[b4 1z] Problem z biegami ( skrzynia ?)
[b4 1z] Problem z biegami ( skrzynia ?)
Witam, mam otóż taki problem, niedawno ruszając gwałtowniej i przy zmienianiu z biegu pierwszego na drugi, po puszczeniu sprzęgła bieg tak jakby zaklinował się po czym wyskoczył. od tego czasu, z wielkim problemem wbija się biegi. przy mocnym pompowaniu sprzęgłem, biegi wchodzą, np. po odpuszczeniu sprzęgła, wciśnięciu znowu bieg wejdzie, ale też problematycznie. gdy auto jest zgaszone, wszystko jest ok, wszystko ładnie chodzi, "praca" gdy ruszam lewarkiem jest identyczna jak wcześniej przed tą awarią i dźwięk wbijanych biegów też taki sam.. auto obecnie stoi u mechanika, wymieniłem olej, brakowało go tam trochę ale do tej pory go nie wymieniałem i domyślam się, że był fabryczny. olej miał gęstość taką generalnie dobrą, nie było w nim żadnych opiłków, czyli pewnie wszystkie zębatki są w porządku. sprzęgło nie wiem w jakim jest stanie, dobrze łapało i nic mi do tej pory nie szarpało przy ruszaniu etc oraz ciągnęło od dołu. powiem ponad to, że miałem problem z prawą pół osią, ale to chyba nie ma nic do rzeczy? dzięki za porady i pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
bałem się tego najgorzej, nie potrzebnie wszystko sprawdzałem po kolei i dopiero na końcu sprawdziłem skrzynie. Docisk padł, jedna sprężyna się poddała, i delikatnie wyrobione słoneczko. Nadmienię, że był to jeszcze seryjny docisk z fabryki, + ponad 50 tyś przebiegu na wzmocnionym komputerze. W sumie nie dziwi mnie to, dla spokoju wymieniłem cały zestaw sachsa tarcza+sprzęgło i jest jak marzenie. Najbardziej dziwiło mnie to, że jeszcze na rozwalonym docisku dało się w miare normalnie jeździć, pedał sprzęgła podawał super, auto ruszało bez najmniejszych problemów tylko występował problem ze zmianą biegów. To są pancerne auta....