[B4 All] Kratka w zderzak Coupe - zrób to sam
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 All] Kratka w zderzak Coupe - zrób to sam
Kratka w zderzak do Coupe jest praktycznie nie do dostania, a jeśli jest to cena jest powalająca bo inaczej tego nazwać nie można.
Mam zderzak z tą dużą kratką natomiast brakowało osłony uchwytu holowania.
Trzeba było go zrezać, efekt nie jest idealny ale myślę że rozwiązanie może się nadać.
Co potrzebujemy:
- czas
- coś do cięcia plastiku, ja wykorzystałem multiszlifierkę
- kratkę w zderzak środkową z normalnego zderzaka (na allegro za 26 zł nowa) może być uszkodzona, wtedy pewnie taniej, ja miałem akurat w szczątkach starego zderzaka tą kratkę więc koszt rezania zerowy
- wkręty
Na początku wygląda to tak:
Dawca:
Przymiarka:
Cięcie, z dużym zapasem, w drugim cięciu odcinamy 1 górną poprzeczną belkę
Przymiarka:
Od reszty kratki też odciąłem górny pasek, widać że od biedy z dwóch kratek dałoby się zrobić całą jedną do coupe
Trzeba przycinać i pasować aż to będzie w miarę ok. Zrobiłem w lewym dolnym rogu kratki ciętej wyżłobienie żeby bardziej do lewej dochodziła. Całość umocowałem w dół jednym wkrętem, w górę dwoma, malnięte farbą żeby nie było widać. Trzeba to trochę "na siłę" podprostować i chwycić tymi wkrętami żeby lepiej leżało.
Tył pionowy zakryłem wykorzystując odcięty od góry pasek.
Z jednej kratki środkowej można zrobić 2 kratki zakrywające uchwyt holowania, z tym że jedna będzie miała boczek zakrzywiony a druga będzie bez boczka co mniej więcej wygląda tak:
Efekt końcowy dla wersji " z boczkiem", trochę lepiej mi wyszła niż poprzednio pokazana:
Dobre jest to że kratka środkowa ma praktycznie taki sam rozstaw kratek, z dalszej odległości nie widać różnicy.
Pakiet anty-środkowo-kratkowo-kradzieżowy, malnięte farbą wkrętów nie widać, wkręty wkręcone "od dołu" jest ich kilka na całą kratkę i na pionowych też:
Mam zderzak z tą dużą kratką natomiast brakowało osłony uchwytu holowania.
Trzeba było go zrezać, efekt nie jest idealny ale myślę że rozwiązanie może się nadać.
Co potrzebujemy:
- czas
- coś do cięcia plastiku, ja wykorzystałem multiszlifierkę
- kratkę w zderzak środkową z normalnego zderzaka (na allegro za 26 zł nowa) może być uszkodzona, wtedy pewnie taniej, ja miałem akurat w szczątkach starego zderzaka tą kratkę więc koszt rezania zerowy
- wkręty
Na początku wygląda to tak:
Dawca:
Przymiarka:
Cięcie, z dużym zapasem, w drugim cięciu odcinamy 1 górną poprzeczną belkę
Przymiarka:
Od reszty kratki też odciąłem górny pasek, widać że od biedy z dwóch kratek dałoby się zrobić całą jedną do coupe
Trzeba przycinać i pasować aż to będzie w miarę ok. Zrobiłem w lewym dolnym rogu kratki ciętej wyżłobienie żeby bardziej do lewej dochodziła. Całość umocowałem w dół jednym wkrętem, w górę dwoma, malnięte farbą żeby nie było widać. Trzeba to trochę "na siłę" podprostować i chwycić tymi wkrętami żeby lepiej leżało.
Tył pionowy zakryłem wykorzystując odcięty od góry pasek.
Z jednej kratki środkowej można zrobić 2 kratki zakrywające uchwyt holowania, z tym że jedna będzie miała boczek zakrzywiony a druga będzie bez boczka co mniej więcej wygląda tak:
Efekt końcowy dla wersji " z boczkiem", trochę lepiej mi wyszła niż poprzednio pokazana:
Dobre jest to że kratka środkowa ma praktycznie taki sam rozstaw kratek, z dalszej odległości nie widać różnicy.
Pakiet anty-środkowo-kratkowo-kradzieżowy, malnięte farbą wkrętów nie widać, wkręty wkręcone "od dołu" jest ich kilka na całą kratkę i na pionowych też:
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Ja mam jeden komplet na stanieSkuciok pisze:Kratka w zderzak do Coupe jest praktycznie nie do dostania, a jeśli jest to cena jest powalająca bo inaczej tego nazwać nie można.
Dobra robota a przede wszystkim dobry pomysł, teraz każdy będzie miał zderzak od eSki z kompletem kratek Może wreszcie przestaną je kraść :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Nie zakładałem nowego tematu bo po co i mam nadzieję że nikt się nie obrazi
Po inspiracji co kolega Skuciok wymyslił :mrgreen: postanowiłem zrobić coś z tymi siatkami w dokładce a'la rs2
Miałem akurat czysty gril z b3 i kawałek zwykłego
a tak wyglądał przed:
a tu z jedną:
i z dwoma:
a takim klejem to robiłem
i na tej trochę lepiej widać
Ps. To co widać-ta tektura i folia ma charakter dociskający i zostanie zdjęta po wyschnięciu kleju(jeszcze do tego deszcz zaczął lać :-x )
A zabrakło mi na kratkę z lewej na zdj-tam jest zaczep holowniczy i myślę nad koncepcją takiej klapki.
Jutro wpadnę na szrot poszukać czegoś :mrgreen:
Po inspiracji co kolega Skuciok wymyslił :mrgreen: postanowiłem zrobić coś z tymi siatkami w dokładce a'la rs2
Miałem akurat czysty gril z b3 i kawałek zwykłego
a tak wyglądał przed:
a tu z jedną:
i z dwoma:
a takim klejem to robiłem
i na tej trochę lepiej widać
Ps. To co widać-ta tektura i folia ma charakter dociskający i zostanie zdjęta po wyschnięciu kleju(jeszcze do tego deszcz zaczął lać :-x )
A zabrakło mi na kratkę z lewej na zdj-tam jest zaczep holowniczy i myślę nad koncepcją takiej klapki.
Jutro wpadnę na szrot poszukać czegoś :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 23 cze 2009, 19:04 przez shellah, łącznie zmieniany 1 raz.