allegromat.pl/aukcja168951 ) , a co sądzicie o http://www.ioleje.pl/produkt,64/mobil-m ... 90-1l.html