Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,8 automat] Zmiana skrzyni na manuala. Jaka skrzynia.

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
ruski007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1,8 automat] Zmiana skrzyni na manuala. Jaka skrzynia.

Post autor: ruski007 » 17 maja 2010, 12:20

Witam,

Niestety jestem zmuszony do zmiany skrzyni automatycznej na manualną. Czy skrzynia z silnika 1,6 podejdzie do 1,8? Jeśli nie to jakiej skrzyni mam szukać? Ściśle od takiego silnika jak mój czy np mogą być też od innych? Proszę o jakieś wskazówki co do doboru skrzyni. Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 17 maja 2010, 13:05

Nie podam Ci modelu skrzyni ale... podejdzie każda skrzynia od R4 tyle tylko że ważne będą przełożenia. Z racji iż masz wersję 75KM warto by poszukać skrzyni tzw. 4+E. Skrzynia 5 biegowa ale z bardzo długą 5 i mocną 4. Najczęściej spotykana w silnikach 1,6 (YN) i 1,8 na gaźnikach.

Poszukaj od motorów typu:

YN, DD, JU, JN, DS, NE, NP - te silniki w manualu występowały właśnie ze wspomniana skrzynią.

delik
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.0 ACE
Kontakt:

Post autor: delik » 17 maja 2010, 13:53

witam mógłby ktoś napisać ile może kosztować taka zmiana? ze sprzęgłem i wszystkim w jakich granicach? pozdrawaim

Awatar użytkownika
gucia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gucia » 17 maja 2010, 17:58

witam mógłby ktoś napisać ile może kosztować taka zmiana? ze sprzęgłem i wszystkim w jakich granicach? pozdrawaim
Wszystko zależy od tego czy będziesz sam zmieniał czy dasz do mechanika. Oczywiście cena zależna również od ceny skrzyni i jej elementów.
Jeśli byś potrzebował mam skrzynię od 1.8 PM

ruski007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruski007 » 17 cze 2010, 01:05

Ja właśnie jestem w trakcie przekładki, nie szukałem osobno części tylko kupiłem walniętą w tył audiczke żeby można było wszystko wyjąć z jednego auta. Co do kosztów roboty to mnie to będzie kosztować około 300-400 zł. Myślę że to niewiele jak za tyle roboty (znajomy robi) tym bardziej ze przy okazji ma zrobić masę innych rzeczy :) Jak autko będzie już po zabiegu to dam znać ile to trwało ile kosztowało dokładnie i jak się sprawuje po przeszczepie manuala. A tak na marginesie to niedługo będę miał sporo części do sprzedania z B3 więc jeśli ktoś czegoś potrzebuje to proszę pisać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl