Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0E ABK Avant] Problem: Kontrolka oleju się świeci - MC

ODPOWIEDZ
2.0E ABK Avant
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0E ABK Avant] Problem: Kontrolka oleju się świeci - MC

Post autor: 2.0E ABK Avant » 29 maja 2014, 19:59

Witam. Jestem nowy na forum. Od razu przejdę do konkretów - mam problem z Audi. Otóż jeździła normalnie od zakupu jakieś 2 lata. I teraz od tygodnia świeci się kontrolka oleju. Sama z siebie. Po zapaleniu mija 3 sec i pali się. Gaśnie tylko jak auto jest na zjeździe albo na podjeździe. Auto jeździ bezproblemowo mimo tego. Zastosowałem się do tego FAQ....

https://audi80.pl/b4-20-abk-zaswieca ... t77030.htm

Wyszło mi, że coś jest nie tak z czujnikiem 1.8 bara - po odłączeniu (czy jałowo czy po butowaniu na 2500RPM< kontrolka nie paliła się.

Oddałem więc auto do mechanika w celu takim żeby sprawdził czujniki oleju, pompę oleju, urządzenie sterujące itd. opisane w FAQ i nic się nie dzieje. Ciśnienie na cylindrach mierzone manometrem i jest książkowe.

Mechanior stwierdził że jest to wina Mini-Checka. Tak samo podejrzewałem i ja. Powiedział, że on nie łapie się za to bo to jest elektronika i on się w to nie miesza. Na tym poprzestano. Skasował mnie 150 zł za czujniki i sprawdzenie wozu.

Teraz mam dylemat. Co zrobić? Jest 3 opcje:

1. Oddać to do innego warsztatu? - tylko że nie wiem ile znowu mnie skasują.

2. Skoro mają mnie skasować to wpadłem na pomysł, że za te pieniądze można zrobić to samemu - wstawiając drugi sprawny moduł MC. Co było by potrzebne? Cały drugi licznik czy idzie wyrwać MC osobno i zrobić plug&play?

3. A co myślicie o AC/BC. Dużo jest zabawy? Co będzie mi potrzebne do AC/BC? Sam moduł AC wystarczy czy cały licznik z AC jest potrzebny? Poza tym manetka do BC i co dalej? Dużo jest kombinowania?

Jak widzicie opcji jest dużo a ja już nie chcę wydawać pieniędzy z powodu lampeczki, jednak gdybym wstawił AC/BC to inwestycja ma sens, a kontrolka i tak ma zgasnąć.

Prosił bym o rzetelne podpowiedzi i porady co do mojej sytuacji, która opcja będzie najlepsza
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, 20:06 przez 2.0E ABK Avant, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl