Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 coupe ALL]rezanie podnośnika elek.szyb jak ORI.

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

[b4 coupe ALL]rezanie podnośnika elek.szyb jak ORI.

Post autor: shellah » 02 maja 2010, 22:51

Witam
Przedstawie swój wykonany już pomysł na zrobienie tanim kosztem elektrycznych szyb na budowie manualnych z zastosowaniem elektrycznego silniczka z innego dowolnego auta.Mi posłżył kupiony na schrocie i nawet nie wiem od jakiego auta ale jest silniejszy ponieważ szyba działa szybciej niż ori :mrgreen:
Na początku musimy wykręcić całe prowadnice z drzwi aby działać w garażu na stole lub podłodze bo na założonych będzie to utrudnione ;-)
Nie będe tłumaczył jak odkręcić boczek bo to każdy wie :-P natomiast prowadnice odkręca się poprzez 6 śrób i całość ładnie wychodzi do góry :-)
Gdy już mamy wykręcone możemy zacząć działać:

Obrazek
Po wyjęciu odkręcamy mechanizm manualny(cały zwijacz) u mnie był na śróbki ale może być również zanitowany więc musimy zerwać nity ;-)
Obrazek
Gdy wyciągniemy powinno wyglądać tak(na wierzchu widać zjechany mechanizm-całe zębatki przez co ori szyba skakała :-P
Obrazek
Następnie wyciągamy blokady linek i same linki
Obrazek
A oto silnik który zakupiłem
Obrazek
Co musimy zrobić to rozebrać go do samego kółka prowadzącego 2 linki:
Obrazek Obrazek Obrazek
Nie wyrzucamy z tego silnika blokad linki bo będą nam potrzebne ;-)
aby włożyć w nie linki trzeba było je delikatnie rozwiercić
Obrazek
no i nakładamy na linki(powinny pasować ;-) )
Obrazek
Później najgorsza sprawa-musimy założyć linki na kółko prowadzące(najlepiej jak się pamięta w jakiej pozycji były na manualnym sterowaniu)naciąg możemy później wyrególować w 4 miejscach na prowadnicy)Na klipsie blokującym linkę przy prawym dolnym kółku prowadzącym i na klipsie przy górnym prawym kółku oraz na wspomnianych 2 przy silniczku.
Obrazek
po złożeniu i ponaciąganiu powinno wyglądać tak:
Obrazek Obrazek
póżniej zakładamy prowadnice na drzwi i skręcamy wszystko jak było przedtem :mrgreen:
Na zdjęciu widać że jedyny problem to przymocowanie silniczka do drzwi ponieważ jego obudowa jest nieco inna niż oryginał ale mi posłużyły przedłużki i się wszystko fajnie trzyma :-P
Obrazek
Jest to rozwiązanie dosyć praktyczne no i oszczędne ponieważ koszt całkowity u mnie zamknął się w kwocie 70zł-silniczek a wiadomo za oryginał trzeba wydać prawie 3 razy tyle :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl