[80 b4 1Z 1.9TDI ] PROBLEM Z BIEGAMI PILNE
[80 b4 1Z 1.9TDI ] PROBLEM Z BIEGAMI PILNE
witam, auto jak wyżej posiadam dozy problem który pojawił się natychmiastowo z niewiadomych przyczyn. Auto jeździło normalnie i skrzynia tez dobrze chodziła, zrobiłem może 30km postawiłem samochód na parkingu-zgasiłem i po 20min odpaliłem.Wciskam sprzęgło i nie chce wejść mi wsteczny bieg,sprawdzam wszystkie po kolei 12-nie wchodzi 34-z trudem weszło a 5i bieg wsteczny bez szans.Pedał sprzęgła jest w normalnym położeniu i działa tak jak być powinno. Chwilę później na odpalonym silniku nie wchodzi żaden bieg.Na zgaszonym wiadomo wszystko jest ok. Nie wiem czy sprzęgło padło czy wysprzęglik i proszę o pomoc. Dodam jeszcze ze musiałem przestawić samochód więc na zgaszonym wrzuciłem wsteczny bieg i wyjechałem na biegu natomiast sprzęgło nie reagowało. Musiałbym przy każdej zmianie biegów odpalać samochód ponownie i ruszać bezpośrednio z biegu a tego nie powinno się robić. Wydaje mi się że jeżeli miałoby paść sprzęgło to chyba najpierw mogłoby się ślizgać i dawać o sobie znać zapachem tak? Może się to wszystko stać od tak? Proszę o pomoc, z góry dziękuje i jeśli coś źle napisałem to przepraszam aż tak do końca się nie znam na tym wszystkim.
- bendinger5
- Forum Audi 80
witam, Tydzień temu zaczęło mi się coś dziać ze skrzynią, a mianowicie 5-ty bieg ciężko zaczął wchodzić, a teraz bieg wsteczny prawie nie wchodzi, muszę kilkanaście razy próbować go wbić, aż w końcu wchodzi. Nie mam pojęcia co to może być do tej pory nie miałem żadnych problemów ze zmianą biegów. Co robić?