Witam Kolegów i Koleżanki
Mam problem ze sprzęgłem, to znaczy - problem pojawia się głównie rano, jak przejadę paręnaście metrów, to pedał sprzęgła robi się totalnie miękki, praktycznie nie reaguje i auto gaśnie. Załapało dopiero po 3-4 krotnym odpalaniu i gaszeniu silnika. Później jak wracałem z uczelni, popołudniu to już było ok. I tu moje pytanie - Czym to może być spowodowane ? Niskim poziomem oleju w skrzyni ? Proszę o szybką odpowiedź, bo sprawa jest pilna
[B4 1.9 AAZ] Sprzęgło się traci na zimnym silniku
-
- Forum Audi 80
Olej w skrzyni nie ma nic do tego. Sprzegło jest sterowane hydraulicznie, tzn przy pedale sprzeglła masz silownik hydrauliczny który pracuje na płynie wspólnym z układem hamulcowym (czyli na płynie hamulcowym) na końcu układu tzn w skrzyni masz wysprzeglnik. Usterka może być właśnie w tym wysprzeglniku jak Patryk wyżej opisał.
Palenie i gaszenie silnika nic do tego nie ma, awaria tego układu też silnika nie zgasi. Jedyne co może powodować to brak możliwość wbicia biegu. To jest układ zamknięty w którym jest dwa siłowniki i kawałek rurki.
Palenie i gaszenie silnika nic do tego nie ma, awaria tego układu też silnika nie zgasi. Jedyne co może powodować to brak możliwość wbicia biegu. To jest układ zamknięty w którym jest dwa siłowniki i kawałek rurki.
-
- Forum Audi 80
Dzięki za radę. Sprawdzę to i napiszę czy to było to
[ Dodano: 2014-11-03, 23:48 ]
Doradźcie coś, bo mam od mechaników sprzeczne opinie - jeden mówi, że to tylko wysprzęglik, inni powiedzieli że komplet sprzęgła do wymiany, jeszcze inni, że wystarczy odpowietrzyć układ hydrauliczny - drogą eliminacji będę walczył z tematem, ale co o tym myślicie ? Odkąd się tak zaczęło dziać sprzęgło bierze o wiele wyżej, a pedał hamulca też jest jakby bardziej miękki. Ma to coś wspólnego ?
[ Dodano: 2014-11-03, 23:48 ]
Doradźcie coś, bo mam od mechaników sprzeczne opinie - jeden mówi, że to tylko wysprzęglik, inni powiedzieli że komplet sprzęgła do wymiany, jeszcze inni, że wystarczy odpowietrzyć układ hydrauliczny - drogą eliminacji będę walczył z tematem, ale co o tym myślicie ? Odkąd się tak zaczęło dziać sprzęgło bierze o wiele wyżej, a pedał hamulca też jest jakby bardziej miękki. Ma to coś wspólnego ?
podłącze się do tematu , ja mam podobnie jak jest teraz zimno to widać to że jak odpalę auto to z ilością używania sprzęgła ono mi się wciska i mam co raz mniejszy zakres wtedy muszę je noga odciągnąć i poczekać aż silnik się nagrzeje trochę i wtedy jest okej
[ Dodano: 2014-11-30, 11:26 ]
a może to ten tłoczek co jest pod kierownica od pedała sprzęgła przepuszcza płyn i nie pompuje odpowiednio ??
[ Dodano: 2014-12-10, 14:57 ]
dziś patrzyłem co jest grane i tłoczek przy pedale jest ok ale wysprzeglik chyba juz klękł bo jak wcisnę sprzęgło to kapie płyn z jednego z kilku otworów tych u dołu co jest dyferencjał połączony ze sprzęgłem
[ Dodano: 2014-11-30, 11:26 ]
a może to ten tłoczek co jest pod kierownica od pedała sprzęgła przepuszcza płyn i nie pompuje odpowiednio ??
[ Dodano: 2014-12-10, 14:57 ]
dziś patrzyłem co jest grane i tłoczek przy pedale jest ok ale wysprzeglik chyba juz klękł bo jak wcisnę sprzęgło to kapie płyn z jednego z kilku otworów tych u dołu co jest dyferencjał połączony ze sprzęgłem