[Audi 80 B4 ABT] Co to jest? czyszczenie odmy
[Audi 80 B4 ABT] Co to jest? czyszczenie odmy
Witam
Dzisiaj postanowiłem wyczyścić rurkę od odpowietrzenia skrzyni korbowej.
Ta pierwsza co przy silniku trzyma ją zielona zawleczka potem jest połączona gumowym
wężem z następną rurką.
No i właśnie po wyjęciu tej rurki tam gdzie była połączona tym krótkim gumowym wężykiem z
drugą rurką wyciągnąłem takie coś:
Moje pytanie: czy to oryginalna część? Takie coś powinno siedzieć w tej rurce?
Bo to przypomina jakomś mini szczątkę do czyszczenia i może ktoś wcześniej czyścił już tą rurkę i przez przypadek to zostawił w niej.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Dzisiaj postanowiłem wyczyścić rurkę od odpowietrzenia skrzyni korbowej.
Ta pierwsza co przy silniku trzyma ją zielona zawleczka potem jest połączona gumowym
wężem z następną rurką.
No i właśnie po wyjęciu tej rurki tam gdzie była połączona tym krótkim gumowym wężykiem z
drugą rurką wyciągnąłem takie coś:
Moje pytanie: czy to oryginalna część? Takie coś powinno siedzieć w tej rurce?
Bo to przypomina jakomś mini szczątkę do czyszczenia i może ktoś wcześniej czyścił już tą rurkę i przez przypadek to zostawił w niej.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
- percevalle
- Audi 80 Klub
- percevalle
- Audi 80 Klub
Nie wiem czy to jest ori ale tego się bez celu nie montuje. Wyczyść to dobrze albo kup nowe w motoryzacyjnym i zamontuj spowrotem jak było. To ma być włożone w tej rurce, która wychodzi z pokrywy zaworów do trójnika odmy. W przeciwnym razie może Ci zacząć walić olejem i różnymi syfami z odmy na filtr powietrza, a tak, to wyczyścisz sobie odmę razem z tym raz na jakiś czas i będziesz miał z głowy.
A może ktoś z użytkowników u siebie też rozbierał tą rurkę i kojarzy czy coś takiego było czy nie. A może mógłby ktoś sprawdzić jak jest u Niego.
Do tej pory nie miałem jakiś problemów.
Jak to wyjełem to pomyślałem że to pełni rolę sitka. Powietrze i tak ma drożność ale jakieś śmiecie się przez to nie przedostaną.
Do tej pory nie miałem jakiś problemów.
Jak to wyjełem to pomyślałem że to pełni rolę sitka. Powietrze i tak ma drożność ale jakieś śmiecie się przez to nie przedostaną.
czysto było i było drożne jak te sitko wyjąłem to te sitko trochi, ale to naprawdę mało było zasyfione takim mułem,
ale nie było tragedii, przepłukałem to benzyną ekstrakcyjną i właśnie te sitko mnie zainteresowało.
Czamu ktoś je tam wsadził i czy to oryginalnie jest.
Olej jaki leje od zawsze to TEXACO 10W40.
ale nie było tragedii, przepłukałem to benzyną ekstrakcyjną i właśnie te sitko mnie zainteresowało.
Czamu ktoś je tam wsadził i czy to oryginalnie jest.
Olej jaki leje od zawsze to TEXACO 10W40.
To jest oryginalna czesc.
To taka siatka ktora jak grze napisal powoduje zatrzymywanie sie wiekszych kropli oleju i szlamu oraz jakichs czastek stalych ktore niepozadanie moga dostac sie dalej i cos zatkac lub zanieczyscic. Ma ona byc w tym metalowym odcinku ktory idzie z tylu silnika, mniej wiecej w polowie jego dlugosci.
Włoz ja spowrotem, jesli jest czysta to nie powoduje zadnych skutkow ubocznych, problemy pojawiaja sie kiedy zalepi sie i wtedy nie ma droznosci.
To taka siatka ktora jak grze napisal powoduje zatrzymywanie sie wiekszych kropli oleju i szlamu oraz jakichs czastek stalych ktore niepozadanie moga dostac sie dalej i cos zatkac lub zanieczyscic. Ma ona byc w tym metalowym odcinku ktory idzie z tylu silnika, mniej wiecej w polowie jego dlugosci.
Włoz ja spowrotem, jesli jest czysta to nie powoduje zadnych skutkow ubocznych, problemy pojawiaja sie kiedy zalepi sie i wtedy nie ma droznosci.