[B3 1.8 SF] brak mocy :((
[B3 1.8 SF] brak mocy :((
Witam Panowie i Panie poraz kolejny i mam takie pytanko do was otoż mam audi 80 z silnikiem SF, na wiosne poastanowilem sobie, ze zrobie wszystko, by te auto jezdzilo jak nalezy i mialo wkoncu moc, taka jaka powinna byc na poczatek pojechalem sobie do mechaniora, zeby mi zmierzyl cisnienie na cylindrach wyszlo od 10.3 do 10.5 spojrzalem do ksiazki i mysle ze wynik bardzo fajny tym bardziej ze max chyba bylo 12 tak bylo w ksiazce jak co to poprawcie mnie, ale tata moj ma silnik Ru te same cisnienie i fajnie mu ciagnie na kazdym biegu, majac takie cisnienie i czytajac tutejsze forum pomyslalem ze to musi byc cos z gaznikiem i podpowiedziano mi tu, ze moze byc dziurawa membrana 2 przepustnicy no to do dziela , obejrzalem wszystko ladnie i ten 2 bieg woogle sie nie otwieral gdyz spadla tam zawlaczka taka kolo takiej sprezynki i wogole to nie dzialalo zatem zalozylem to i sprawdzajac czy otwiera (ladnie otwierala przy obciazeniu) i bedac pelen nadzieji ze to bylo TO, wyruszylem sie karnąć i niestety moc praktycznie bez zmian nadal ciezko sie wkreca na te wyzsze obroty mysle ze na biegach 2 lub 3 powinien dosc szybko wkrecac sie na 5 czy 6 tys a tu dosyc mizernie tym bardziej ze pytajac kolegow z forum z tym silniczkiem ja na 2 osiagam 70-80 i to dosc ciezko a niektorzy tu 100 uzyskali , na 3 biegu tak do 90 jeszcze jakos idzie ale pozniej juz powolutko ciagnie wiecie moze oco tu moze chodzic jutro jeszcze czas na zaplon i jak to nie pomoze to tylko w was jakas nadzieja
ale oczywiste jest to ze nie jezdze tak zawsze ale w tym aucie problem z moca i wkrecanie sie na wyzsze obroty nurtuje mnie to od bardzo dawna i patrzac tu na kolegow z forum widze ze moj jest slabszy i staram sie dowiedziec dlaczego wiem ze to tylko 88 koni ale uwazam ze powinno to latać nieco lepiej
Czy nie zauważyłeś jeszcze innych objawów ..zużyte sprzęgło np znacznie słabszy pod obciążeniem/ślizga się tarcza?/ słabe przyspieszanie ,trudności w wysprzedawaniu/tzn trzeba dobrze wcisnąć sprzęgło żeby zaskoczył bieg/ ,czy np na wolnych obrotach wejdzie na ok 6000obr/min lub coś innego co zauważyłeś.
jesli chodzi o sprzęgło to ostatnio wymieniana pompka bo biegi nie chcialy wchodzic i teraz dziala cud miod , tarcza sie nie slizga ze sprzeglem raczej nie ma problemu moze troszke szumi lozysko przy wciskaniu ale nie tragicznie, biegi wchodza fajnie szybko sie je wbija naprawde nie ma problemu zadnego na wolnych wejdzie na 6 tys, tylko ja teraz wlasni nie rozumie co tu ma sprzegło wspolnego z niedostakiem mocy : :mrgreen:
wymień kable i świece. ale moim zdaniem to może być nie to chociaż dokładnie nie wiem co tam w trawie u ciebie piszczy mój kumpel nie mógł wchodzić na obroty i mułowata była, audiczka nie jeździła tylko się toczyła wymieniliśmy sondę przeczyściliśmy wtryski regulacja gazu i samochodzik jeździ jak nowy