Witajcie
Generalnie problem mam z dwiema rzeczami - prędkościomierz i lampki na zegarach.
1] Prędkościomierz działał bez problemów do czasu kiedy walczyłem z silnikiem. W niewielkim odstępie czasu złożyly się dwie rzeczy - podmiana silnika i odpalanie auta za pomoca rozrusznika z opcją rozruchu. Przy grzebaniu przy silniku mogłem uszkodzić przewód (2 zyły) od impulsatora na skrzyni (miej prawdopodobne) lub uszkodzić coś w zegarach w wyniku odpalania na rozruchu (bardziej prawdopodobne) - rozrusznik prawdopodobnie nie trzyma parametrów bo wszystkie lapmki po podłączeniu palą się dwa razy jaśniej. Sam czujnik przy skrzynki wydaje się być ok. Miernik przełaczony w tryb zwarcia podłączony do dwóch pinów impulsatora pokazuje 0 w momencie przyłozenia do niego magnesu. Natomiast w kostce z przewodami mam napięcie, zatem od tej strony wszystko wydaje sie być ok.
Będę wdzięczny jak mi ktoś podpowie którym przewodem w zdaje się niebieskiej wtyczce dochodzi sygnał z czujnika do zegarów lub wskaże newralgiczny element w zegarach który może sie sypnąc po podaniu zbyt dużego napięcia .
2] Druga rzecz to choinka na zegarach. Pojawiła się już wcześniej być może też w wyniku odpalania na rozruchu. Choinka polega na tym, że zamiast długich świeci mi sie prawy kierunek a zamiast prawego kierunku palą się długie. Dodtakowo lubi przy tym przygasać oświetlenie prędkościomierza z lewej strony. Chwilami wszystko wraca do normy.
Wiem, że winne moga byc zimne luty, ale może winny wszystkiemu jest jakiś jeden element, który juz ktoś kiedyś zdiagnozował.
Pozdrawiam.
[b4 AAZ] Problem z zegarami
Kolego co do twojego 2 problemu to u mnie jest identyczna choinka i z tego co wiem więcej osób boryka się z tym problemem który okazuje się że nie jest łatwy do zdiagnozowania u siebie sprawdzałem już chyba wszystko zimne luty, masę , czy nie ma jakiś mechanicznych uszkodzeń ścieżek, w miarę możliwości posprawdzałem wszystkie elementy licznika rezystory, tranzystory, diody prostownicze itd. niestety choinka jak była tak jest.
Teraz tak sobie przypominam bo również zmieniałem silnik i chyba po tej operacji zaczęły się te problemy więc może gdzieś tu trzeba szukać winy ?
Piszcie ludziska jak ktoś miał taki problem i go rozwiązał Pozdro
Teraz tak sobie przypominam bo również zmieniałem silnik i chyba po tej operacji zaczęły się te problemy więc może gdzieś tu trzeba szukać winy ?
Piszcie ludziska jak ktoś miał taki problem i go rozwiązał Pozdro