Witam. Długo chodził mi po głowie ten pomysł z modem z halogenami a jako że nie lubie sie wykosztowywać wiele na modyfikacje dlatego postanowiłem poszukać rozwiązań:)
Potrzebne rzeczy:
- Halogeny golf II w szeroki zderzak- 20 zł. za sztukę na allegro
-opcjonalnie postojówki : (3 zł. kpl. żarówek i 14 zł :\ oprawki do nich( przesada) )
ok 3 m. przewodu ( kupiłem w elektrycznym jedem 3m. dwużyłowy i 3 m jednożyłowy na plusa od postojówek )
- opalarka lub( zgrzewarka do plastiku- najlepiej)
-diaks/szlifierka
-trytytytki mocne i długie, moje to 45 cm.
- Przekaźnik kosztuje ou nie w sklepie 6 zł. i dodatkowo jakieś przewodziki do podłąączenia finalniego żarówek z H3 halogenu
Udało mi sie zrobić to :
/48b2ce7b2661252f.html][/URL]
Zdjęcie samochodu z USA :
Więc przechodzimy do prac
- robienie miejsca na tyły halogenów podobnie jak na zdjęciach:
-Następnie trzeba poprzycinać zderzak aby halogen ładnie nam sie spasowywał ze zderzakiem i kratką
- jak już to zrobimy to trzeba podgrzewać kanty zderzaka tam gdzie ma nam się dopasować do kształtu halogenu, siłą oczywiście robić kształt halogenem i najlepiej jak 2 osoba chłodzi nagrzany plastik pędzelkiem z wodą aby plastik nie powrócił do poprzedniego kształtu
- postojówki - ja zdobiłem otwór lutownicą ale oczywiście można też wiertarką
- wykorzystałem pozyskany plastik ze zderzaka i podkładki, i zrobiłem mocowanie takie aby halogen był dociśnięty do zderzaka i w bok żeby był dociśnięty do boku, przed założeniem go jeszcze raz podgrzałem sobie zderzak żeby mi się ładniej halogen wpasował
- kratkę po ucięciu po 1 mm. przycinałem i pasowałem do kształtu halogenu tak aby żeberka opierały cię na szkle i plaski tył kratki wchodził pod halogen żeby nie było światła jak się patrzy na wprost ( jeżeli kratka ma długość od szkła halogenu do szkła halogenu( róg wewnętrzny szkla) to spokojnie można zabierać się za wycinanie kratki na gotowo
- ja przyszlifowałem trochę te dolne zęby z kratki ( tak o połowę ) żeby jak wkładam ją na wprost nie stawiała dużego oporu
Jak widać w halogenie potrzebny jest otwór na naszą kratkę, ja zrobiłem go lutownicą bo nie zauważyłem tego wcześniej ale wy wcześniej możecie to wyciąć diaksem
Postojówki + podpięte mam pod kierunki gdzie święcą mi pomarańczowe żarówki ale jak ktoś nie ma to oczywiście podpinamy się pod lampę , ja przeciągnałem przewód z jednej strony na drugą i podpiąłem się do jednej lampy ( podpięte mam pod kierunki bo w środku w samochodzie mam przycisk i mogę sobie je zgasić razem z kierunkamki ala US
a minus przykręcony mam ogólny do wszystkich żarówek z halogenów pod śrubę którą widać przy ciętej blasze podstawy chłodnicy
co do elektryki:
zrobię schemat od razu od przekaźnika samochodowego i wstawię
No to miłego rezania