Witam.Od jakiegos czasu zbieram sie do wymiany uszczelki pod głowicą ponieważ puszcza olej poza blok.Dolewałem troche oleju od czasu do czasu jednak ostatnio problem bardzo sie nasilił.Nie zostawiam jakis wiekszych plam lecz po ostatnim dolaniu oleju i po przejechaniu 100km zauważyłem że stan oleju na szabelce jest ponizej normy.Zbiorniczek (1L) odmy który założyłem jest do połowy pełny(lub do połowy pusty:)).Fakt faktem robie krótkie dystane na zimnym silniku ale wcześciej tak nie miałem.ma ktoś jakieś pomysły?
PS.Dodam że jeżdze na półsyntetyku i nie wiem czy te objawy sie nie nasiliły po wymianie chłodnicy 2dni temu
[80 B4 2.0 ABT LPG]Duże ubytki oleju,pełny zbiornik odmy
-
- Forum Audi 80
wygląda to na dość duże przecieki kompresji przez pierścienie z cylindrów do skrzyni korbowej olej który jest rozchlapywany przez wał i korby z miski olejowej pod wpływem wysokiego (wyższego niż normalnie) ciśnienia w skrzyni korbowej wypychany jest właśnie przez odmę. Radzę sprawdzić ciśnienie na każdym tłokugwizdek93 pisze:Zbiorniczek (1L) odmy który założyłem jest do połowy pełny(lub do połowy pusty