Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 TDI 1Z] Problem z redukcją biegów

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
croppmen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 TDI 1Z] Problem z redukcją biegów

Post autor: croppmen » 06 sty 2013, 22:48

Witam, od pewnego czasu mam problem z redukcją biegu z 4 na 3. Jest opór, nie można 'wsunąć biegu', wtedy muszę (na sprzęgle) machnąć 2jkę, a potem 3 wchodzi bez problemu. Problem jest tylko gdy chce redukować, co może być przyczyną ? Olej ? To reszta biegów by sprawiała problem, nie tylko 3...

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 06 sty 2013, 22:51

synchronizator w skrzyni
poczytaj trochę http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1

croppmen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: croppmen » 06 sty 2013, 22:55

Jestem w stanie to wymienić sam? Orientujecie się ? Dodam, że czasem, gdy mocniej napieram na 3kę to wchodzi...

Aha, i lewarek zmiany biegów jest jakby luźny.. po włączeniu biegu, mogę śmiało na w przód i w tył o 2cm przesunąć

TOMEKB
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TOMEKB » 11 sty 2013, 13:44

Mam ten sam silnik i ten sam problem.Wymieniłem olej nie pomogło.Myślałem o synchronizatorze,ale to po prostu sprzęgło się kończy i nie wysprzęgla do końca.Usunąłem dywanik spod pedału sprzęgła , pedał minimalnie zwiększył skok i pomogło.Biegi chodzą ok .ąle sprzęgło czeka na wymianę.

cypek51
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cypek51 » 11 sty 2013, 21:12

to synchonizator padl ci ja tez tak mialem nie baw sie w naprawe skrzyni tylko znajdz i zaloz bo wymiana to duzo zajmnie ci czasu tego synchoniztora sobie odpusc ja kupilem skrzynie i smigam dalej tylko jak bedeziesz kupywal to mussz wiedziec jaki numer skrzyni masz i do jakiego silnika a numer skrzyni znajdziesz w bagaju tam gdzie kolo zapasowe.
PS.cena skrzyni jak ja kupywalem to 400 zl puls robocizna dla mechanika i olej i to tak mi padl 3 bieg i potem latal mi tem synchro po skrzyni i zablokolal cala skrzynie bo gdziesz w tryby sie walil i nie moglem wogole wsadzic biegu

Awatar użytkownika
damianek1234561
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damianek1234561 » 11 sty 2013, 23:23

moze sie myle to niech mnie ktos poprawi ale wydaje mi sie ze gdyby to byl synchronizator to mialbys problem nie tylko z 3 ale tez z innym biegiem skoro lewarek lata to pewnie kulka pod nim powiedziala dosc i wrzucasz bieg nieprecyzyjnie dlatego tak jest, jesli podczas pruby redukcji czujesz wibracje na drazku to podejrzewalbym ze nie wysprzegla do konca

Slawo777
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Slawo777 » 12 sty 2013, 21:21

Cześć :-) Najśmieszniejsze to jest to że wszyscy możecie mieć racje :-) Myślę że to będzie synchronizator jak pisze Gibaj ale nie na pewno. Jeśli skrzynia ma przecieki olej też warto sprawdzić Sprzęgło to wystarczy na postoju przy zapalonym silniku, wrzucić 3-kę i powoli puszczać sprzęgło. Jeśli zgaśnie to jest ok, jeśli nie to szykuje się wymiana. Ja dodam od siebie że pod spodem jest łącznik skrzyni metalowo gumowy taki jakby krzyżak i jeśli ma luzy to też może ryć fazę zmiany biegów. Powodzenia chłopie :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl