[1.8 JN] Brak mocy, rwanie podczas jazdy
[1.8 JN] Brak mocy, rwanie podczas jazdy
Witam. Przeszukałem forum w celu znalezienia opisu mojego problemu ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. Do rzeczy: Od jakiegoś czasu samochód podczas jazdy traci moc. Nieraz jedzie parę/paręnaście kilometrów dobrze a nieraz po chwili brak mocy. Silnik zaczyna jakby kaszleć a i jak chce się szybciej dodać gazu to dziwnie dudni jakby powietrze chciał przepalać albo coś. Wymieniałem kopułkę i palec rozdzielacza. Świece i kable były sprawdzane ale dla pewności wymieniłem lecz nadal to samo. Filtr paliwa też dzisiaj wymieniałem lecz nadal to samo. Znajomy mechanik mi powiedział że może to być wina wtrysku KE-Jetronic drugi natomiast jak to usłyszał kazał mi samochód oddać na szrot ;/ Już nie mam pojęcia co to może być, a znaleźć wtryski mechaniczne do tego silnika graniczy z cudem a jak znalazłem to cena odstrasza:( Mógłbym liczyć na pomoc co dokładnie mogło się stać? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Proponuję sprawdzić czujnik dwupinowy w króćcu przy głowicy jak masz starszy typ silnika to będzie czujnik wkręcany w aluminiowy króciec jak nowszy będzie plastikowy króciec i czujnik na zawleczkę. Ja miałem swego czasu taki problem z tym czujnikiem u siebie kolor czujnika biały. Miałem założony czujnik firmy Topran i z miesiąc było spokoju i znów się zaczeło kupiłem czujnik firmy FAE mineło już ze 4 miesiące i jest spokój, dla porównania Topran 25pln FAE 40pln
Byłem u mechanika popatrzył posprawdzał no i to samo co wiem czyli albo KE-Jetronic albo kazał sprawdzić ciśnienie na pompie paliwa. Znalazł u siebie tego Jetronica ale od Passata 2.0 czyli odpada;/ Nic na razie poszukam na szrotach a jak nie to zostało mi na allegro za 200 zł kupić...
@edit: Wczoraj wróciłem z wesela i nie jest wesoło samochód na 100 km przepalił litr oleju;/ Przy odpalaniu zaczął prychać olejem z tłumika. Lecz dusi się tylko na początku, po chwilowej jeździe wszystko działa dobrze ewentualnie raz stracił na pół minuty moc i potem normalnie dalej jeździł;/
@edit: Wczoraj wróciłem z wesela i nie jest wesoło samochód na 100 km przepalił litr oleju;/ Przy odpalaniu zaczął prychać olejem z tłumika. Lecz dusi się tylko na początku, po chwilowej jeździe wszystko działa dobrze ewentualnie raz stracił na pół minuty moc i potem normalnie dalej jeździł;/
Dwie opcje : albo sam silnik się juz kończy - sprawdź kompresję i ciśnienie oleju, albo cos z wtryskiem. Zacząłbym tak jak karol89 wspominał od czujnika temp, później sprawdź sonde lambda, zobacz czy Ci wtryskiwacz rozruchowy nie leje, możesz posprawdzać czy również same wtryskiwacze nie leją. Pompa paliwa jak sie kończy to buczy. Najlepiej sćiagnij sobie ksiazke napraw z naszego centrum i staraj się nie oddawać tego auta do mechanika bo 99% z nich nie ma pojęcia o budowie i działaniu tego wtrysku, teraz najłatwiej podłączyć pod komputer i problem rozwiązany, a jak przyjdzie naprawic wtrysk mechaniczny to kopara do ziemi i chca auto na złom oddawac.