Rezanie boczków w alcantarze
Rezanie boczków w alcantarze
Po otrzymaniu ostatniej paczki z gąbką potrzebną do wykonania tapicerki zabrałem się za rezanie przednich boczków.
Zabawę zacząłem od oderwania starego materiału i wyczyszczenia boczka ze starej klejącej gąbki.
Następną czynnością było wyciągnięcie wygłuszenia boczka.
Po tym co zobaczyłem co się dzieje pod spodem przeraziłem się.
To chyba najbrudniejsze miejsce w moim samochodzie
Skorzystałem więc z łazienki i wykąpałem boczki <ok>
Czekając na wyschnięcie boczków podkleiłem alcantarę gąbką i wyciąłem kształt tapicerki.
Później kilka godzin przymiarek, pasowania i klejenia. Efekt tego wszystkiego jest taki:
Pozostało jeszcze przyklejenie do boczków listew z tymi uszczelkami które znajdują się przy szybie oraz wklejenie przelotek w których chodzi rygiel
oraz wycięcie otworu na głośniki i zamontowanie taschek :mrgreen:
Mo zamontowaniu tapicerkę warto jest przeczyścić gdyż nie ma mowy aby nie upaprać materiału. Ja użyłem do tego takiej oto pianki
To samo będzie się działo z tylnymi boczkami a całość zostanie zamontowana po wcześniejszym wygłuszeniu przednich drzwi matami APP 8-)
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że cała operacja będzie tak czasochłonna. Efekt wg mnie jest fajny. Nie jest to może idealnie wykonane ale wydaje mi się, że jest ok <ok>
Zabawę zacząłem od oderwania starego materiału i wyczyszczenia boczka ze starej klejącej gąbki.
Następną czynnością było wyciągnięcie wygłuszenia boczka.
Po tym co zobaczyłem co się dzieje pod spodem przeraziłem się.
To chyba najbrudniejsze miejsce w moim samochodzie
Skorzystałem więc z łazienki i wykąpałem boczki <ok>
Czekając na wyschnięcie boczków podkleiłem alcantarę gąbką i wyciąłem kształt tapicerki.
Później kilka godzin przymiarek, pasowania i klejenia. Efekt tego wszystkiego jest taki:
Pozostało jeszcze przyklejenie do boczków listew z tymi uszczelkami które znajdują się przy szybie oraz wklejenie przelotek w których chodzi rygiel
oraz wycięcie otworu na głośniki i zamontowanie taschek :mrgreen:
Mo zamontowaniu tapicerkę warto jest przeczyścić gdyż nie ma mowy aby nie upaprać materiału. Ja użyłem do tego takiej oto pianki
To samo będzie się działo z tylnymi boczkami a całość zostanie zamontowana po wcześniejszym wygłuszeniu przednich drzwi matami APP 8-)
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że cała operacja będzie tak czasochłonna. Efekt wg mnie jest fajny. Nie jest to może idealnie wykonane ale wydaje mi się, że jest ok <ok>
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Proszę bardzo:Audi Sport pisze:Bastek, Podaj namiary na gąbkę, którą zakupiłeś, bo tez planuję boczki rezać :mrgreen:
http://www.allegro.pl/item1008986153_pi ... meble.html
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Witam !
zainteresowało mnie zrobienie boczków na nowo, ponieważ od strony pasażera delikatnie zaczyna odpadać materiał i wyłazi ta pomarańcowa klejąca gabka.
dlatego mam kilka pytań:
1. Gdzie kupiłes Alcantrę i w jakiej cenie ?
2. Aukcja z gąbką przeszła do archiwum wiec nie widze jak ta gąbka wygląda mozna prosić o nakieś aktualne namiary na tą gabkę ?
3. Czy samo obklejenie boczków Alcantrą (bez gabki) ma sens ?
4. Czy znalazł ktoś namiary na taką gabkę jak w ori boczkach tzn 1-2 mm grubosci ?
zainteresowało mnie zrobienie boczków na nowo, ponieważ od strony pasażera delikatnie zaczyna odpadać materiał i wyłazi ta pomarańcowa klejąca gabka.
dlatego mam kilka pytań:
1. Gdzie kupiłes Alcantrę i w jakiej cenie ?
2. Aukcja z gąbką przeszła do archiwum wiec nie widze jak ta gąbka wygląda mozna prosić o nakieś aktualne namiary na tą gabkę ?
3. Czy samo obklejenie boczków Alcantrą (bez gabki) ma sens ?
4. Czy znalazł ktoś namiary na taką gabkę jak w ori boczkach tzn 1-2 mm grubosci ?
Kamil, moim zdaniem nie ma to sensu, bo materiał nie będzie odpowiednio wypełniony i wszystkie rowki beda widoczne... Poza tym nie będzie tej miękkości, jak w oryginale <ok>widmo pisze:3. Czy samo obklejenie boczków Alcantrą (bez gabki) ma sens ?
Tez myślę nad odnowieniem boczka jednego, bo mi zaczyna odchodzić, ale ja myslę, aby oderwac materiał, lekko go przeprać, zedrzeć wszelką gąbke i na nowej gąbce osadzić ponownie... Co wy na to?
Nie wiem jak wy podchodzicie do sprawy ale materiały tapicerskie (prócz skóro podobnych) posiadają podbicie gąbką, bynajmniej jak ja zaszedłem do hurtowni z materiałami do takiego wniosku doszedłem kiedyś robiłem tak jak GSF boczki w alkantarze i powiem że musi być ta gąbka bez niej to jak w golfach starych wszystko twarde
Co do różnych wariantów, robiłem ostatnio w Coupe boczki w ekoskórce jak wspomniałem wyzej nie ma gąbki ten materiał wiec zapytałem z ciekawości czy dostane gąbkę i tu mnie zdziwili bo zapytali jaką grubość bo jest kilka :mrgreen: wziełem płat dość duży z 1.2x2 m gr. 5mm . Ale jako że stare boczki odeszły z gąbką idealnie to nowa gąbka sie ostała i skórka jest ciut grubiej niz ori.
Co do różnych wariantów, robiłem ostatnio w Coupe boczki w ekoskórce jak wspomniałem wyzej nie ma gąbki ten materiał wiec zapytałem z ciekawości czy dostane gąbkę i tu mnie zdziwili bo zapytali jaką grubość bo jest kilka :mrgreen: wziełem płat dość duży z 1.2x2 m gr. 5mm . Ale jako że stare boczki odeszły z gąbką idealnie to nowa gąbka sie ostała i skórka jest ciut grubiej niz ori.