Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1,9 TDI 1Z] problem z angielskim licznikiem

ODPOWIEDZ
ddoktor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1,9 TDI 1Z] problem z angielskim licznikiem

Post autor: ddoktor » 10 wrz 2009, 21:35

Mój problem dotyczy tego iż jakiś czas temu padł mi licznik (VDO). Konkretnie nie zliczał kilometrów, a prędkościomierz działał. Myślałem że może to ta przysłowiowa "żółta zębatka", lecz po rozebraniu licznika takiej zębatki nie ma. Od strony mechanicznej jest wszytko ok. Coś siadło w elektronice. Sinik krokowy napędza przekładnię ślimakową, a jego oś jest prostopadła do osi bębenków z numerkami.
Postanowiłem kupić "nowy" licznik na allegro, z obrotomierzem. Wydawało mi się że znalazłem okazje i kupiłem licznik z wersji angielskiej. Wszystko tak samo wygląda ale nalicza mile, czyli wskazanie muszę pomnażać 1,6.
Czy jest sposób aby zliczał on kilometry??
Dodaję, że na płytki licznika są takie same jak w starym łącznie z elementami.

Awatar użytkownika
Kunik
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Kunik » 10 wrz 2009, 23:09

Nie wiem jak jest w vdo ale w un4 wystarczyło zamienić płytkę drukowaną tą od prędkościomierza.
Po czym wnioskujesz że nie masz żółtej zębatki ?
Rozbierałeś cały prędkościomierz czy tylko wyciągnąłeś go z całej płyty licznika ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lukaszk1989r
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukaszk1989r » 10 wrz 2009, 23:58

a w starym liczniku sprawdzałeś te 4 piny ? 2 są od prędkości chyba a 2 od zliczania KM, może są zaśniedziałe, wystarczy przeszlifować i będzie grać

ddoktor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ddoktor » 12 wrz 2009, 10:47

przełożenie samej płytki nic nie pomaga. Próbowałem. Coś musi być upalone na tej płytce, tylko nie wiem co.
Jeśli chodzi o te piny na starej płytce to tez sprawdzałem. Styk jest na 100%. Zimnych lutów tez nie ma . Kombinowałem na rożne możliwe sposoby. Przekładałem m.in. silniczki krokowe i sytuacja się nie zmienia. W starej nie nalicza km, a nowa nalicza mile.

[ Dodano: 2009-09-12, 10:54 ]
Obrazek Obrazek

Tu są fotki starej płytki. Może ktoś z klubowiczów posiada taki element i chciałby go sprzedać.

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 12 wrz 2009, 20:33

Kupowałem licznik od anglika żeby przełożyć do siebie obrotomierz i ku mojemu zdziwieniu różnił się cały układ napędzający liczby stanu przebiegu... Osobiście nie posiadam już prędkościomierza od anglika bo go sprzedałem, ale układ jaki pokazałeś podobny mam do zegarka... tzw Big Bena.. :-/ Także tu już raczej nie pomogę..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl