Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 3A] Co to mam pod maską?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Gumipoliku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 2.0 3A] Co to mam pod maską?

Post autor: Gumipoliku » 16 wrz 2019, 18:08

Ogólnie zastanawiam się o co chodzi, bo nie widzę sensu tego co tutaj jest. A mianowicie tam gdzie mam żółte strzałki idzie wąż, na którym osadzony jest jakiś czujnik z zaworem, do niczego nie podłączony (niebieska strzałka). Nie wiem co to za czujnik, naklejka z numerem jest zdarta. Dodatkowo ten wąż jest w pewnym momencie załamany (niebieski okrąg), przez co zmniejsza się prześwit. Nie wiem co to jest tutaj porobione, ale troche partacko to wygląda. Osobiście bym to zrobiłw bardziej uproszczony sposób - w sensie zwykły wąż 1 częściowy, bez żadnych czujników.

Na drugim zdjęciu znajduje się taki sam drugi czujnik z zaworem, tylko ten jest podłączony do jakiegoś kontrolera sondy lambda (niebieski okrąg).

I trzecie zdjęcie przedstawiające 2 wtyczki do niczego nie podłączone. (zaznaczone skąd idą)

p.s. nazwa tematu z sufitu, bo nie wiem jak te częsci mam nazwac :D

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 16 wrz 2019, 19:30

Gumipoliku, na pierwszym zdjęciu powinien być zawór biegu jałowego ale ktoś tam jakiś bajpas na śrubkę zrobił a po zaworze została ci jeno opaska którą widać na zdjęciu
a na 2 zdjęciu masz attuator czyli krokowy od lpg

Kostki te na 3 nie wiem na pewno od czego ale wyglądają jak od sondy a druga właśnie od tego zaworu biegu jałowego

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 16 wrz 2019, 19:40

Pomarańczowa strzałka ta duża, czarna wtyczka powinna być podłączona pod zbiornik płynu hamulcowego widać czujnik pod spodem nie podłaczony..

Wtyczka siwa powinna być podłaczona pod zawór biegu jałowego. No ale niestety ponowie gazownicy go wy...ali i dali coś od siebie to co się pytasz że nie podłaczone niebieska lewa wtyczka pewnie silnik miał trudności w stabilnym biegu jałowym....

Niebieski okrąg to sterownik LPG bo masz 2gen....

edit..

O piotrek był szybszy ;-)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2019, 19:45 przez Jarewa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 16 wrz 2019, 19:44

Jarewa, to nic ale zauważyłeś coś co ja przeoczyłem ;-)

Awatar użytkownika
Gumipoliku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gumipoliku » 17 wrz 2019, 07:52

Dzięki, czyli te wszystkie majsterkowania to są od lpg :D Będę musiał coś podziałać, bo nawet po tych modyfikacjach, które tutaj są, to auto po odpaleniu ma 800-900 obrotów, po zmianie benzyna/lpg i na odwrót też ma 800-900 obrotów, ale jak trochę przejadę, to potrafi (czasami jest normalnie) nawet dojść do 1500obr/m na postoju i dalej oscylować w granicach 1200-1500 :)

Jedna kostka wpięta już do zbiornika, a druga rzeczywiście może być od tego krokowego, bo po przeanalizowaniu jak on wygląda, pasowałaby idealnie.

Dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl