[80 b3 RU] Skrzynia biegów AKM
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
[80 b3 RU] Skrzynia biegów AKM
Witam
Mam nastepujący problem ze skrzynią biegów AKM przy wyższych prędkościach dość głośno hałasowało łożysko na początku myślałem że to łożysko w kole ale po podniesieniu samochodu i pokręceniu kołami i lewym i prawym wyraźnie było słychać odgłosy dobiegające z łożysk przy przegubach ale w skrzyni a nie w kołach
Mechanik stwierdził że najlepiej zacząć rozglądać się za inną skrzynią a w między czasie dodać do oleju w skrzyni ceramizer ale zamiast niego kupiłem taki specyfik Motor-Life do silników i skrzyń tubka 250ml za cenę tego ceramizera i pół tubki zaaplikowałem do skrzyni
po przejechaniu ok 1000km trochę ucichła ale to tylko oddalenie wymiany
kolega znalazł w etce te łożyska
016 409 123 - łożysko wałeczkowo-stożkowe (41.2x73.4x19.5)
113 517 185 D - łożysko wałeczkowo-stożkowe (41x68x17.6)
A80, rok mod.89, gr.gł.4, podg.09, nr rysunku 51-00
ale nie wiem czy znajdę kogoś kto się podjął by wymiany
z drugiej strony po konsultacji z CzarkiemJ wiem że wymiana tych łożysk nie da 100% efektu gdyż wewnątrz skrzynia też się zużywa
może macie jakieś sugestie
[ Dodano: 2008-01-09, 22:02 ]
Danek jeśli już zmieniałeś mojego posta to mógłbyś napisać coś do tego tematu
Mam nastepujący problem ze skrzynią biegów AKM przy wyższych prędkościach dość głośno hałasowało łożysko na początku myślałem że to łożysko w kole ale po podniesieniu samochodu i pokręceniu kołami i lewym i prawym wyraźnie było słychać odgłosy dobiegające z łożysk przy przegubach ale w skrzyni a nie w kołach
Mechanik stwierdził że najlepiej zacząć rozglądać się za inną skrzynią a w między czasie dodać do oleju w skrzyni ceramizer ale zamiast niego kupiłem taki specyfik Motor-Life do silników i skrzyń tubka 250ml za cenę tego ceramizera i pół tubki zaaplikowałem do skrzyni
po przejechaniu ok 1000km trochę ucichła ale to tylko oddalenie wymiany
kolega znalazł w etce te łożyska
016 409 123 - łożysko wałeczkowo-stożkowe (41.2x73.4x19.5)
113 517 185 D - łożysko wałeczkowo-stożkowe (41x68x17.6)
A80, rok mod.89, gr.gł.4, podg.09, nr rysunku 51-00
ale nie wiem czy znajdę kogoś kto się podjął by wymiany
z drugiej strony po konsultacji z CzarkiemJ wiem że wymiana tych łożysk nie da 100% efektu gdyż wewnątrz skrzynia też się zużywa
może macie jakieś sugestie
[ Dodano: 2008-01-09, 22:02 ]
Danek jeśli już zmieniałeś mojego posta to mógłbyś napisać coś do tego tematu
Ostatnio zmieniony 09 sty 2008, 08:55 przez grzesiek.sz, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam podobny problem ze skrzynią AKM. Otóż hałasują łożyska na wałku sprzęgłowym. Jest ich tam kilka, niestety mam sprzeczne info co do ich cen. Ja zdecydowałem się na wymianę skrzyni. Owszem jest lepsza, ale niestety do ideału też jej trochę brakuje. Otóż jeśli masz około 1200zł, to się nie piernicz, tylko zrób remont skrzyni w warsztacie, który się specjalizuje w tej dziedzinie. Jeśli nie, to szukaj skrzyni. Jak będziesz kupować, to niech Ci wystawią pisemną gwarancję, o potem nie będziesz w 100% zadowolony. Ja aktualnie przymierzam się do rozbiórki mojej starej skrzyni. Zobaczę jak to w ogóle w środku wygląda i czy warto się babrać. Jak rozłożę, o zrobię jakieś foto-story.
Jak się bierzesz za skrzynię, to popatrz również na sprzęgło. Lepiej wymień od razu, bo niestety Audi 80 ma cholernie ciężką skrzynię i ogólnie rzecz biorąc jej wyjęcie nie jest najfajniejszą robotą.
Jak się bierzesz za skrzynię, to popatrz również na sprzęgło. Lepiej wymień od razu, bo niestety Audi 80 ma cholernie ciężką skrzynię i ogólnie rzecz biorąc jej wyjęcie nie jest najfajniejszą robotą.
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
Dzięki za odpowiedź
Nie mam aż takiej kwoty raczej połowę jej czyli na skrzynię (za 400-500 powinienem już dostać taką z gwarancją + 200 wymiana z tego co mi mechanik mówił)
z drugiej strony jeśli skrzynia będzie wyremontowana to masz pewność że będzie ok tylko że nie znam zakładu który mógłby to zrobić jeśli jakiś znajdziesz daj znać
a z foto story myślę że nie tylko ja się ucieszę
Nie mam aż takiej kwoty raczej połowę jej czyli na skrzynię (za 400-500 powinienem już dostać taką z gwarancją + 200 wymiana z tego co mi mechanik mówił)
z drugiej strony jeśli skrzynia będzie wyremontowana to masz pewność że będzie ok tylko że nie znam zakładu który mógłby to zrobić jeśli jakiś znajdziesz daj znać
a z foto story myślę że nie tylko ja się ucieszę
Panowie najrosądniej będzie znaleźć drugą, sprawną i używaną skrzynię biegów i zapłacić sprzedawcy jednocześnie za jej montaż.
Koszt samych łożysk mechanizmu różnicowego firmy SKF do tej skrzyni to co najmniej 150 PLN. Niestety chyba nikt przed rozebraniem skrzyni nie da Wam pisemnej gwarancji, że wszystko będzie ok. Skasują Was za wyjęcie skrzyni, zamontowanie łożysk i reszta nie będzie ich obchodziła. Potem jak okaże się że skrzynia dalej wyje stwierdzą, że koła zębate są wyrobione. Chyba że oddacie skrzynię do naprawdę solidnego warsztatu, który posiada kalibrowane podkładki dystansowe, proszek ołowiany, odpowiednie dynamometry i przede wszystkich doświadczonych pracowników.
Na wałku sprzęgłowym są trzy łożyska z tym, że ostatnie ma bieżnię wewnętrzną w materiale wałka i jeżeli wyje wam 5-ty bieg to trzeba by oprócz tego łożyska zmienić również wałek. To chyba zbyt drogi interes.
Nie to żebym kogoś odwodził od zamiaru naprawy skrzyni, ale proponuje najpierw zrobić dokładny bilans kosztów.
Koszt samych łożysk mechanizmu różnicowego firmy SKF do tej skrzyni to co najmniej 150 PLN. Niestety chyba nikt przed rozebraniem skrzyni nie da Wam pisemnej gwarancji, że wszystko będzie ok. Skasują Was za wyjęcie skrzyni, zamontowanie łożysk i reszta nie będzie ich obchodziła. Potem jak okaże się że skrzynia dalej wyje stwierdzą, że koła zębate są wyrobione. Chyba że oddacie skrzynię do naprawdę solidnego warsztatu, który posiada kalibrowane podkładki dystansowe, proszek ołowiany, odpowiednie dynamometry i przede wszystkich doświadczonych pracowników.
Na wałku sprzęgłowym są trzy łożyska z tym, że ostatnie ma bieżnię wewnętrzną w materiale wałka i jeżeli wyje wam 5-ty bieg to trzeba by oprócz tego łożyska zmienić również wałek. To chyba zbyt drogi interes.
Nie to żebym kogoś odwodził od zamiaru naprawy skrzyni, ale proponuje najpierw zrobić dokładny bilans kosztów.
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
tak dokładnie o tą nalepkę chodzi
a co do oleju to jak poczytasz trochę to jedni twierdzą że nie wymienia się oleju w skrzyni inni że się wymienia
a ja twierdzę że jak się wymienia olej to jak coś się ze skrzynią dzieje tak było w moim wypadku poprzedni właściciel wspomniał o zmianie oleju w skrzyni a ja to zlekceważyłem i teraz mam z nią problem.
a co do oleju to jak poczytasz trochę to jedni twierdzą że nie wymienia się oleju w skrzyni inni że się wymienia
a ja twierdzę że jak się wymienia olej to jak coś się ze skrzynią dzieje tak było w moim wypadku poprzedni właściciel wspomniał o zmianie oleju w skrzyni a ja to zlekceważyłem i teraz mam z nią problem.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
Mnie też denerwuje skrzynia podobnie jak napisałeś i właśnie za takim rozwiązaniem jestem możesz napisać jak się dogadałeś z gwarancją rozruchowądescandida pisze:miałem ten problem u siebie, też skrzynia AKM , zaczynało gwizdać od 40km/h przy 130 już nie szło pogadać , znalazłem skrzynię używaną za 300pln z gwarancją rozruchową na miesiąc, wymiana kosztowała mnie 150pln, teraz to inne auto, polecam takie rozwiązanie