[1,6 ADA] '94 Dławi sie w czasie jazdy.
... no i stało się..!
Zafundowałem sobie specjalistyczną i kompleksową diagnostykę wszystkich podzespołów uczestniczących w procesie pracy silnika samochodu. Testy wykonywane były w różnych stanach pracy silnika. Po wykonaniu „badań” Pan Fachowiec na podstawie sporządzonych diagramów jak i obserwacji monitorów oświadczył, że moje auto jest sprawne !) .... Po jeździe próbnej wskazał, że winę ponosi katalizator i trzeba będzie go chyba wyrzucić.
Po prostu wysłużył się i dławi wydech spalin.
- czy to możliwe żeby wysłużony katalizator po nagrzaniu tworzył zaporę dla spalin??
Spotkałem na forum opinie, że właśnie wysłużony katalizator jest „wydmuchany” , czyli nie stanowi zapory a wręcz przeciwnie.
Bardzo proszę o opinie „biegłych” w tym temacie.
Zafundowałem sobie specjalistyczną i kompleksową diagnostykę wszystkich podzespołów uczestniczących w procesie pracy silnika samochodu. Testy wykonywane były w różnych stanach pracy silnika. Po wykonaniu „badań” Pan Fachowiec na podstawie sporządzonych diagramów jak i obserwacji monitorów oświadczył, że moje auto jest sprawne !) .... Po jeździe próbnej wskazał, że winę ponosi katalizator i trzeba będzie go chyba wyrzucić.
Po prostu wysłużył się i dławi wydech spalin.
- czy to możliwe żeby wysłużony katalizator po nagrzaniu tworzył zaporę dla spalin??
Spotkałem na forum opinie, że właśnie wysłużony katalizator jest „wydmuchany” , czyli nie stanowi zapory a wręcz przeciwnie.
Bardzo proszę o opinie „biegłych” w tym temacie.
faktem jest, że nie brzeczy.
Ja nie znam strony technicznej tego zagadnienia - tak mi radził ten od giagnostyki...
Potwierdzającym tę opinie był by przypadek z mojego otoczenia - ktos skodą o przebiegu powyże 200 tyś miał podobny przypadek (bal sie ze za granicą na zawsze zostanie) i w serwisie wywalili mu katalizator - i juz nigdy nie przydażylo mu sie cos podobnego.
Zadaje wiec sobie pytanie: Czy to jest zasada dla katalizatorów ze zapychaja sie po jakims tam przebiegu.............?)
Ja nie znam strony technicznej tego zagadnienia - tak mi radził ten od giagnostyki...
Potwierdzającym tę opinie był by przypadek z mojego otoczenia - ktos skodą o przebiegu powyże 200 tyś miał podobny przypadek (bal sie ze za granicą na zawsze zostanie) i w serwisie wywalili mu katalizator - i juz nigdy nie przydażylo mu sie cos podobnego.
Zadaje wiec sobie pytanie: Czy to jest zasada dla katalizatorów ze zapychaja sie po jakims tam przebiegu.............?)
kolego dokładnie katalizator moze się zapchac przykład, fiat seincento przebieg 160tyś kobitka jechała i staneła co było przyczyną? zapierdzielony katalizator! Po wyżuceniu go i założeniu tłumika w kształcie kata problem zniknoł a co za nim poszło to troche mniejsze spalanie
-koszt naprawy 150zł z materiałami
-serwis nowy katalizator z wymianą prawie 800zł
-koszt naprawy 150zł z materiałami
-serwis nowy katalizator z wymianą prawie 800zł
Nie ma co smęcić po próżnicy, tylko trzeba odkręcić, bądź uciąć trzy śruby przy katalizatorze i przejechać się autem z taką nieszczelnością, tak, by spaliny mogły cześciowo uciekać przed katalizatorem. Będzie to co prawda głośna jazda, ale pozwoli przekonać się, czy katalizator jest zapchany.
Koszt śrubek i nakrętek to ok. 10 PLN i godzinka roboty.
kolego mam pytanko przy okazji dzisiaj odpaliłem autko i zaczeło mi dziwnie falować na obrotach nie szło jechać na wolnych obrotach bo cały czas szarpał. W pracy odłączyłem na chwile krokowca i podłączyłem zaczoł chodzić już lepiej ,ale trzymał troche wyższe obroty czy już zaczoł nawalać krokowiec?czarekj pisze:Nie ma co smęcić po próżnicy, tylko trzeba odkręcić, bądź uciąć trzy śruby przy katalizatorze i przejechać się autem z taką nieszczelnością, tak, by spaliny mogły cześciowo uciekać przed katalizatorem. Będzie to co prawda głośna jazda, ale pozwoli przekonać się, czy katalizator jest zapchany.
Witam.
Wymontowałem pompę paliwową (już mam wprawę). Pędzelkiem potraktowałem profilaktycznie "siateczki", dokonałem oględzin - po wmontowaniu uruchomiłem i żadnej poprawy.
- Co to za urządzenie i jakie ma przeznaczenie ?
To "coś" zamontowane jest na jednym z przewodów paliwowych tuż po wejściu ich pod maskę. (fotka)
Wymontowałem pompę paliwową (już mam wprawę). Pędzelkiem potraktowałem profilaktycznie "siateczki", dokonałem oględzin - po wmontowaniu uruchomiłem i żadnej poprawy.
- Co to za urządzenie i jakie ma przeznaczenie ?
To "coś" zamontowane jest na jednym z przewodów paliwowych tuż po wejściu ich pod maskę. (fotka)