[All] Rezanie gałeczki - zmiana wzoru i podświetlenie
-
- Forum Audi 80
[All] Rezanie gałeczki - zmiana wzoru i podświetlenie
Witam.
Ostatnio mając za dużo wolnego czasu wziąłem się za rezanie gałki zmiany biegów.
A więc zaczynamy.
Pierwsze co zrobiłem to zmiana wzorku na gałce ponieważ stary już mi się znudził.
Potrzebujemy do tego:
- komputer z drukarką (może być nawet atramentowa)
- nożyczki
- nożyk
Na początek musimy zrobić wzór naszej gałeczki.
Mój nowy wyszedł tak:
Drukujemy swój projekt(tylko musimy wydrukować tak aby ten nasz obrazek pasował rozmiarem do szybki) i już połowa roboty za nami.
Następnie musimy wyjąć to szkiełko z góry (nie wiem jak to się nazywa)
Teraz zdrapujemy jakimś nożykiem starą farbę (łatwo schodzi).
Już szybka po zabiegu:
Wycinamy równiutkie kółeczko wkładamy nasz papierek pod szybkę i cieszymy się nowym odmienionym wzorem :mrgreen:
Obrazu gdy będziemy mieli rozebraną gałeczkę możemy zrezać podświetlenie naszej gałki.
Pierwsze co musimy zrobić to wyciąć dziurę w gałce.
Musimy tez rozwiercić bokiem kanalik którym pójdą kable.
Następnie montujemy żarówkę/diodę w gałkę.
Ja swoją umiejscowiłem na silikon.
Gdy sylikon zasechł wyłożyłem gałeczke pozłotkiem aby światło było ładnie rozproszone.
Zakładamy papierek z naszym nowym wzorem, na to tą szybke.
Musimy jeszcze puścić kabelki. Ja swoje podłączyłem do podświetlenia pokręteł od nawiewu i w ten sposób gałka świeci mi po włączeniu świateł.
Oto odmieniona gałka:
Zdjęcia są strasznie kijowe i na nich światło gałki się rozmazuje.
Pozdrawiam Arek
Ostatnio mając za dużo wolnego czasu wziąłem się za rezanie gałki zmiany biegów.
A więc zaczynamy.
Pierwsze co zrobiłem to zmiana wzorku na gałce ponieważ stary już mi się znudził.
Potrzebujemy do tego:
- komputer z drukarką (może być nawet atramentowa)
- nożyczki
- nożyk
Na początek musimy zrobić wzór naszej gałeczki.
Mój nowy wyszedł tak:
Drukujemy swój projekt(tylko musimy wydrukować tak aby ten nasz obrazek pasował rozmiarem do szybki) i już połowa roboty za nami.
Następnie musimy wyjąć to szkiełko z góry (nie wiem jak to się nazywa)
Teraz zdrapujemy jakimś nożykiem starą farbę (łatwo schodzi).
Już szybka po zabiegu:
Wycinamy równiutkie kółeczko wkładamy nasz papierek pod szybkę i cieszymy się nowym odmienionym wzorem :mrgreen:
Obrazu gdy będziemy mieli rozebraną gałeczkę możemy zrezać podświetlenie naszej gałki.
Pierwsze co musimy zrobić to wyciąć dziurę w gałce.
Musimy tez rozwiercić bokiem kanalik którym pójdą kable.
Następnie montujemy żarówkę/diodę w gałkę.
Ja swoją umiejscowiłem na silikon.
Gdy sylikon zasechł wyłożyłem gałeczke pozłotkiem aby światło było ładnie rozproszone.
Zakładamy papierek z naszym nowym wzorem, na to tą szybke.
Musimy jeszcze puścić kabelki. Ja swoje podłączyłem do podświetlenia pokręteł od nawiewu i w ten sposób gałka świeci mi po włączeniu świateł.
Oto odmieniona gałka:
Zdjęcia są strasznie kijowe i na nich światło gałki się rozmazuje.
Pozdrawiam Arek
Ostatnio zmieniony 22 sie 2009, 15:10 przez w.a.n.t.e.d, łącznie zmieniany 2 razy.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
do równomiernego podświetlenia polecam wykorzystać podświetlenie z jakiegoś mp3 playera najlepiej popsutego na alledrogo można dostać za parę złociszy (w kolorowym wyświetlaczu jest białe podświetlenie) a dla przedłużenia życia diod stabilizator napięcia np l7812cv ( ten jest na 5V a kosztuje symboliczną złotówkę ). dla lepszego efektu można zrobić wydruk dwustronny tylko trzeba zrobić lustrzane odbicie 8-)
takie pomysły lubię: tani koszt, troszkę zabawy a WIELKI efekt :mrgreen: graty dla pomysłodawcy
zastanawiają mnie tylko te dwie fotki na pierwszej jest tylko "dość mała dziura" w gałce a na następnej bardzo dużo tego czerwonego silikonu i tu pytanie: czy bez problemu wsadziłeś to szkiełko czy jakiś patent na to ??? ( u mnie musiałem chyba 1cm zebrać z tej gałki aby weszły dwie diody smd z wyświetlacza oraz "cały osprzęt" do rozproszenia światła
takie pomysły lubię: tani koszt, troszkę zabawy a WIELKI efekt :mrgreen: graty dla pomysłodawcy
zastanawiają mnie tylko te dwie fotki na pierwszej jest tylko "dość mała dziura" w gałce a na następnej bardzo dużo tego czerwonego silikonu i tu pytanie: czy bez problemu wsadziłeś to szkiełko czy jakiś patent na to ??? ( u mnie musiałem chyba 1cm zebrać z tej gałki aby weszły dwie diody smd z wyświetlacza oraz "cały osprzęt" do rozproszenia światła
- kontestator
- Forum Audi 80
Ładnie rozprasza się światło, kiedy diodę czerwoną zalejemy silikonem, a gdy ten zaschnie miejsce łączenia diody z silikonem pomalujemy korektorem. Światło pięknie rozchodzi się wówczas po całym silikonie i nie ma takiego efektu jak u CIebie obecnie, że 4 świecoi mocniej niż 1.
Sam jak montowałem gałkę z podświetleniem puściłem kabel środkiem drążka, tak by podczas przykręcania gałki nie ukręcić kabla. Potem tunelem prosto pod włącznik zapalniczki.
Sam jak montowałem gałkę z podświetleniem puściłem kabel środkiem drążka, tak by podczas przykręcania gałki nie ukręcić kabla. Potem tunelem prosto pod włącznik zapalniczki.
-
- Forum Audi 80
Dzięki :mrgreen:spondi21 pisze:w.a.n.t.e.d ... Szqacun fajnie wyszło.
Dwie sprawy:
1 Gdzie pusciłeś kable od diody
2. Czy masz wzor na kompie... może udostepnisz
1. Musisz wywiercić pierwsze rowek w gałce, ja potem dałem kabelki pod mieszkiem
2. Wzór jest w 1 poście - pierwsze zdjęcie :->
Pozdrawiam