[80 B3 1.8] chłodnica
[80 B3 1.8] chłodnica
Witam
wczorajszej nocy miałem wypadek wracając do domu pod koła wbiegła mi sarna i rozawliłem lewą częnść auta i chłodnice:-(
moje pytanie jest takie : chłodnica ,, otworzyła ,, mi się z lewej strony tam gdzie wchodzą grube węże otworzyła sięna takich jag by zatrzaskach i moje i wyleciał płyn. dzisiaj wziąłem i ją złożyłem i jak nalałem wody to nic nie cieknie a więc pytam się czy ja ja naprawiłem czy muszę kupić nową????
wczorajszej nocy miałem wypadek wracając do domu pod koła wbiegła mi sarna i rozawliłem lewą częnść auta i chłodnice:-(
moje pytanie jest takie : chłodnica ,, otworzyła ,, mi się z lewej strony tam gdzie wchodzą grube węże otworzyła sięna takich jag by zatrzaskach i moje i wyleciał płyn. dzisiaj wziąłem i ją złożyłem i jak nalałem wody to nic nie cieknie a więc pytam się czy ja ja naprawiłem czy muszę kupić nową????
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2007, 10:47 przez morus, łącznie zmieniany 1 raz.
wycieki z chłodnicy....
Tej już nie montuj :!: :!: :!: Przy cisnieniowym układzie chłodzenia bedzie lała jak ni :!: Niestety czeka Cie wydatek na nową/względnie używaną ale z pewnego szczelnego układu....
Pozdrawiam - Adam.
Pozdrawiam - Adam.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
bo jest taka sprawa ze na allegro widziałem same boki chłodnic więc to jest część wymienna( chyba) a moja chłodnica jest praktycznie nowa kupiłem rok temu za500 zł nówkę.Misiek_Stce pisze:Co do Twojego problemu morus to proponowałbym w jakims warsztacie sprawdzic tą chłodnice bo być moze będzie sprawna a jezeli niestety nie to jedz na jakis szrot i kup używana sprawną.
i tak gdybam bo auto jest mi strasznie potrzebne na piątek czy tej się nie naprawi. spróbuje zaraz jakoś pod Ciśnieniem sprawdzić.
niestety spieprzyła a już z montówką jej szukałem żeby ją ,, reanimować ''9:46
A co z sarną? Żyje? Była reanimacja?
[ Dodano: 2007-04-30, 10:40 ]
http://moto.allegro.pl/item187164160_ch ... _nowa.html a co o tym myślicie
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Powiem tak: mój starszy miał podobny problem. Po stłuczce chłodnica leciała mu właśnie na tych łączeniach z boku. Odgiął całość, uszczelnił silikonem, zagiął tak jak to było, poczekał aż silikon zaschnie i zamontował. Chłodnica działa ok aż do teraz a było to jakieś dwa latka temu. Nic sie z nią nie dzieje, nie ma zadnych wycieków, nawet przy dużym temperaturach. Wiec ja radze zrobić tak samo. Jeśli wszystko będzie ok to po co wyrzucać pieniądze w błoto na nową chłodnicę. Kupić nową jest najprościej, ale przecież nie najtaniej.
układ chłodniczy....
Jeżeli zdecydujesz się na naprawe swojej chłodnicy, pamietaj że w nadcisnieniowym układzie chłodzenia panuje ciśnienie do 0,15 MPa ( wartość otwarcia korka zbiorniczka wyrównawczego to granice 0,12-015 MPa). Po sklejeniu chłodnicy, zrób jej próbe ciśnieniową.... W dostepny sobie sposób zaślep otwory w chłodnicy ( np. zakorkowane kawałki węży z zaciskami) i wpompuj do chłodnicy powietrze o cisnieniu ok. 0,1 MPa i obserwuj czy szybko nie schodzi ( możesz też wlac wodę i dopompować powietrza), obserwuj przez chwile połączenia...
Jeżeli wszystko bedzie git, to montuj.... Ale bierz pod uwage prawo Murphiego , jak cos ma walnąć, to walnie na pewno i to w najmniej oczekiwanym momencie....
Pozdrawiam - Adam.
Jeżeli wszystko bedzie git, to montuj.... Ale bierz pod uwage prawo Murphiego , jak cos ma walnąć, to walnie na pewno i to w najmniej oczekiwanym momencie....
Pozdrawiam - Adam.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80