Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0E] sprzęgło i pompa od sprzęgła

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 17 sie 2012, 22:35

Panowie, dzisiaj wyciągnąłem oryginalną pompę sprzęgła BOGE, powiem tak - nie warto tego regenerować. Mój oryginał z 1989 jest totalnie wyruchany w miejscu pracy tłoczków. Zestaw naprawczy kosztuje co prawda grosze, ale w porównaniu do roboty jaką trzeba włożyć to nie opłaca się eksperymentować. Szkoda waszego czasu. Pompę hamulcową to jeszcze (łatwiej dostępna). Aha jakby ktoś z was miał problem z przewodem elastycznym od zbiorniczka płynu to lepiej odłączyć go od jego strony właśnie. Ten przy króćcu pompy bardzo ciężko złazi, no i ryzykujemy wlaniem się części płynu po stronie kabiny. A tak to tylko spuszczamy trochę płynu ze zbiorniczka do jakiegoś naczynka no i resztki ze szlaucha gumowego i zaślepiamy czymś wylot ciśnieniowy pompy (tj. tam kaj się wkręca przewód miedziany idący do wysprzęglika).

Awatar użytkownika
cinu77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cinu77 » 30 cze 2015, 12:19

Witam .
Mam pewien problem z moją audi.Od pewnego czasu mam problemy w wybiciu biegu podczas jazdy,zaznaczam,że nie zawsze się to dzieje.Szczególnie jak jest zimno,biegi raczej lekko wchodzą.Rok temu wymieniałem łożysko wyciskowe i tarcze sprzęgła firmy kager (docisk sprzęgła był idealny,więc go nie wymieniałem.Wydaje mi się ,że przed wymianą tego objawu nie było.Bardzo proszę was o jakąś pomoc.Z góry dzięki.

[ Dodano: 2015-06-30, 12:19 ]
Problem został rozwiązany z trudnosciami z wybiciem biegu.Mianowicie całkowitym błędem jest smarowanie wałka sprzęgłowego smarem , bo prze to się klei tarcza sprzęgłowa.Doszedłem do tego przypadkiem, kiedy pękł mi króciec wodny w który jest wpinany obieg płynu chłodzącego do reduktora gazowego w okolicy serwa. Następstwem tego było całkowite zalanie sprzęgła płynem chłodzącym.W konsekwencji tego w ogóle nie mogłem wbić biegu.Po wymyciu całej obudowy sprzęgła jak i sprzęgła usterka zupełnie ustała, jest ok do dnia dzisiejszego.Tak ,że uczulam was wszystkich nie smarujcie nigdy wałków sprzęgłowych żadnymi smarami. Pozdrawiam was wszystkich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl