[B4 1Z]Rezanie AC / BC + Manetka
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Witam.
Jako że temat dotyczy rezania bc, to tutaj opiszę w czym rzecz.
Od niedawna posiadam bc w swojej 90 -tce. BC od b3, silnik NG. I nie działa mi funkcja ile km do końca paliwa.Wszystkie pozostałe działają w miarę prawidłowo. Dodatkowo nie mogę wywołać tych funkcji serwisowych tzn wyświetlenie kodowania oraz ustawianie rezerwy. Wyświetlacz pozostaje ciemny. Tak samo przy tej funkcji ile km na paliwie. Podczas przełączania góra czy dół na manetce, to przy tej funkcji wyświetlacz puściutki - nawet tej strzałki nie ma. Manetka sprawna, styk od wskaźnika na płycie licznika też jest ok.
I moje pytanie czy ten bc jest niesprawny, czy też takie może były? Może to wina płytki kodującej? Jest inna niż tutaj pokazywana, ale nie bardzo mogę ją przerabiać z tego względu że ostatecznie mogę bc zwrócić.
Numer płytki 893 919 100.
Jeśli ktoś wie o co chodzi to będę wdzięczny za pomoc.
Jako że temat dotyczy rezania bc, to tutaj opiszę w czym rzecz.
Od niedawna posiadam bc w swojej 90 -tce. BC od b3, silnik NG. I nie działa mi funkcja ile km do końca paliwa.Wszystkie pozostałe działają w miarę prawidłowo. Dodatkowo nie mogę wywołać tych funkcji serwisowych tzn wyświetlenie kodowania oraz ustawianie rezerwy. Wyświetlacz pozostaje ciemny. Tak samo przy tej funkcji ile km na paliwie. Podczas przełączania góra czy dół na manetce, to przy tej funkcji wyświetlacz puściutki - nawet tej strzałki nie ma. Manetka sprawna, styk od wskaźnika na płycie licznika też jest ok.
I moje pytanie czy ten bc jest niesprawny, czy też takie może były? Może to wina płytki kodującej? Jest inna niż tutaj pokazywana, ale nie bardzo mogę ją przerabiać z tego względu że ostatecznie mogę bc zwrócić.
Numer płytki 893 919 100.
Jeśli ktoś wie o co chodzi to będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2015, 10:05 przez krzych900, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
nr plytki kodujacej jest ten sam, roznia sie tylko literami sa M N C takie widzialem, u kolegi ostatnio widzialem w b3 90 3A ze wlasnie mial litere C
jesli chodzi pozostale funkcje w BC od B3 nie ma funkcji ktore dodano pozniej te np z przytrzymanym resetem przy wlaczaniu stacyjki
co do reszty to pewnie zly masz sygnal spalania podlaczony, upewnij sie
jesli chodzi pozostale funkcje w BC od B3 nie ma funkcji ktore dodano pozniej te np z przytrzymanym resetem przy wlaczaniu stacyjki
co do reszty to pewnie zly masz sygnal spalania podlaczony, upewnij sie
U mnie nie ma żadnej literki, i układ ścieżek jest inny. Mogę wrzucić zdjęcie jakby co. BC ma datę 12.86 to może jakaś wersja beta. Gdzieś na jakiejś rosyjskiej stronie czytałem o tych płytkach i tam mają teorię że do każdego silnika była inna.Link
Sygnał spalania ok, bo pokazuje chwilowe i średnie spalanie oraz zużycie paliwa
Sygnał spalania ok, bo pokazuje chwilowe i średnie spalanie oraz zużycie paliwa
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
Witam . Mam małe pytanko przeczytałem poradnik (ten do pobrania w pdf) z pierwszego posta i dalej nie wiem czy trzeba podpiąć kable od kontrolki płynu chłodzącego , rezerwy paliwa . Chce podłaczyć sam AC , i czy piny z MC o numerach 9 , 10 , 12 , 13 , zostają wolne ? I jescze pin 24 w kostce AC podpisany jako ssanie do niego coś idzie ?
-
- Forum Audi 80
Pany, kto jest mi w stanie potwierdzić, że ten pająk: http://allegro.pl/audi-80-b4-100-a4-b5- ... 22174.html
będzie działał i pasował do kolumny i taśmy "zwijaka" w cabrio 2.6 ABC po ostatnim lifcie z 2000 roku? Chodzi mi m.in. o podstawowe funkcje włącznika świateł, kierunkowskazów i spryskiwacza szyby, bo zakładam że jeśli to będzie działać to z późniejszym podpięciem BC i spryskiwaczy lamp pod przycisk "intensive" dla ogarniętego elektryka/elektronika nie powinno być problemu.
Czy też do mojego modelu powinienem szukać może już od A4 B5?
[ Dodano: 2016-04-21, 11:30 ]
Nikt nic nie wie w temacie tych manetek?
będzie działał i pasował do kolumny i taśmy "zwijaka" w cabrio 2.6 ABC po ostatnim lifcie z 2000 roku? Chodzi mi m.in. o podstawowe funkcje włącznika świateł, kierunkowskazów i spryskiwacza szyby, bo zakładam że jeśli to będzie działać to z późniejszym podpięciem BC i spryskiwaczy lamp pod przycisk "intensive" dla ogarniętego elektryka/elektronika nie powinno być problemu.
Czy też do mojego modelu powinienem szukać może już od A4 B5?
[ Dodano: 2016-04-21, 11:30 ]
Nikt nic nie wie w temacie tych manetek?
zgredek27, nie wiem czy to czytałeś
http://www.mediafire.com/download/ejcge ... 0_B3B4.pdf
Jeszcze niby do przepływomierza się podłącza pin 7, 8, 9 (ja nie mam podłączone) i zostaną 2 wolne piny 1 i 5- czarno czerwony który jest opisany not used
http://www.mediafire.com/download/ejcge ... 0_B3B4.pdf
Jeszcze niby do przepływomierza się podłącza pin 7, 8, 9 (ja nie mam podłączone) i zostaną 2 wolne piny 1 i 5- czarno czerwony który jest opisany not used
Tutaj o tym jest
https://audi80.pl/topics99/b4-ng-pro ... t83067.htm
Jakbyś podłączył to napisz co i jak, gdzie ta wtyczka jest schowana itp. Wydaje mi się że jest ona czerwona okrągła.
https://audi80.pl/topics99/b4-ng-pro ... t83067.htm
Jakbyś podłączył to napisz co i jak, gdzie ta wtyczka jest schowana itp. Wydaje mi się że jest ona czerwona okrągła.
Pany pytanie na szybko. Czy jeżeli mam zamontowany sam licznik z komputerem i nie mam potpiętych kostek z manetki i sygnału z kompa silnika to możliwe że wskazówka od poziomu paliwa nie będzie pokazywała faktycznego stanu poziomu paliwa? Smigam od dwóch dni na kompie wyświetla się 0.0 i wskazówka stoi jak stała na zakretach stan się podnosi i wraca do swojego stanu. I dlatego rodzi się pytanie czy tak ma byc czy cos z licznikiem?