Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4] manetka avant do spryskow lamp

ODPOWIEDZ
jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4] manetka avant do spryskow lamp

Post autor: jabko_nb » 11 paź 2012, 12:58

witam montuje u siebie spryski dń lamp jako wlacznik chce uzyc manetki sprskow od avanta, czy wystarczy zamienic manetki czy potrzebny jest jakis dodatkowy przekaznik do tego . Czy potrzebuje wtedy przekaznika 275 . Czy moglby ktos mi opisac jak to podpiac od a do z . Jak ida i ktoredy poprowadzic kable od samej pompki do srodka jak wpiac sie w ta manetke . Znalazlem temat jak zmontowac sryski ale nic o podpieciu prosze o pomoc

Awatar użytkownika
radi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radi88 » 11 paź 2012, 13:17

Jeśli masz oryginalny przekaźnik to nie musisz zmieniać manetki, wtedy przy pociągnięciu manetki od spryskiwania szyby przekaźnik w odpowiedniej kolejności włącza daną pompkę (od lamp na 2-3 sec) Podłączenie ? wkładasz przekaźnik w gniazdo nr 4 od pinu oznaczonego jako P na przekaźniku puszczasz gruby przewód do plusa na pompkę, masę bierzesz z karoserii i to wszystko. Jeśli chcesz inaczej to musisz na stałe lub przez przekaźnik jakiś podać na pompkę stały plus i podłączyć wszystko pod jakiś włącznik. Ja osobiście zrobiłbym jakiś przekaźnik niż bezpośrednio przez włącznik w manetce aby go nie spalić pompka bierze dość dużo prądu oczywiście nie zapomnij o jakimś bezpieczniku po drodze.

Pozdro

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 11 paź 2012, 18:56

wiem ze nie muszę ale zależy mi na tym żeby nie załączał się sprysk lamp za każdym razem jak włączam go na szybę dlatego chce wziasc zmontować manetkę od avanta i wykorzystać funkcje włączania spryskow na tylni szybę ,tak chce to zrobić czy wtedy potrzebuje tego przekaźnika 275 czy wystarczy ze podepnę pin w kostce od pająka kabel z + od pompki i będzie działać oczywiście z dodatkowym bezpiecznikiem na kablu .Jeśli tak to w ktore miejsce wpiąć ten kabel w tej kostce

Awatar użytkownika
radi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radi88 » 12 paź 2012, 14:31

Możesz to tak podłączyć jak chcesz, ale włączaniem pompki powinien się zajmować jakiś przekaźnik aby nie spalić włącznika w manetce, czyli sygnał z manetki idzie na przekaźnik a on odpowiednio włącza pompkę. Większego problemu z tym niema.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl