[80 B4 ABK] Kontrolka niedomkniętych drzwi
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Szara80tkaTdi, wiem bo widziałem kiedyś. Ale na alle ciężko dostać same folijki. Tylko ewentualnie całe liczniki.
Ale tam jest obrazek z jednymi drzwiami otwartymi chyba.
kubik, Jak by była ikonka z wszystkimi to wtedy w jedną kontrolkę byś wsadził 4 diody?? I zależy który narożnik kontrolki się zapala to te drzwi otwarte. Ale to już ostro zabawy bo do każdej krańcówki chyba by trzeba było lecieć.
Ale tam jest obrazek z jednymi drzwiami otwartymi chyba.
kubik, Jak by była ikonka z wszystkimi to wtedy w jedną kontrolkę byś wsadził 4 diody?? I zależy który narożnik kontrolki się zapala to te drzwi otwarte. Ale to już ostro zabawy bo do każdej krańcówki chyba by trzeba było lecieć.
Tak jak Ci pisałem wcześniej wszystkie kable prowadzą pod kierownicę.sp.olsztyn pisze:kubik, Jak by była ikonka z wszystkimi to wtedy w jedną kontrolkę byś wsadził 4 diody?? I zależy który narożnik kontrolki się zapala to te drzwi otwarte. Ale to już ostro zabawy bo do każdej krańcówki chyba by trzeba było lecieć.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Silnik: 1.9 1Z
proboawalem to zeskanowac i wychodzi ciemne, wiec skanowalem to z otwarta klapka skanera to wyszlo czarno biale takze musialem robic to aparatem fotograficznym ..,
co do diod to nie bardzo bo dioda ma swiatlo skupione a zaroweczka rozproszone, jak sie mi zechce to przerobie ten temat na dniach bo zabieram sie do tego juz od dwoch lat
co do diod to nie bardzo bo dioda ma swiatlo skupione a zaroweczka rozproszone, jak sie mi zechce to przerobie ten temat na dniach bo zabieram sie do tego juz od dwoch lat
- eSPe
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Szara80tkaTdi, taki do pasów mam u siebie. Mam taką folijkę jak na zdjęciu niżej (zapożyczone z aukcji Allegro):
Koleś ma do sprzedania chyba wszystkie rodzaje do A80.
Tylko nie mam tego od drzwi.
Zaraz przerobie go na wektorowy (w AutoCadzie) albo w Photoshopie przerysuję po twoim szablonie i wrzucę.
Zobacz poniżej jak by to wyglądało przy różnych kombinacjach.
Rozumiesz o co mi chodzi.
4 diody do jednej kontrolki.
Szara80tkaTdi, Ty masz dobrze bo sobie tylko folijkę z tymi drzwiami podmienisz i po robocie.
od jakiego audi masz tą folię kontrolek?
Mo że masz coś takiego na zbycie bo nie chce mi się rzeźby robić z drukowaniem.
[ Dodano: 2010-09-17, 20:41 ]
Zrobiłem dwie wersje.
Poprawka w Photoshopie po zdjęciu kontrolki.
Obrysowane w AutoCadzie i eksport z AutoCada.
Jak ktoś chce to mogę dać w pliku DWG lub DXF.
Koleś ma do sprzedania chyba wszystkie rodzaje do A80.
Tylko nie mam tego od drzwi.
Zaraz przerobie go na wektorowy (w AutoCadzie) albo w Photoshopie przerysuję po twoim szablonie i wrzucę.
No fakt.kubik pisze:wszystkie kable prowadzą pod kierownicę.
Właśnie o to chodzi żeby tylko 1/4 albo np tylko połowa kontrolki się zapalała.Szara80tkaTdi pisze:co do diod to nie bardzo bo dioda ma swiatlo skupione
Zobacz poniżej jak by to wyglądało przy różnych kombinacjach.
Rozumiesz o co mi chodzi.
4 diody do jednej kontrolki.
