Witam Panowie,
czy ktoś może ma pomysł mianowicie zamontowałem nowy licznik z obrotomierzem jako, że mam TD musiałem dolutować potencjometr wszystko było pięknie, aż urwał się 1 z kabelków i prawdopodobnie (na 99%) zrobił zwarcie wywaliło bezpiecznik 20 i popaliło żarówki na przyciskach od ogrzewania szyby, przeciwmgłowych.
Włożyłem 15 (bo tylko taki mam) ale jest problem NIE DZIAŁAJĄ nigdzie wskazówki:
-obrotomierza
-prędkościomierza
-temperatury
-paliwa
Świeci non stop dioda od oleju, DZIAŁA podświetlanie całego licznika, kierunkowskazy oraz zegarek pod prędkościomierzem + NIE DZIAŁA tylne przeciwmgłowe natomiast jeśli włączę przednie to tyle się zapala więc może przycisk się spalił ?
Czy licznik się nadaje do wyrzucenia czy coś przelutować na nim trzeba czy coś innego ?
Dodam że kabel przylutowałem i bardziej zabezpieczyłem go izolacją.
[ Dodano: 2015-10-10, 16:48 ]
Wpiąłem stary licznik bez obrotomierza i wskazówki nadal nie ruszyły..... Ma ktoś panowie pomysł czy tylko elektryk mnie poratuje ?
[B4 1.9 AAZ] Zwarcie i problemy z licznikiem
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Sorki że nie odposałem na PW bo odłożyłem na później i zapomniałem.
Zobacz czy masz plus po zapłonie na 3 pinie zółtej kostki i 16 oraz 26 niebieskiej kostki. Na wszystkie dochodzą kable czarno-niebieskie. Jak nie będziesz miał kabla na którymś z tych to się nie przejmuj. Zobacz też czy masz masę na pinie 8 z żółtej kostki + ewentualnie na innych brązowych bo wypisuje piny z amerykanskich schematów a one trochę się różnią od tego co jest u nas.
Zobacz czy masz plus po zapłonie na 3 pinie zółtej kostki i 16 oraz 26 niebieskiej kostki. Na wszystkie dochodzą kable czarno-niebieskie. Jak nie będziesz miał kabla na którymś z tych to się nie przejmuj. Zobacz też czy masz masę na pinie 8 z żółtej kostki + ewentualnie na innych brązowych bo wypisuje piny z amerykanskich schematów a one trochę się różnią od tego co jest u nas.
bezpiecznik numer 20 czy on miał wartość 20Amperów?staszekstaszek pisze: wywaliło bezpiecznik 20
-
- Forum Audi 80
Jak to bezpiecznik numer 1 to jest on tylko od przeciwmgielnych i tam powinien być bezpiecznik 15Amperów fabrycznie.staszekstaszek pisze: Tak 20Amperów naprzeciw samochodu pierwszy z lewej.
Sprawdź bezpieczniki numer 14 ( powinien być 5 Amperów), 4 (15A), 12 (15A) nawet jak wyglądają dobrze sprawdź czy nie są nadpalone ich styki bo może po prostu nie łączą. Nad bezpiecznikami masz numery, ten który się spalił to był numer 1 jak nie dojrzysz numerów.
Przepraszam że dopiero teraz odp ale padł mi komp i siadła płyta główna więc wysłanie na gwarancję zajęło trochę i dopiero wrócił, próbowałem wejść z telefonu zalogowałem się ale coś nie tak było i nie dałem rady przeglądać forum.
Ze wzg na to że nie miałem tutaj dostępu aby analizować z Tobą mój problem oddałem do elektryka samochód na półtora dnia i naprawił usterkę powiedział że w 3 miejscach było coś.
Wolałbym koledze wysłać flchę gdybyśmy to naprawili no ale.... elektryk skasował tylko albo aż 130zł.
Jedyny problem jaki pozostał to gdy włączam przycisk od tylnego przeciwmgłowego to nie działa, natomiast gdy włączę przednie to tylne automatycznie się zapala. Przycisk od tylnego świeci gdy wcisnę przycisk od przednich.
Także obrotomierz i reszta wszystko działa/świeci poza tym 1 małym mankamentem.
Ze wzg na to że nie miałem tutaj dostępu aby analizować z Tobą mój problem oddałem do elektryka samochód na półtora dnia i naprawił usterkę powiedział że w 3 miejscach było coś.
Wolałbym koledze wysłać flchę gdybyśmy to naprawili no ale.... elektryk skasował tylko albo aż 130zł.
Jedyny problem jaki pozostał to gdy włączam przycisk od tylnego przeciwmgłowego to nie działa, natomiast gdy włączę przednie to tylne automatycznie się zapala. Przycisk od tylnego świeci gdy wcisnę przycisk od przednich.
Także obrotomierz i reszta wszystko działa/świeci poza tym 1 małym mankamentem.
-
- Forum Audi 80
Z tego co kojarzę to powinno tak być że jeden z przycisków zapala tył i przód. Tylko wydaje mi się że przednie powinny zapalać się osobno a przycisk tylnych powinien włączać tył i przód.staszekstaszek pisze:Jedyny problem jaki pozostał to gdy włączam przycisk od tylnego przeciwmgłowego to nie działa, natomiast gdy włączę przednie to tylne automatycznie się zapala. Przycisk od tylnego świeci gdy wcisnę przycisk od przednich.
A u ciebie wychodzi jakbyś miał niesprawny jeden z przycisków od przeciwmgielnych.