[B3 1.8 S] Dwukolorowe spaliny
[B3 1.8 S] Dwukolorowe spaliny
Od niedawna zauważyłem podczas odpalania samochodu na wolnych obrotach spaliny raz mają kolor biały a raz brunatny. Cykliczność mniej więcej co 5 sekund. Biały jest bezwonny i na pewno jest to para a brunatny ma zapach spalin. zastanawiam się tylko nad tą cyklicznością, czy będzie z tego jakiś problem czy nie martwić się tym?
Dokładnie to może odpowiedzą doświadczeni koledzy znający silniki na wylot ale tak ogólnie to powiem że to raczej nie dobrze. Kolor biały można akceptować bo to para wodna, często z wody będącej w układzie wydechowym , rzadziej z powodu wody w baku. Ciemny kolor to znak że Twoje autko przechodzi na strone diesli i zaczyna palić olej. Dalej piszesz że wszystko ma miejsce w cyklu co ok 5 sekund, sugeruje to że co chwila zdarza się drobny przeciek do komory spalania. Nie jestem mechanikiem więc doświadczeni mnie pewnie poprawią ale może to jakieś uszczelniacze zaworowe lub podobna część. A ubywa Ci oleju ? I ile go ubywa?
oleju mi raczej nie ubywa. Po zapachu nie mogę jednoznacznie stwierdzić że pali się olej. Natomiast nie dawno wymieniałem uszczelkę pod głowicą. Dym ma raczej zapach spalin. Ale nieco mnie kolego zmartwiłeś.
[ Dodano: 2010-02-21, 07:52 ]
Dodam jeszcze że ten ciemny kolor to nie czarny tylko lekko brunatny i ulotny.
[ Dodano: 2010-02-21, 07:52 ]
Dodam jeszcze że ten ciemny kolor to nie czarny tylko lekko brunatny i ulotny.
Nie martw się na zapas nie warto. To może nic się takiego nie dzieje. Może pali normalnie tylko tak to wygląda. Posprawdzaj sobie technicznie silnik tj. kompresje, wycieki czy równo pali itd. to będziesz miał troche danych bo tak w ciemno tylko po tym jakiego koloru wylatuje dym z rury to nawet najlepszy spec nie stwierdzi na odległość co to może być.