Witam. Po wylaczeniu zaplonu w moim audi i jednoczesnym nacisnietym hamulcu nie gasnie silnik.gasnie dopiero po spuszczeniu hamulca. Tak samo,jezeli przekrece kluczyk w pierwsza pozycje zaplonu to swieca sie swiatla "stop",wiec caly czas podczas jazdy swieca mi swiatla hamowania. Gdy w ogole nie ma kluczyka w stacyjce ,a nacisne pedal hamulca wlacza sie zaplon.
Macie jakies porady na to? Gdzies na forum wyczytalem ze prawdopodobnie jakis czujnik zostal zalany olejem i wystarczy poczyscic koncowki przewodow ,ale nie wiem gdzie tego czujnika szukac i jak on wyglada. ?
[B4 1.9 1Z] Silnik nie gasnie po wyłączeniu zaplonu
[B4 1.9 1Z] Silnik nie gasnie po wyłączeniu zaplonu
Ostatnio zmieniony 26 cze 2016, 18:22 przez davidslr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Taki czujnik nie istnieje ,a to co ci się dzieje ,to wynik albo jakiegoś zwarcia (w co raczej wątpię ) albo namieszania w instalacji ,przez jakiegś "miszcza"davidslr pisze:Gdzies na forum wyczytalem ze prawdopodobnie jakis czujnik zostal zalany olejem i wystarczy poczyscic koncowki przewodow ,ale nie wiem gdzie tego czujnika szukac i jak on wyglada. ?
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
Nie z dnia na dzien.wymienialem nagrzewnice.faktycznie,wypadl jakis luzny kabelek , z jednej strony wtyk taki jak bezpiecznik a z drugiej dwa luzne konce.ale nie mam pojecia gdzie to bylo zamocowane
[ Dodano: 2017-06-30, 00:29 ]
Pozwole sobie odkopac temat bo dalej nie mam ppjecia gdzie jest przyczyna.powymienialem czujniki od hamulca, oby dwa ,bezpieczniki, polutowalem kable w klapie bagaznika, wymienilem kostke w bagazniku bo byla zmasakrowana. I nic. Dalej tak samo. Wciskam hamulec, wlacza siw zaplon o.o
Zauwazylem ze czasami gdy jest zimno na dworze na jakis czas sie to naprawia oraz czasami jak na odepne czuj iki od hamulca tez chwile nest ok ale zaraz wraca do normy wszyatko. I tak, stalo sie to z dnia na dzien ,dlugo jezdze tym autem a wszystko bylo ok. Ten kabel o ktorym wczesniej pisalem to jakis kabelek od radia,nieistotne
[ Dodano: 2017-06-30, 00:29 ]
Pozwole sobie odkopac temat bo dalej nie mam ppjecia gdzie jest przyczyna.powymienialem czujniki od hamulca, oby dwa ,bezpieczniki, polutowalem kable w klapie bagaznika, wymienilem kostke w bagazniku bo byla zmasakrowana. I nic. Dalej tak samo. Wciskam hamulec, wlacza siw zaplon o.o
Zauwazylem ze czasami gdy jest zimno na dworze na jakis czas sie to naprawia oraz czasami jak na odepne czuj iki od hamulca tez chwile nest ok ale zaraz wraca do normy wszyatko. I tak, stalo sie to z dnia na dzien ,dlugo jezdze tym autem a wszystko bylo ok. Ten kabel o ktorym wczesniej pisalem to jakis kabelek od radia,nieistotne
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Nie wiem czy nie najprościej nie będzie puścić nowy przewód od czujnika hamulców do świateł cofania. Bo raczej będzie trudno znaleźć jakieś niefabryczne połączenie albo zgrzane przewody we wiązce.
Widzę na schemacie że idzie ten kabel tylko przez jedną kostkę 10 pinową (prawdopodobnie obok kolumny kierowniczej a dalej idzie prosto na tył).
Widzę na schemacie że idzie ten kabel tylko przez jedną kostkę 10 pinową (prawdopodobnie obok kolumny kierowniczej a dalej idzie prosto na tył).
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Włączanie zapłonu ze światłami hamulcowymi oraz włączenie świateł z zapłonowem powinno to rozwiązać. Po prostu masz gdzieś zwarty kabel światła hamulcowego z plusem po zapłonie. A że w audi 80 czujnik świateł hamulcowych ma cały czas zasilanie to zasila one też plus po zapłonie.davidslr pisze:ale to raczej nie rozwiaze problemu z zaplonem
Dobra.bede dzialal bo innego wyjscia nie widze. Dam znac czy problem sie rozwiazal.
[ Dodano: 2017-07-13, 16:15 ]
Znalazlem elektryka ktory wraz z pomoca egzorcysty doprowadzili audiczke do ladu. Co sie okazalo? Totalny bajzel pod skrzynka z bezpiecznikami. Spalona manetka wylaczania swiatel a pod bezpiecznikami kable rowniez byly spalone. Praktycznie do 0. Nie wiadomo co bylo przyczyna tego bo sam nic w elektryce nigdy nie grzebalem. Dwa dni sie chlopami z tym meczyli , kabelek po kabelku sprawdzali. 150 zl i sprawa zalatwioma ale znalesc elektryka ktory sie tego podejmie bylo trudno.
[ Dodano: 2017-07-13, 16:15 ]
Znalazlem elektryka ktory wraz z pomoca egzorcysty doprowadzili audiczke do ladu. Co sie okazalo? Totalny bajzel pod skrzynka z bezpiecznikami. Spalona manetka wylaczania swiatel a pod bezpiecznikami kable rowniez byly spalone. Praktycznie do 0. Nie wiadomo co bylo przyczyna tego bo sam nic w elektryce nigdy nie grzebalem. Dwa dni sie chlopami z tym meczyli , kabelek po kabelku sprawdzali. 150 zl i sprawa zalatwioma ale znalesc elektryka ktory sie tego podejmie bylo trudno.