[80 B3] Dziwne drżenie
[80 B3] Dziwne drżenie
Witam, zastanwia mnie co może być przyczyną w takim dziwnym drżeniu, gdy samochód stoi odpalony na biegu jałowym, ta jak by lekko zatrzęsie potem to ustępuje i znowu zatrzęsie i ustępuje. Nie wiem czy może to być wina obrotów, gdyż nie mam obrotowmierza. W czym szukać przyczyny? Może świece? Wygląda to tak jak by był to nie równa praca silnika. Mam benzyniaka 1.6 PP z kat. W trakcie jazdy wszystko jest w miarę ok.
U mnie takie drgania mam, jak obroty mam w okolicach 900, uspokaja się przy około 1100, a że wolne obroty u mnie to ~1200, także nie mam tych drgań. Tu podsyłam temat z forum golfa o problemach z gaźnikiem 2ee -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... hlight=2ee , radzę przeczytać wszystko, można się dużo dowiedzieć. Z tego co ja tam czytałem i co pamiętam (cały temat przeczytałem), to mogą to być świece/przewody WN, przewody podciśnienia (chyba tak to się zwie) i pewnie jeszcze kilka rzeczy, no ale to tam poczytać trzeba
jak poznać, że świece nadają się do wymiany? P.s. samochód pali mi za pierwszym razem zawsze, nie muszę nim kręcić, sekunda i nawet w mróz odpala, Nigdy mi nie zgasł podczas jazdy itp. zachowuje się naprawdę dobrze. Jedyne co mnie martwi to wlasnie te dziwne zachowanie i tak jakby spore spalanie (w mieście przy oszczędnej jeździe ok.9,5l do 11l)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 20:44 przez mat, łącznie zmieniany 1 raz.
no tak chociaż zależny co kto ma na myśli oszczędna jazda http://www.motofakty.pl/artykul/10_przy ... jazdy.html ale to tak na marginesie.trepek pisze:Chociaż te 11l przy oszczędnej
a nie raz wystarczy tylko taką świecę przeczyścić, co nie zmienia faktu że dalej u mnie jest takie drżenie dziwnetrepek pisze:Jak jest strasznie zniszczona, iskra z trudem może przeskoczyć to wymieniasz.
Witaj moze troszke dokładniej, czy te drgania ustępują jak rozgrzejesz silnik, czy tylko na zimnym ?? jak mocne są?? jesli mocne to znak ze autko przez chwile chodzi na 3 cylindrach albo ma jakies przebicie na kablu, popatrz na przerwe na świecach i czy główka nadal jest nie wypalona, jak bedą wypalone to najlepiej wymień świece jak to nie pomoze to kable.pozdro