Szara80tkaTdi, Ty masz dobrze bo sobie tylko folijkę z tymi drzwiami podmienisz i po robocie.
od jakiego audi masz tą folię kontrolek?
Mo że masz coś takiego na zbycie bo nie chce mi się rzeźby robić z drukowaniem.
[ Dodano: 2010-09-17, 20:41 ]
Zrobiłem dwie wersje.
Poprawka w Photoshopie po zdjęciu kontrolki.
Obrysowane w AutoCadzie i eksport z AutoCada.
Jak ktoś chce to mogę dać w pliku DWG lub DXF.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
ja u siebie to dzis zrobilem, masakra. bardzo praktyczna sprawa, ja to zrobilem sobie poza stacyjka, wtedy wiem gdy nie ma kluczyka czy drzwi pozamykane, bo ta lampka w podsufitce sie sprawdza tylko gdy jest ciemno, ewemtualnie zamiast sygnalizacji zarowkowej mozna wstawic jakikolwiek brzeczyk czy nawet pozytywke
o jednej rzeczy kazdy zapomina i ja rowniez nawet jesli diody cztery sztuki chcesz wrzucic to jestes ograniczony otworem po zarowce, zwiekszyc sie otworu nieda bo sa wokolo wszedzie sciezki drukowane, oraz nie moze wystawac ponad plytke niz standardowa zarowka, bo tam jest bardzo malo miejsca w kazda strone i mozesz nie wlozyc licznika
o jednej rzeczy kazdy zapomina i ja rowniez nawet jesli diody cztery sztuki chcesz wrzucic to jestes ograniczony otworem po zarowce, zwiekszyc sie otworu nieda bo sa wokolo wszedzie sciezki drukowane, oraz nie moze wystawac ponad plytke niz standardowa zarowka, bo tam jest bardzo malo miejsca w kazda strone i mozesz nie wlozyc licznika
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 13:37 przez Szara80tkaTdi, łącznie zmieniany 1 raz.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Też o tym myślałem.Szara80tkaTdi pisze:jestes ograniczony otworem po zarowce
Trzeba by wprowadzić 4 diody od drugiej strony licznika (rozkręcić, zdjąć folijkę, wsadzić diody, i złożyć wyprowadzając 8 kabli od 4 diód za licznik (bez oprawki).
Ale i tak to raczej głupi pomysł.
Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że normalna kontrolka będzie fajna i wystarczająca.
Poka poka poka. Daj filmik jak to działa.Szara80tkaTdi pisze:ja u siebie to dzis zrobilem
Mo że masz coś takiego na zbycie (folijkę z drzwiami) bo nie chce mi się rzeźby robić z drukowaniem.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
duplikatu nie mam, wzor juz zostawilem. wydrukowac ten symbol odwrocony w lustrze chocby na przezroczystym sztywnym plasiku, folia sie bedzie falowac, a zdrugiej strony czarnym matem psiknac zeby taka chropowata powierzchnia powstala, mysle ze pierw trza by poszukac odpowiedniego matu, a dopiero drukowac ten symbol, bo jak juz dobrze wydrukujesz to tylko psiknac na gotowo - ot taki moj pomysl w teorii
a jesli chocby o porzytecznosc to jest bardzo praktyczne, to nie jakies tam lampki podswietlajace nogi i tym podobne choinki, a zewnatrz wyglada jak fabryka
a juz tak poza tematem - ten licznik z ktorego wyjalem to folijke byl z roku 1994 wiec to nie a6 tylko 100 lub v8, a tak wogule ten licznik na pelnym wypasie byl mial absolutnie wszytko cztery wyswietlacze kilka zegarow, elektroniczny reset przebiegu dziennego itp
a jesli chocby o porzytecznosc to jest bardzo praktyczne, to nie jakies tam lampki podswietlajace nogi i tym podobne choinki, a zewnatrz wyglada jak fabryka
