[80 b4 ABK] utrudnione wbijanie biegów
-
- Forum Audi 80
[80 b4 ABK] utrudnione wbijanie biegów
witam, mój problem ze skrzynią biegów albo ze sprzęgłem zaczął się ze 3 miesiące temu. biegi nie wchodzą mi tak płynnie jak kiedyś następuje objaw jakby haczenia i po wbiciu biegu ma się wrażenie jakby wchodził mało precyzyjnie , drugi problem to wysoko biorące sprzęgło oraz dziwne dźwięki na postoju a dokładnie kiedy wciskam sprzęgło i szybko lecz nie jakoś bardzo puszczam to słychać trzask. kiedy były pierwsze objawy byłem u mechanika sprawdził olej w skrzyni i stwierdził ze jest ok. Możliwe że skrzynia pada czy to wina sprzęgła?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Ale, ale panowie, a może zamiast zaczynać od sprzęgła, lepiej było by sprawdzić poduchy na skrzyni, u mnie tez było podobnie, wymiana poduszek załatwiła sprawę. Tak moja mała sugestia. Skrzynia jest wtedy inaczej ułożona. Miałem pękniętą poduszkę ale nie było tego nawet widać, dopiero po jej wyjęciu zobaczyłem, że szlak ją trafił.
-
- Forum Audi 80
jesli slychac dzwiek po wcisnieniu sprzega to masz walnieted lozysko oporowe natomiast co do ciezko wchodzacych biegow to albo masz brak oleju w skrzyni w co watpie... byc moze olej juz byl zmieniany i zostal wlany mineral i w chlodniejsze dni poprostu ciezej biegi wchodza...
jednak dla mnie najprawdopodobnieja przyczyna bedzie sruba ktora trzyma widelki jest ona z boku skrzyni od strony wydechu za oslona aluminiwa od kolektora wjedz na kanal i zobacz czy nie masz wycieku jasnego oleju z tamej okolicy jesli tak to sie sruba poluznila i trzeba ja dokrecic sam mialem z tym problem biegi mi nie wchodzily wymienialem ciegno ta kulke co jest pod drazkiem zmiany biegow nawet zachaczylemo o kilku mechanikow jeden juz chcial mi robic remont skrzyni za 500zl
pojechalme do kumpla na kanal i wyjelismy skrzynie dodam ze dwa razy ja wyciagalme w przeciagu dwoch miesiecy naprawde ciezka robota bo zmienialem wczesniej sprzeglo.
mialem maly wyciek i nie wiedzialem co sie dzieje wiec wyjalem skrzynie i po wyjeciu sie okazalo ze sruba trzymajaca widelki jest wykrecona przez co biegi nie chcialy wchodzic dokrecilem wsadzilismy i miodzio zeby ta srube dokrecic nie trzeba wyjmowac skrzyni !!!
jesli masz walniete sprzeglo to bedzie ci przepuszczac jak bedziesz chcial przyspieszyc dasz mu gazu a on pojdzie na obroty wyzsze jednak nie przelozy sie to na przyspieszenie
jednak dla mnie najprawdopodobnieja przyczyna bedzie sruba ktora trzyma widelki jest ona z boku skrzyni od strony wydechu za oslona aluminiwa od kolektora wjedz na kanal i zobacz czy nie masz wycieku jasnego oleju z tamej okolicy jesli tak to sie sruba poluznila i trzeba ja dokrecic sam mialem z tym problem biegi mi nie wchodzily wymienialem ciegno ta kulke co jest pod drazkiem zmiany biegow nawet zachaczylemo o kilku mechanikow jeden juz chcial mi robic remont skrzyni za 500zl
pojechalme do kumpla na kanal i wyjelismy skrzynie dodam ze dwa razy ja wyciagalme w przeciagu dwoch miesiecy naprawde ciezka robota bo zmienialem wczesniej sprzeglo.
mialem maly wyciek i nie wiedzialem co sie dzieje wiec wyjalem skrzynie i po wyjeciu sie okazalo ze sruba trzymajaca widelki jest wykrecona przez co biegi nie chcialy wchodzic dokrecilem wsadzilismy i miodzio zeby ta srube dokrecic nie trzeba wyjmowac skrzyni !!!
jesli masz walniete sprzeglo to bedzie ci przepuszczac jak bedziesz chcial przyspieszyc dasz mu gazu a on pojdzie na obroty wyzsze jednak nie przelozy sie to na przyspieszenie
-
- Forum Audi 80