[B4 ACE] rozrusznik nie kreci, kontrolki nie gasna
[B4 ACE] rozrusznik nie kreci, kontrolki nie gasna
Witam,
moje audi po dluzszym postoju bez odpalania ma nastepujacy problem:
Akumulator oczywiscie sprawny naladowany na full, przekrecam kluczyk, slychac charakterystyczne pykniecie przekaznika pod kierownica ktory wylacza odbiorniki, slychac zalaczajaca sie pompe paliwa natomiast kontrolki na desce nie przygasaja, nie zalacza sie bendiks i rozrusznik nie kreci, podejrzewam ze gdzies mam zwarcie..pytanie gdzie??
z rzeczy ktore sprawdzilem - nie dochodzi wogole prad do rozrusznika natomiast sam rozrusznik podlaczony na krotko pod aku kreci - czyli jest ok.
pozdrawiam
moje audi po dluzszym postoju bez odpalania ma nastepujacy problem:
Akumulator oczywiscie sprawny naladowany na full, przekrecam kluczyk, slychac charakterystyczne pykniecie przekaznika pod kierownica ktory wylacza odbiorniki, slychac zalaczajaca sie pompe paliwa natomiast kontrolki na desce nie przygasaja, nie zalacza sie bendiks i rozrusznik nie kreci, podejrzewam ze gdzies mam zwarcie..pytanie gdzie??
z rzeczy ktore sprawdzilem - nie dochodzi wogole prad do rozrusznika natomiast sam rozrusznik podlaczony na krotko pod aku kreci - czyli jest ok.
pozdrawiam
Podaj napięcie na krótko na przewód idący od stacyjki do rozruszkika , jeżeli usłyszysz pstryknięcie to znaczy że napięcie do razrusznika dochodzi , jeżeli nie to sprawdź czy do miejsca wypięcia przewodu ze stacyjki dochodzi napięcie ( oczywiście pa przekręceniu stacyjki ) . Jeżeli nie dochodzi to pozostaje nadal kwestja stacyjki lub zasilania dochodzącego do niej od skrzynki bezpieczników , a może bezpiecznik ?
z tym bezpiecznikiem moze masz racje...bo o nim totalnie zapomnialem...
powiedz prosze ktory mam sprawdzic..??
[ Dodano: 2010-01-20, 14:25 ]
...przyszedl mi wlasnie do glowy ciekawy pomysl..rzecz ktorej nie sprawdzilem....centralka w bagazniku mogla dostac kapke wilgoci od mrozu i troche zglupiec....czy ona moze powodowac nieodpalanie auta..??nie mam immo ale pamietam ze jak kiedys ja wypialem to samochod wogole nie odpalal...
powiedz prosze ktory mam sprawdzic..??
[ Dodano: 2010-01-20, 14:25 ]
...przyszedl mi wlasnie do glowy ciekawy pomysl..rzecz ktorej nie sprawdzilem....centralka w bagazniku mogla dostac kapke wilgoci od mrozu i troche zglupiec....czy ona moze powodowac nieodpalanie auta..??nie mam immo ale pamietam ze jak kiedys ja wypialem to samochod wogole nie odpalal...
Z tym bezpiecznikiem chyba się zagalopowałem , w rozpisce takiego bezpiecznika nie widzę . Na wszelki wypadek możesz sprawdzić wszystkie 25A i 30A . Sprawdź czy napięcie sterujące rozrusznikiem dochodzi do stacyjki , jeżeli tak to czy dochodzi do rozrusznika - może przewód sterujący spadł z konektora na rozruszniku .
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jeśli nie chce Ci się szukać na który kabel w kostce stacyjki podać plus aby sprawdzić działanie rozrusznika to podaj plus prosto z akumulatora na blaszkę w skrzynce bezpieczników zaznaczoną na tym zdjęciu. Tylko upewnij się że samochód jest na luzie żaby Cie przypadkiem nie rozjechał.
Właśnie przez tą blaszkę (w przypadku skrzynie manualnej) idzie sygnał z kostki stacyjki do rozrusznika. Jeśli nie włączy się rozrusznik to sprawdź jakąś kontrolką/żarówką czy na tej blaszce pojawia się plus gdy włączasz rozrusznik.
Jeśli będzie się pojawiał plus to będziesz musiał jak pisać kolega marko sprawdzić przy rozruszniku.
Właśnie przez tą blaszkę (w przypadku skrzynie manualnej) idzie sygnał z kostki stacyjki do rozrusznika. Jeśli nie włączy się rozrusznik to sprawdź jakąś kontrolką/żarówką czy na tej blaszce pojawia się plus gdy włączasz rozrusznik.
Jeśli będzie się pojawiał plus to będziesz musiał jak pisać kolega marko sprawdzić przy rozruszniku.