Montaż CB
Montaż CB
z okazji znalezienia trochę wolnego czasu postanowiłem porządnie zamontować radio cb. Wcześniej jego miejsce było miedzy tunelem środkowym a fotelem pasażera, było to o tyle niewygodne, że radio nieustannie się zsuwało i przeszkadzał pasażerom z tyłu kabel od anteny. Pyzatym kolejnym celem montażu jest bezpośrednie doprowadzenie zasilania do radia.
Nowe miejsce radia to półka pod kierownicą
(zdjęcie po montażu zostanie dodane)
Do montażu przyda się podstawowy komplet wkrętaków, wkrętarka, wiertła, jakieś śrubki, kabel (w moim przypadki bodajże 2x0,75), taśma izolacyjna, bezpiecznik (jeśli radio nie posiada), klucz „8”, kawałek drutu, nóż
Najpierw należy zdemontować półkę pod kierownicą, w tym celu należy odkręcić 3 śruby zaznaczone na zdjęciu
Uploaded with ImageShack.us
Następnie należy obrać sobie odpowiednie miejsce do przeprowadzenia kabla do komory silnika, będzie to miejsce w którym przechodzą tam inne kable z wnętrza samochodu do komory.
Ważne jest aby było ono w miarę możliwości dostępne ze względu na niewygodę wykonania. Warto najpierw pomóc sobie kawałkiem drutu, dlatego, że jest sztywniejszy niż kabel, następnie przymocować do drutu kabel i go przeciągnąć-prosta czynność.
Kabel przeprowadziłem pomiędzy elementami przy przegrodzie silnika
W okolicy strzałki 1 kabel wychodzi z wnętrza samochodu.
Należy już tylko podpiąć bezpośrednio pod aku kable.
Dalej na zdemontowanej półce wybrać miejsce położenia radia, oraz na uchwycie (który miałem w zestawie z radiem) zamontować w wybranym miejscu. Wcześniej należy jeszcze wywiercić dziurę na kabel anteny i zasilania, zrobiłem to w rogu z tyłu półki, Tam gdzie wypad tył radia. Najpierw zamontowałem uchwyt, przeprowadziłem kable a na końcu podłączyłem do radia i je podłączyłem.
Kabel antenowy przeprowadziłem w progu kierowcy, należy go najpierw zdjąc, przy drzwiach kierowcy jest na zatrzaski a z tyłu trzeba odkręcić.
Potem cieszymy się zamontowanym radiem
Dla mnie montaż był dość prosty, największym problemem jest przełożenie kabla do komory silnika, dozwolone wszelkie metody, dla mnie prosta była pomoc drutem, należy jednak uważać, by nie uszkodzić po drodze innych kabli instalacji.
Pomysł mój, jednak dzielę się nim, może akurat komuś się coś przyda, u mnie śmiga i jest wygodnie.
Nowe miejsce radia to półka pod kierownicą
(zdjęcie po montażu zostanie dodane)
Do montażu przyda się podstawowy komplet wkrętaków, wkrętarka, wiertła, jakieś śrubki, kabel (w moim przypadki bodajże 2x0,75), taśma izolacyjna, bezpiecznik (jeśli radio nie posiada), klucz „8”, kawałek drutu, nóż
Najpierw należy zdemontować półkę pod kierownicą, w tym celu należy odkręcić 3 śruby zaznaczone na zdjęciu
Następnie należy obrać sobie odpowiednie miejsce do przeprowadzenia kabla do komory silnika, będzie to miejsce w którym przechodzą tam inne kable z wnętrza samochodu do komory.
Ważne jest aby było ono w miarę możliwości dostępne ze względu na niewygodę wykonania. Warto najpierw pomóc sobie kawałkiem drutu, dlatego, że jest sztywniejszy niż kabel, następnie przymocować do drutu kabel i go przeciągnąć-prosta czynność.
Kabel przeprowadziłem pomiędzy elementami przy przegrodzie silnika
W okolicy strzałki 1 kabel wychodzi z wnętrza samochodu.
Należy już tylko podpiąć bezpośrednio pod aku kable.
Dalej na zdemontowanej półce wybrać miejsce położenia radia, oraz na uchwycie (który miałem w zestawie z radiem) zamontować w wybranym miejscu. Wcześniej należy jeszcze wywiercić dziurę na kabel anteny i zasilania, zrobiłem to w rogu z tyłu półki, Tam gdzie wypad tył radia. Najpierw zamontowałem uchwyt, przeprowadziłem kable a na końcu podłączyłem do radia i je podłączyłem.
Kabel antenowy przeprowadziłem w progu kierowcy, należy go najpierw zdjąc, przy drzwiach kierowcy jest na zatrzaski a z tyłu trzeba odkręcić.
Potem cieszymy się zamontowanym radiem
Dla mnie montaż był dość prosty, największym problemem jest przełożenie kabla do komory silnika, dozwolone wszelkie metody, dla mnie prosta była pomoc drutem, należy jednak uważać, by nie uszkodzić po drodze innych kabli instalacji.
Pomysł mój, jednak dzielę się nim, może akurat komuś się coś przyda, u mnie śmiga i jest wygodnie.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 22:40 przez ruki, łącznie zmieniany 1 raz.
Uważam, że to kiepskie rozwiązanie.ruki pisze:Nowe miejsce radia to półka pod kierownicą
Jeżeli będziesz chciał dostroić radio w czasie jazdy np. skrócić sygnał lub zmienić kanał... to będziesz miał problem, gdyż będziesz miał słabą widoczność wyświetlacze, przycisków i ew. pokręteł.
Kiedyś rozważałem taki montaż, lecz po przymiarce zrezygnowałem.
dla mnie to jest najlepsze miejsce, radia nie stroi się co parę minut, poza tym nawet jeśli nie sprawia to żadnego problemu, ani przełączanie kanałów, ani strojenie, trzeba tylko dobrze umieścić radio i wszystko widać. gruszka pod ręką (w kieszeni drzwi) i radio nie przeszkadza pasażerowi jak ma to miejsce między tunelem a fotelem. pod popielniczkę się nie mieści
tez radio mam w półce pod kierownica, jeżdżę tak już parę lat z radiem i nie mam problemu ze strojeniem... tyle ze co do zasilania to w tej półce mam zrobione gniazda zapalniczki i tak sie wpinam, dla mnie wygodniejsze niż montowania radia na stałe... w razie czego wypinam zapalniczke przenosze radio. Radio u mnie nie jest przykrecone, po prostu twardo siedzie z tym ze dosyc spore radyjko mam.
dziwne założenia montażu.... tak samo uchwyt od GPS z szyby może nam głowę rozwalić jak sie odepnie przy dzwonie...p-a-b-u pisze:Panowie ten montaż pod kierownicą może i fajny ale co w razie nie daj boże jakiegoś dzwonka? radio nam ladnie kolano pocharata.
[ Dodano: 2011-11-14, 21:37 ]
zrobiłem zdjęcia jak to wygląda po zamontowaniu... jak widać z perspektywy kierowcy na drugim zdjęciu, to całe radio jest widoczne i nie ma problemu, że czegoś nie widać, poza tym wszystko po godzinie jazdy już zna się na pamięć:)
powodzenia w montażu i nowych pomysłach:)