a juz tak poza tematem - ten licznik z ktorego wyjalem to folijke byl z roku 1994 wiec to nie a6 tylko 100 lub v8, a tak wogule ten licznik na pelnym wypasie byl mial absolutnie wszytko cztery wyswietlacze kilka zegarow, elektroniczny reset przebiegu dziennego itp
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
pany dorzuce jeszcze trzy grosze od siebie
jako ze w jednym z tematow kolega kubik wspomnial ze rozkrecajac licznik mozna wiele znalesc ciekawego, to tez i znalazlem
niewiem jak jest w innych wersjach silnikowych oraz jak jest w b3, ale umnie, w niebieskiej kostce i zoltej jest 24 pin ktory odpowiada za kontrolke lewa dolna i prawa gorna, wiec niezastanawiajac sie dlugo wyprowadzilem te dwa przewody, wkrecilem zaroweczki jak fabryka nakazala w plyte, i poskladalem caly licznik na gotowo
okazalo sie ze podajac krancowke przez diode prostownicza pod ten 24pin z kostki niebieskiej zaswieca sie prawa gorna ikona, umnie jest ona wykorzystywana jako "kontrolka niedomknietych drzwi" do tej pory byla w dodatkowej oprawce i na dodatkowych przewodach, dioda musi byc bo bez niej centralny dziala jak chce
podlaczajac mase pod 24 pin kostki zoltej sie zaswieca lewa dolna ikona, mozna to wykorzystac do inst alarmowej tako jest i umnie ... :mrgreen:
jako ze w jednym z tematow kolega kubik wspomnial ze rozkrecajac licznik mozna wiele znalesc ciekawego, to tez i znalazlem
niewiem jak jest w innych wersjach silnikowych oraz jak jest w b3, ale umnie, w niebieskiej kostce i zoltej jest 24 pin ktory odpowiada za kontrolke lewa dolna i prawa gorna, wiec niezastanawiajac sie dlugo wyprowadzilem te dwa przewody, wkrecilem zaroweczki jak fabryka nakazala w plyte, i poskladalem caly licznik na gotowo
okazalo sie ze podajac krancowke przez diode prostownicza pod ten 24pin z kostki niebieskiej zaswieca sie prawa gorna ikona, umnie jest ona wykorzystywana jako "kontrolka niedomknietych drzwi" do tej pory byla w dodatkowej oprawce i na dodatkowych przewodach, dioda musi byc bo bez niej centralny dziala jak chce
podlaczajac mase pod 24 pin kostki zoltej sie zaswieca lewa dolna ikona, mozna to wykorzystac do inst alarmowej tako jest i umnie ... :mrgreen:
Siemana! Ja sobie zrobilem taka kontrolke, tylko inaczej bo jak podlaczylem do krancowki od strony kierowcy to dzialalo tylko z drzwiami kierowcy. No to wpiolem sie pod jeden z kabelkow oswietlenie podsufitki, drugi normalnie pod czerwony stacyjki i dziala elegancko. <ok> A i jeszcze jak wpiolem sie pod ten kabelek podsufitki to dzialalo ale jeszcze tak nie do konca ,wiec wykorzystalem rade kolegi - Szara80tkaTdi polaczylem czerwony ze stacyki z dioda prostownicza i tera dziala zajeboza
powiedzcie mi koledzy w czym moze byc problem...a mianowicie chodzi o to ze rowniez wyrezalem sobie taka kontrolke niedomknietych dzwi i moj problem polega na tym (mam alarm z anty-napadem) i gdy przekrecam zaplon to mi sie blokuja rygielki od dzwi...a moj problem polega na tym ze gdy otworze dzwi od auta kontrolka mi swiecie pieknie,zamykam dzwi i gasnie ale jak juz wlacze zaplon badz odpale auto to zaczyna mi sie swiecic od nowa choc wszystkie dzwi mam pozamykane:/ a moj patent jest taki ze jesli wyciagne rygielka z badz ktorych dzwi to mi gasnie.....i w czym moze byc problem? dodam tylko ze z kontrolka wpiolem sie w krancowke dzwi od str. kierowcy(brazowo-bialy przewod)