Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 RU] Ciężko pali, za wysokie obroty.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Sados
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 RU] Ciężko pali, za wysokie obroty.

Post autor: Sados » 30 lip 2019, 19:44

Witajcie,

W grudniu w ubiegłym roku kupiłem b3 1.8 RU, gaźnik. Od początku były następujące problemy, czas w końcu je rozwiązać i proszę o pomoc/radę. Auto jeździ głównie na LPG, benzyna działa bardzo rzadko używana bo gaźnik gdzieś tam puszczał paliwo wymieniłem miękkie przewody musze jeszcze się przyglądać lepiej temu.

- Ciężko pali na zimnym, ssanie zaciągam ręczne but w podłogę i odpali po długim kręceniu czy za 3cim/2gim krótkim razem.
- na zimnym silniku trzyma te 800/900 obrotów (bez ssania) ale silnik kuleje nie równo pracuje telepie się potrafi też zgasnąć całkowicie, zaciągniecie ssania i jazda na ssaniu do rozgrzania silnika rozwiązuje problem (jazda tylko na lpg)
- gdy auto się rozgrzeje ma za wysokie obroty (wyłączone ssanie) 1000, 1200 czasami 1400 wchodzi ale ogólnie praktycznie cały czas trzyma 1200.

Jest to mój główny środek lokomocji więc musi jeździć i szukam porady, niestety b4 dostało strzała i czeka na lepsze czasy (sąd itp itd czekam).

-Wymieniłem swego czasu podstawę gaźnika nic to nie dało.
- Gaźnik jak rozbierałem wyglądał na brudny można do zmywaczem do hamulców spryskać bez obaw że nie będzie później działał wcale, następnie wysuszyć przedmuchać powietrzem ? :D
- kable WN świece nie wymieniałem
- Mam drugą butle gazowa muszę podmienić bo moja kończy się ważność i z racji tego jeszcze nie zaglądałem do instalacji LPG, nie wymieniałem filterka itd.. Jak już zacznę to robić to chcę też zregenerować Reduktor LPG, wydaje mi się że jest zasyfiony w środku a raczej na pewno bo jak zmieniałem płyn chłodniczy to z czasem zrobił się taki trochę brązowy.

Dzięki za odp pozdro ;)
Ostatnio zmieniony 31 lip 2019, 19:44 przez Sados, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 30 lip 2019, 21:01

Sados, Popraw temat , wpisz w nim opis problemu swojej białej strzały cwaniak_

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 01 sie 2019, 10:25

- Ciężko pali na zimnym, ssanie zaciągam ręczne but w podłogę i odpali po długim kręceniu czy za 3cim/2gim krótkim razem.
Ciężko odpala na gazie czy benzynie? Bo jak na benzynie to czy przed zgaszeniem silnika przełączasz na obrotach albo podczas jazdy na benzynę, aby pompka napompowała ją do gaźnika? Bo jak nie to nie dziw się że trzeba długo kręcić.

Raczej tutaj nikogo kto dobrze się zna na gaźnika się nie uświadczy. Zobacz czy gruszki podciśnieniowe masz szczelne (dmuchnij ustami w wężyki), bo z tego co pamiętam to któraś powinna cofać przepustnicę gdy silnik odpali.
A na gazie też masz takie wysokie obroty? Czy po prostu zdławione ubogą mieszanką zdławioną na parowniku.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 13 wrz 2019, 14:49

Najpierw doprowadź gaźnik do ładu, wyczyscic wraz z dyszami tylko nie pomyl, wyregulować gaźnik aby na PB chodził jak się należy i odpalanie na ssaniu i po rozgrzaniu. Twoje problemy z odpalaniem na LPG i praca sa zapewne spowodowane przez parownik, albo regeneracja lub wymiana na nowy i porządne wyregulowanie, ogólnie nie powinno się odpalać zimnego silnika na LPG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl