Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Zajechana skrzynia CVC naprawa czy wymiana

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 23 sty 2014, 19:37

Tak zrobiłem zrobiłem przełożyłem z cvc :-) skrzynia wyciągnięta łożysko igiełkowe wymienione jutro ma być nowe sprzęgło bo na tym tarcza juz podrobiona 350 tyś to zakładamy nowe całe bo do Niemiec Audi śmiga często. <ok>

Awatar użytkownika
Ivanezzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ivanezzz » 25 cze 2014, 11:43

czarekj pisze:
Przy okazji regeneracji skrzyni moja rada brzmi - ODPUŚĆ SOBIE.
Jedyne co ma sens to:
- zmiana łożysk mechanizmu różnicowego - prosta i często skuteczna metoda na efekty dźwiękowe w skrzyni.
- zmiana łożysk igiekowych od strony 5 biegu;
- zmiana łożyska od wstecznego biegu.

Można by jeszce długo i namietnie nad tym sie rozwodzić, ale już nie chce was zanudzać.
Kolego a możesz rozwinąć wątek o zmianie łożysko mechanizmu różnicowego? Bo mam skrzynię BAA i ogólnie na nią nie narzekam, nic nie haczy, biegi wchodzą bez problemów, ale od jakiegoś czasu słychać konkretny szum ze skrzyni, jest coraz głośniej. Czy trzeba wyciągać do wymiany tych łożysk skrzynię? I czy to tylko fachman od skrzyni może zrobić, czy jakiś bardziej rozgarnięty mechanik jest w stanie?

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 25 cze 2014, 18:43

Skrzynie trzeba wyciągnąć. Bardziej ogarniety mechanik sobie poradzi.

Awatar użytkownika
Ivanezzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ivanezzz » 26 cze 2014, 21:48

koledzy podpowiedzcie mi ile wytrzymują Wam skrzynie w 1Z, szczególnie BAA? Pytam po dlatego, że moja ma nastukane 350 tysięcy, niby wszystko gra, ale poza tymi łożyskami. Boję się, że zrobię łożyska mechanizmu róźnicowego a po pół roku znowu będę musiał robić skrzynię bo jakiś synchronizator padnie. Poradźcie pliz, bo w poniedziałek muszę si zdecydować, czy próbować robić skrzynię czy ją wymieniać.

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 26 cze 2014, 22:45

To wszystko zależy w jaki sposób jest używana i była używana skrzynia. Moja padła przy przebiegu 370 tyś. Jak wyciągniesz skrzynię to do pracy musisz spuścić olej. Jak w oleju będzie dużo opiłkow koloru złotego to znaczy że synchronizator już ma swoje za sobą. Jeśli olej będzie czysty to zrób łożyska na przekładni głównej i przy okazji sprawdź łożysko walka sprzęgłowego w razie konieczności wymień. Sprawdź jeszcze sprzęgło w jakim stanie jest i jeździ dalej.

Awatar użytkownika
Ivanezzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ivanezzz » 27 cze 2014, 10:15

dzięki za odpowiedź, a jak oceniasz ile taki komplet łożysk może kosztować? te o których piszesz + te w mechanizmie róźnicowym?

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 27 cze 2014, 23:45

To nie powinno być drogie. Może być problem z dostaniem ich w motoryzacyjnym sklepie. Ale są jeszcze hurtownie co sprzedają same łożyska i tam napewno kupisz to co cię interesuje. A cena myślę że 150 to max. Gorzej się ma cena usługi. Czyli demontaż skrzyni i jej rozebranie. Wymiana łożysk i ponowne złożenie. Musisz to wszystko przeliczyć. Bo za 500 zł kupisz skrzynie een w dobrym stanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl