[B3/B4] Ringi, obręcze, podświetlenie - Rezanko by Doc
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Ja mam żaróweczki 2W w zegarach ponad rok a jeżeli chodzi o przełączniki od na konsoli to nie wiem jak tam wygląda sprawa po założeniu 2W.trepek pisze:Panowie a jak to jest z żaróweczkami 2W? Aż tak bardzo się nagrzewają, że coś może się stać?
czyli w nocy światło bardziej jest rozproszone od zwykłych, a jak z ich ściemnianiem za pomocą potencjometru da rade do prawie zera czy nie bardzo?kacper85 pisze: (szerzej świecą, nie będzie punktów światła na zegarach)
Witam!!
Trochę odgrzeje temat bo mam mały problem, całkiem nie dawno wymieniłem oświetlenie zegarów na czerwone, kupiłem żaróweczki 12V 1.2W na alledrogo z tej aukcji http://moto.allegro.pl/kolorowe-zarowki ... 15150.html i wszystko było dobrze aż do wczoraj. Kiedy włączę światła to zegar momentu obrotowego od ok. 2 tys do końca jest słabiej podświetlony, dopiero po jakimś czasie jazdy zaczyna świecic normalnie, ale to też nie zawsze. Czym to może byc spowodowane??
Jeszcze takie dwa pytanka:
1 którym z "bolczyków" rozjaśnia się zegary?
2 co zrobic aby podświetlenie konsoli środkowej (przycisków, i panelu nawiewy) było wyraźniejsze, bo też wymieniłem żaróweczki na czerwone 1.2W ale jakoś słabo to świeci, można jakoś okleic folią te rozpraszacze światła???
Trochę odgrzeje temat bo mam mały problem, całkiem nie dawno wymieniłem oświetlenie zegarów na czerwone, kupiłem żaróweczki 12V 1.2W na alledrogo z tej aukcji http://moto.allegro.pl/kolorowe-zarowki ... 15150.html i wszystko było dobrze aż do wczoraj. Kiedy włączę światła to zegar momentu obrotowego od ok. 2 tys do końca jest słabiej podświetlony, dopiero po jakimś czasie jazdy zaczyna świecic normalnie, ale to też nie zawsze. Czym to może byc spowodowane??
Jeszcze takie dwa pytanka:
1 którym z "bolczyków" rozjaśnia się zegary?
2 co zrobic aby podświetlenie konsoli środkowej (przycisków, i panelu nawiewy) było wyraźniejsze, bo też wymieniłem żaróweczki na czerwone 1.2W ale jakoś słabo to świeci, można jakoś okleic folią te rozpraszacze światła???
w liczniku prawdopodobnie nie do końca łączy ci żaróweczka, tez tak miałem że wystarczyło ją lekko przekręcić w liczniku
którymś z bolczyków z lewej kręcisz po prostu w lewo i prawo
a co do panelu to trepek zakupił nowe ledy (potrójne) i tez czekam na zdjęcia https://audi80.pl/all-zmiana-zarowek ... 517,30.htm
którymś z bolczyków z lewej kręcisz po prostu w lewo i prawo
a co do panelu to trepek zakupił nowe ledy (potrójne) i tez czekam na zdjęcia https://audi80.pl/all-zmiana-zarowek ... 517,30.htm
czy owe żarówki podświetlają tez sam cyfrowy zegarek? ten na tablicy obrotomierza? w zegarach padła mi środkowa żarówka - końcówka obrotomierza 5-7 tys i początek prędkościomierza 0-60 km świeca słabiej . ale rozchodzi mi się o zegarek bo nie ma podświetlenia wogóle . jest czarny czas pokazuje normalnie . podświetlenia brak. poza tym mam te przewody co maja wtyczki są tak krótkie ze nie mogę wyciągnąć zegarów by je odpiąć pod kiera przewody są ciasno napięte. jak naprawić owe podświetlenie? mam zamiar podświetlić je czerwonymi listwami Led smd.
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Bo na tarczach zegarów jest taka czerwona błona na lewej stronie.Suwi102 pisze:ale przy białych mamy czerwone wiec nie jestem pewny ...
Trzeba rozebrać licznik, trochę zmywacza do paznokci, wacik i zmyć tą czerwoną błonę na biało. Potem skręcamy wsio z powrotem.
Potem bierem niebieskie żarówki lub jak kto woli diody i wsadzamy w miejsce ori żarówek. Tadaaam. Gotowe.
Można dodatkowo zastosować we wnętrzy licznika pod tarczami moduły (taśmy) ledowe i wtedy powinno być lepsze i równomierna podświetlenie.
Kolega kris0181 u siebie tak zrobił tylko dał na biało podświetlenie.
Nie mogę znaleźć linka ale gdzieś widziałem jego fotostory.
Właśnie nie było fotostory tylko zdjęcie z diodami smd z tyłu już.eSPe pisze:Bo na tarczach zegarów jest taka czerwona błona na lewej stronie.Suwi102 pisze:ale przy białych mamy czerwone wiec nie jestem pewny ...
Trzeba rozebrać licznik, trochę zmywacza do paznokci, wacik i zmyć tą czerwoną błonę na biało. Potem skręcamy wsio z powrotem.
Potem bierem niebieskie żarówki lub jak kto woli diody i wsadzamy w miejsce ori żarówek. Tadaaam. Gotowe.
Można dodatkowo zastosować we wnętrzy licznika pod tarczami moduły (taśmy) ledowe i wtedy powinno być lepsze i równomierna podświetlenie.
Kolega kris0181 u siebie tak zrobił tylko dał na biało podświetlenie.
Nie mogę znaleźć linka ale gdzieś widziałem jego fotostory.
Kolegi pomysł z niebieskim jest tragiczny, radzę właśnie obrać drogę w
stronę białego podświetlenia jak ma nie być czerwone.