[B4/ABK] dziwna subrtancja (co to może być?)
- bendinger5
- Forum Audi 80
[B4/ABK] dziwna subrtancja (co to może być?)
witam wszystkich. ostatnio odłączyłem odpowietrzacz który jest na pokrywie zaworów i oczy me ujrzały dziwną "maź" nie wiem co to jest?skrapla się w tym "grzybku" woda i jest od wewnątrz cały pokryty tą "mazią" co to może być?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 22:40 przez bendinger5, łącznie zmieniany 1 raz.
- bendinger5
- Forum Audi 80
umnie znowu koledzy biała maz jest na bagnecie i pod korkiem wlewu oleju , na poczatku myslałem ze to uszczelka pod głowica , została wymieniona oczywiscie razem z olejem i filtrami,ale co najlepsze po wymianie dalej jest to samo,pisalem post na ten temat koledzy odpisali mi ze przyczyna moze byc taka
krutkie dystanse
niedogrzany silnik
taki okres
niesprawny termostat
powiem wam ze dalej ta maz umnie jest i dotego na bagnecie delikatne kropelki wody,troche mnie to niepokoj ,ale pojezdze z tym i zobacze jak bedzie latem podobno powinny te objawy zniknac
krutkie dystanse
niedogrzany silnik
taki okres
niesprawny termostat
powiem wam ze dalej ta maz umnie jest i dotego na bagnecie delikatne kropelki wody,troche mnie to niepokoj ,ale pojezdze z tym i zobacze jak bedzie latem podobno powinny te objawy zniknac
Nie powinieneś sie tym martwic. Miałem rownież brzydko mówiąc zażygany bagnet. To racja, krótkie dystanse, niedogrzany silnik - może to być objawem Twoich zmartwień. Powodem jest też kiepski olej. Ja jeździłem na Mobil 1 i później znalazłem o nim opinie, że ma w sobie sporo wody (jak na olej). Woda musi gdzieś odparować. Masz dobrą kompresję wiec robi się emulsja wody z olejem - biała maź. Teraz mam zalany castroll magnatec i nawet krótkie dystanse nie powodują zażyganego bagnetu:)
pod korkiem było to samo :?: a olej teraz mam pozadny angielski niepamietam nazwy ale kolega oofol mi go polecił sam na takim lata ,jest to oczywiscie połsyntetyk,olej jest jak narazie czysty tylko ten bajzel na bagnecie i pod korkiem wlewu oleju ,normalnie mnie dołuje i denerwuje ,ale jak juz powiedziałem poczekam i zobacze latem co sie bedziedziało ,czy problem zniknie
Pod korkiem miałem to samo, normalnie budyń:). Musisz pomęczyć trochę swoją niunię:) Jak tylko się zrobi ciepło problem zniknie (zakładając, że masz uszczelkę w porządku) Co do angielskiego oleju. Kiedyś miałem jakiś angielski w E36 325 2,5 TDS no i.... bez komentarza. Nie mam już przekonania do angielskich wynalazków.
- bendinger5
- Forum Audi 80
odnośnie czyszczenia i odetkania tej odmy, gdzie się ona znajduje?kiedyś to czyściłem ale znowu się pojawił ten osad i trochę się zmartwiłem.koledzy coś wspominali o oleju i mam pytanie, jakiego oleju używać? mam silnik 2.0E na LPG i chciałbym wiedzieć jaki będzie najlepszy?i z góry dziekuję za odpowiedzi i porady!
- bendinger5
- Forum Audi 80