Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT 90 KM] Kontrolka świateł mijania

Zablokowany
Awatar użytkownika
Cocobongo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT 90 KM] Kontrolka świateł mijania

Post autor: Cocobongo » 17 kwie 2013, 11:16

Witam. Nie mogę zmusić "szukajki", by odpowiedziała, więc pytam, jako świeży, kilkudniowy użytkownik Audi 80. Czy po włączeniu świateł (krótka wajcha dwa razy w górę) powinna świecić się jakaś kontrolka na desce?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 17 kwie 2013, 11:20

Cocobongo pisze:Czy po włączeniu świateł (krótka wajcha dwa razy w górę) powinna świecić się jakaś kontrolka na desce?
nie

wersje z wloch maja kontrolke zielona, ale to tylko informacja jak sie wlaczy pozycje, a dalej jak sie wlaczy swiatla krotkie to ta lampka gasnie

Awatar użytkownika
Cocobongo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Cocobongo » 17 kwie 2013, 12:31

Dzięki. Sporo mam tych ciemnych prostokątów na desce i nie wiem za bardzo, który jest do czego (poza oczywistymi, które świecą po włączeniu zapłonu czy zaciągnięciu ręcznego). Gdzie mogę znaleźć jakiś schemat (rysunek) z opisem, która kontrolka jest do czego i kiedy powinna się świecić bądź zgasnąć? Póki co, podczas jazdy nocą mam podświetlone zegary i liczniki, ale środek deski czarny. Podobno to dobry objaw, choć czegoś mi podświadomie brakuje. Może dlatego, że w poprzednim aucie była zielona kontrolka włączonych świateł. Teraz tę monotonię jazdy przerywają jedynie kierunkowskazy i... muzyka z CD. Ale bez muzyki życie byłoby pomyłką :lol:
Byłbym też wdzięczny za wskazówkę (link) czy można i jesli tak, to na jaką i w jaki sposób wymienić deskę, bo przyzwyczajony do obrotomierza wolałbym go w miejsce np zegarka. I poniekąd już przy okazji - czy jest sposób, by uruchomic liczniki kilometrów? U mnie stoją oba. Czasem, jak mocno puknąć dłonią w półkę nad tablicą - zaskoczą oba. Na moment. Brak mi tego bardzo, bo nie mam żadnej kontrolki ilości gazu i w poprzednim aucie to właśnie dzienny licznik kilometrów sugerował, by rozglądać się za stacją LPG.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 17 kwie 2013, 12:42

Cocobongo pisze:Gdzie mogę znaleźć jakiś schemat (rysunek) z opisem
w moim podpisie jest odnosnik do orginlnej ksiazeczki audi 80 po polsku, wersja rozszezona i juz wlasciwie niedostepna,
Cocobongo pisze: w jaki sposób wymienić deskę, bo przyzwyczajony do obrotomierza wolałbym go w miejsce np zegarka
sa tematy na forum o zmianie licznika na taki z obroteomierzem, nic prostrzego. oczywiscie trzeba sie zaopatrzyc w obrotomierz, zwrocic uwage czy sie ma licznik UN4 czy VDO, przy zegarku w obrotomierzu nalezy sprawdzic czy nie jest wylay ekranik, ale to juz czytaj w tamtych tematach
Cocobongo pisze:czy jest sposób, by uruchomic liczniki kilometrów?
masz poprostu zimne luty w plytce predkosciomirza, lub uszkodzony malutki trybik, tez sa tematy o naprawie licznika

Awatar użytkownika
Cocobongo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Cocobongo » 17 kwie 2013, 13:21

Wielkie dzięki. Instrukcję ściągnąłem, choć opisuje tablicę rozdzielczą inną niż u mnie. Ale się przyda. Ja mam tylko dwa duże zegary (zegarek analogowy z lewej i prędkościomierz z prawej), mniejsze: temperaturę silnika i poziom paliwa. I sporo kontrolek między dużymi zegarami. Jaka jest różnica między licznikami UN4 czy VDO? Może inaczej - który z nich jest u mnie (o ile powyższy opis pozwala to zweryfikować)? Nie ma u mnie żadnych display'ów cyfrowych.Rozumiem też, że nie mam też termometru (temperatury powietrza na zewnątrz). Szkoda, czasem się przydaje...

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 17 kwie 2013, 13:54

Cocobongo pisze:choć opisuje tablicę rozdzielczą inną niż u mnie.
kazda wersja miala inna kombinacje kontrolek
Cocobongo pisze:Jaka jest różnica między licznikami UN4 czy VDO?
oba liczniki maja zalety i wady,
UN4 japonski
VDO prawd. niemiecki

o szczegolach sie dowiesz z wlasciwych tematow

Zablokowany

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl