[B4 1.9 1Z] Przekłamuje wskaźnik paliwa
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Przekłamuje wskaźnik paliwa
Cześć. Panowie jaki może być powód że przekłamuje wskaźnik paliwa i jak sprawdzić czy to wskaźnik czy czujnik w baku? Sprawa wygląda tak że po zatankowaniu do pełna wskaźnik pojazuje 3/4 baku a po zrobieniu 700km jest już początek rezerwy. Zrobię 100km i nadal jest początek rezerwy. Taki stan jest od ok 2 miesięcy wcześniej wszystko było ok.
- antares2000
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
wg mojej wiedzy to pokrętło służy do ustawienia przede wszystkim rezerwy oraz do kalibracji wskaźnika poziomu paliwa...hudy pisze:Ustawiałem pokrętłem ale nic to nie daje
Przynajmniej ja tak robiłem bo gdzieś to wyczytałem. Opróżniamy bak do zera (trzeba odkręcić pokrywę mocującą pływak i po wyciągnięciu go wybrać co pozostało np gąbką). Przy okazji można sprawdzić ile syfu mamy na dnie w baku i ew. go usunąć i sprawdzić czujnik (rezystor - ścieżka węglowa) oraz pływak. Tak jest dla 1Z. Potem składamy i skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności i nalewamy 4 litry paliwa. Następnie przy pomocy powyżej wspomnianego pokrętła ustawiamy wskazówkę poziomu paliwa na pierwszej czerwonej kresce. i już.
Hudy sprawdzałeś w ten sposób? Jeśli nie to wypróbuj, może to coś pomoże.