Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK 2.0] Wymiana Oleju w Skrzyni Automatycznej

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Aros18

[B4 ABK 2.0] Wymiana Oleju w Skrzyni Automatycznej

Post autor: Aros18 » 08 lip 2010, 17:13

Witam . Od nie dawna jestem szczęśliwym posiadaczem Audi 80 B4 z 2.0 Silnikiem o mocy 115km i Skrzynia automatyczna . Mam mały problem ze skrzynią biegów i dlatego przymierzam sie do wymiany oleju bo może coś to pomoże . Jest to mój 1 automat więc za bardzo się na nim nie znałem kupując oraz wiedziałem że autko stało prawie rok czasu . Problem jest taki że podczas ruszania czy zmiany biegu z przyslowiowej 3 na 4 oraz nie raz 2 na 3 jest takie dosyć mocne szarpniecie i do tego nawet przy trybie sport auto porusza sie dosyć mozolnie jakby nie miało tych 115km tylko z 80 . Do tego problemu dochodzi to że jak już jade na 4 biegu przy 2100 obrotach (okolo 75km/h) przy gwałtowniejszym wdepniecu gazu skrzynia nie zbija biegu w dół tylko ciągnie go na tym samym biegu . Na początku myślałem że jest to wina zastania że wszystko musi się ułożyć bo wkońcu stało tyle czasu lecz zrobilem nim juz 1000km i nic sie nie dzieje . Dodam że silnik chodzi tylko na benzynie i gazu nigdy nie widział . Zamierzam wymienic w nim olej z myślą że może coś pomorze i nasuwa mnie pytanie .
Ile oleju wchodzi do takiej skrzyni Oleju bo nie mam zielonego pojęcia .
Mamy już 1 audi w Domu z takim samym silnikiem lecz w manualu .
Może już ktoś miał podobne problemy i jakoś je rozwiązał :) Mam nadzieje że nie skonczy sie to remontem skrzyni bądz zmiana na manual :P

PS. Jest to mój 1 Temat więc proszę o rozwage:) Używałem dotychczas opcji szukaj lecz z ilością oleju do tej skrzyni sie nie spotkałem :)

kamilg.86.86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilg.86.86 » 08 lip 2010, 17:45

Witam. tydzień temu zmieniałem olej w swojej skrzyni (ale tylko w misie olejowej)weszło mi 4 litry ,do całej skrzyni wchodzi ok 8litrów . po wymianie skrzynia lepiej pracuje tzn. przy zmianie z R na D nie ma szarpnięcia jak przed wymianą i lepiej reaguje na kick-down. do wymiany potrzebujesz olej ,nową uszczelkę misy ,nowy filtr, klucz 10 , 19,22 i ok dwie godzinki wolnego czasu

Aros18

Post autor: Aros18 » 15 lip 2010, 23:06

Nie no z tym 8l to nie ma co przesadzać :PP
Do znajomego Mercedesa 124 3.0 Benzyna wchodzi 6.3 .
Dobra a propo filtra do skrzyni czy taki moglby być :
http://moto.allegro.pl/item1119023554_f ... 100vw.html

Bo Wszedlem na niemiecka strone i sa 2 filtry do 4-ro stopniowej skrzyni a roznia sie srodkiem filtra bo jeden ma otwory na śrubki a 2 nie ma a tak to reszta to samo i nie wiem czy bedzie pasowac a u siebie jeszcze nie rozbieralem bo nie chce zeby moja niunia stała bez oleju w skrzyni przez 2 -3 dni
Dokladnie są takie oznaczenia : Ten ze zdjecia ma takie ( autom. gear box 095, 096, AG4 FWD 4-SPD) i on ma to na srobki
Link do niego z niemieckiej strony : http://www.sct-germany.de/Catalogue/Fil ... 16493.html

No i ten 2 - autom. gear box AG4
http://www.sct-germany.de/Catalogue/Fil ... 17480.html

Dodam że silnik moj to ABK z 1992 r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl