Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Podgrzewacz płynu do sprysków

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 01 lis 2008, 23:19

Przecież zanim płyn się nagrzeje, to szyba już będzie mieć plusową temperaturę, więc nie ma strachu ;-)

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 02 lis 2008, 12:09

willi pisze:tak wygląda pompka do ogrzewania-obiegu płynu chłodniczego [url=http://images28.fotosik.pl/290/520977812fa90de2m.jpg]Obrazek[/URL]

a tak wygląda podgrzewacz płynu który łącząc z tą pompeczką może dość szybko ogrzać atmosfere w autku nawet przy -20stopniach po bardzo krótkim czasie i dzięki temu możemy wyżucić skrobaczki do szyb :mrgreen: jak dam rade to zrezam coś z podobnych rzeczy i się pochwale niedługo 8-) [url=http://images41.fotosik.pl/25/90711e8eae9a1cc6m.jpg]Obrazek[/URL]

ps. w połączeniu z wężownicą zrobioną przy chłodnicy mamy zastosowane wszystkie rzeczy w jednym autku <ciepło i wygoda>
Brat ma takie cudo w passcie B5 może sobie nagrzać płyn do 90 stopni zimą jest taka mała wtyczka w zderzaku, kiedyś podłączył i nawet działało.

Awatar użytkownika
willi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: willi » 02 lis 2008, 18:33

kolegoKorNoLio, ale czy ten podgrzewacz czasami nie grzeje silnika a dokładnie wody-płynu w układzie chłodzenia tak jak robią to w fordach

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 02 lis 2008, 21:03

A mi wpadł pomysł co by wykorzystać moduł podgrzewania zamka do podgrzewania płynu :-D
Tylko nie i wem jaką ona ma skuteczność prądową... a wyciągać na sprawdzenie się trochę nie opłaca - za dużo roboty u mnie / wytłumienie.../

Awatar użytkownika
willi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: willi » 02 lis 2008, 21:41

najlepszy i najprostrzy sposów zeby samemu zrobić podgrzewany płym to : kupić świece żarową z diselka zamontować ją a metalowej tuleji którą prędzej czeba zrezać w zbiorniczek spryskiwaczy a wtedy płyn się nawet zagotuje :mrgreen: dzisiaj próbowałem nawet nieżle grzeje :-P

JanReZaCz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JanReZaCz » 02 lis 2008, 22:11

a ja proponuję dorobić tulejkę przepływową na płyn i wkręcić w nią świecę żarową. Świecę podłączyć przez przekaźnik by się załączała z pompką płynu spryskiwaczy. Będzie płyn ciepły i bez ograniczeń a będzie się podgrzewał tylko w momencie pryskania na szybę.

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 02 lis 2008, 22:13

willi pisze:kolegoKorNoLio, ale czy ten podgrzewacz czasami nie grzeje silnika a dokładnie wody-płynu w układzie chłodzenia tak jak robią to w fordach
No dokładnie grzeje płyn w układzie chłodzenia.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 lis 2008, 22:31

JanReZaCz pisze:a ja proponuję dorobić tulejkę przepływową na płyn i wkręcić w nią świecę żarową. Świecę podłączyć przez przekaźnik by się załączała z pompką płynu spryskiwaczy. Będzie płyn ciepły i bez ograniczeń a będzie się podgrzewał tylko w momencie pryskania na szybę.
Dobry pomysł. Oczywiście musiałby być dodatkowy włącznik/wyłącznik aby na lato to wyłączać. Trzeba by jeszcze sprawdzić do jakiego poziomu nagrzewałby się taki płyn.

Marcys_s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcys_s » 02 lis 2008, 22:39

W zeszla zime u mnie w firmie odsniezali nowe samochody przy pomocy myjki wysokocisnieniowej z goraca woda ok 90 stopni Celcjusza i wszytkie szyby byly ok... Niby tez byl strach ale w 500 samochodach jakos zadna niestrzelila. Po co to robili? kazdy nowy egzemplarz zanim trafi na stan firmy musi byc odkladnie obejzany czy nie ma uszkodzen. Zaznaczam ze byly to samochody przyjmowane na salon. Sam sie dziwilem jak tak mozna :)

JanReZaCz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JanReZaCz » 02 lis 2008, 22:47

Marcys_s pisze:W zeszla zime u mnie w firmie odsniezali nowe samochody przy pomocy myjki wysokocisnieniowej z goraca woda ok 90 stopni Celcjusza i wszytkie szyby byly ok... Niby tez byl strach ale w 500 samochodach jakos zadna niestrzelila. Po co to robili? kazdy nowy egzemplarz zanim trafi na stan firmy musi byc odkladnie obejzany czy nie ma uszkodzen. Zaznaczam ze byly to samochody przyjmowane na salon. Sam sie dziwilem jak tak mozna :)
może szyby OK ale lakier napewno dostał mikropęknięć :evil:

[ Dodano: 2008-11-02, 23:01 ]
Labiel pisze: Dobry pomysł. Oczywiście musiałby być dodatkowy włącznik/wyłącznik aby na lato to wyłączać. Trzeba by jeszcze sprawdzić do jakiego poziomu nagrzewałby się taki płyn.
większa tulejka wiec i większy zbiorniczek do nagrzania - temperatura będzie niższa, ciaśniejsza - temperatura wyższa. Tak czy inaczej nawet jak będzie ciasna zanim płyn dojdzie do końcówek temperatura nieco spadnie bo ciepło zostanie oddane do nagrzania wężyków i końcówek oraz droga powietrzna końcówki spryskiwaczy-szyba wiec ukrop raczej nie groźny.

Już mam wizję właśnie takiego podgrzewacza w swoim autku. :mrgreen:

Marcys_s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcys_s » 03 lis 2008, 00:12

może szyby OK ale lakier napewno dostał mikropęknięć :evil:

Nie wiem czy dostawal mikropekniec ale skoro robia to od kilku lat to chyba niec zlego sie niedzieje. Nie mi to ocniac. W kazdym razie podawalem jako przyklad ze szyba przednia potrafi duzo zniesc jesli chodzi o skoki temperatury.

Awatar użytkownika
RaKo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: RaKo » 03 lis 2008, 17:23

Albo rić tak jak jest ori albo nie robić wcale,chociaż ostatnio widziałem patent na podgrzewanie,mianowicie dłuższy przewód do spryskiwaczy obkręcony dookoła rury gumowej do chłodncy(podobno działa)i proste jak kopanie ziemniaków <ok> Chips fajny bajer <piwo>

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 04 lis 2008, 00:32

willi pisze:najlepszy i najprostrzy sposów zeby samemu zrobić podgrzewany płym to : kupić świece żarową z diselka zamontować ją a metalowej tuleji którą prędzej czeba zrezać w zbiorniczek spryskiwaczy a wtedy płyn się nawet zagotuje dzisiaj próbowałem nawet nieżle grzeje
JanReZaCz pisze:a ja proponuję dorobić tulejkę przepływową na płyn i wkręcić w nią świecę żarową. Świecę podłączyć przez przekaźnik by się załączała z pompką płynu spryskiwaczy. Będzie płyn ciepły i bez ograniczeń a będzie się podgrzewał tylko w momencie pryskania na szybę.
juz coś o tym myslałem na pierwszej stronie postu
widmo pisze:
kaczok pisze:ciekawy pomysł . gorący płyn po odpaleniu to może grzałke do zbiorniczka wsadzic <haha>
Tylko sie nie śmiej teraz ze mnie :lol: ale dosłownie po napisaniu poprzedniego posta przed oczami miałem wizje świecy żarowej która podgrzewa płyn :-) ;-) :-D
Widze ze ludzie podobnie myślą. z tym przekaźnikiem to jest dobry pomysł, nie bedziemy gotować płynu. a gdy sprawdzałeś jak ta swieca grzeje płyn to wmniej wiecej do jakiej temp go nagrzała i w jakim czasie ?

LUKASZdiy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUKASZdiy » 08 sie 2010, 14:04

Zima wkońcu nastanie, ostatnia dała nam sie ostro we znaki wiec chciałem zaproponować pewne rozwiązanie wiem ze zadziała dopiero po nagrzaniu sie silnika ale moze uratować nas jak płyn zamarźnie:

Otóz do zbiornika chce włozyć rurke miedziana wygiętą na kształt litery U ewentualnie ze spiralą na dole, wąż biegnący od zbironiczka płynu do chłodnicy puścic przez nasza grzełeczke zamocowaną już w zbiorniku płynu do spryskiwaczy. Gorący płyn będzie przeplywał przez nasz twór skutecznie podgrzewając i ewentualnie rozpuszczając płyn

Obrazek

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 08 sie 2010, 18:26

A nie lepiej zalać płyn zimowy na te powiedzmy -40*C bez kombinowania z podgrzewaczami?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl