Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 6A] Części rozrusznika ewentualnie zmiana na inny

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
krzysiek.ruski

[B3 6A] Części rozrusznika ewentualnie zmiana na inny

Post autor: krzysiek.ruski » 05 maja 2014, 00:35

Klubowicze mam problem...
Miałem przypadek "czkawki"przy odpalaniu i coś gruchnęło. od tego momentu rozrusznik zaczął dziwnie chrobolić. Bendix nie przepuszcza.Podejrzewam że rozpadła się bieżnia przekładni planetarnej w której jest tuleja trzymająca wirnik i to on piłuje po magnesach (kiedy ostatnio wtykałem tam ryja to bieżnia miała pęknięcie).
Tu moje pytanie:
Czy można kupić taką bieżnię do rozrusznika Boscha o mocy 1,1kW (chyba to ten 0 001 107 012)? nie znalazłem w IC info o w/w części do PB Boscha :-(
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą na inny od innego silnika a najlepiej mocniejszy i szybko kręcący tylko od czego będzie pasować?

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 05 maja 2014, 02:07

Co by się nie stało to i tak rozrusznik trzeba wyjąć , rozebrać i będzie widać.
Mogła się rozsypać tulejka w główce rozrusznika i też będzie chroboliło. Jednak to nie zdarza się nagle , tylko daje znać dużo wcześniej. W moim przypadku chyba z rok czasu rzęcholiło przy zapalaniu. Widać że mosiężnej tulejki już wcale nie ma. Wytarła się całkowicie, aż wałek zaczął "napoczynac" konstrukcje obudowy (główki) i ją wyszczerbił.
Mogła też przy okazji popękać ( jak to się zbakierowało- nie było już współosiowe) puszka przekładni planetarnej.. U mnie też to się stało.
Przekładnię kupiłem w pierwszej lepszej spółdzielni z częściami samochodowymi za ??!! 12zł. Było to z 5lat temu. Leży do tej pory bo nie mogłem dostać nowej główki-ponad 100zł.chcieli i się nie opłacało. Jak widać stara już się nie nadaje to tulejowania.

Kupiłem nowy (stary ) rozrusznik ale bez przekładni i lata. Jest krótszy i troszkę lżejszy, ale za to kręci szybciej bo bez przekładni tylko bezpośrednio.
Na pewno nie jest to jak trzeba, bo skoro producent przewidział takie a nie inne kręcenie silnikiem to tak powinno być Fachowcy od poboru prądu, przeciążeń silników i kompresji wiedzą najlepiej o co chodzi. Obrazek Obrazek

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 05 maja 2014, 08:42

każdy element rozrusznika da się dokupić jest nawet dużo chińskich zamienników wirników które mają dzieki temu cene lepszą np. od Boscha.
Tulejki samosmarujące też nie są problemem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl