Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,6 RN + LPG] gaśnie na wolnych, szarpie na biegu (PB)

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

[B3 1,6 RN + LPG] gaśnie na wolnych, szarpie na biegu (PB)

Post autor: spaykee » 26 maja 2009, 00:30

Witam. Ostatnio gaz mi się skończył i przyszła kolej na jeżdżenie troszkę na benzynie - a ze mam pół baku to pomyślałem, ze go przepale. No i zaczęły się schody.
1. dziwny objaw - gdy odpalam na benzynie, przez chwilę jest ok, po kilku sekundach pracy zaczyna niemiłosiernie dymić z rury, na niebiesko, szaro i nawet na czarno. :idea:
2. ciekawy objaw - gdy silnik się nagrzeje i jadę, mam na biegu, to czasem silnik jakby tracił moc i czasem szarpnie. Czasem szarpie raz za razem.
3. nieciekawy objaw - gdy wciskam sprzęgło by zmienić bieg - od razu chce zgasnąć. raz na 10-15 prób nie gaśnie i bardzo ładnie pracuje na wolnych... Parkowanie to jest tragedia w takiej sytuacji, nie wspominając o tym, że potrafi zgasnąć przed czy nawet na środku skrzyżowania. :roll:

Co to może być?

Dodam, że na LPG takich zachowań nie ma, bardzo ładnie chodzi. Tylko czasem na wolnych spadają troszkę obroty - ale nie gaśnie.

Awatar użytkownika
gmitek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gmitek » 26 maja 2009, 00:35

spaykee pisze:2. ciekawy objaw - gdy silnik się nagrzeje i jadę, mam na biegu, to czasem silnik jakby tracił moc i czasem szarpnie. Czasem szarpie raz za razem.
ja miałem jakiś czas temu to samo kiedy jeździłem na paliwie z UA, mechanik powiedział że sie rozdzielacz pierniczy,

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spaykee » 26 maja 2009, 10:15

Z tym, że ja mam gaźnik Keihin I z ręcznym ssaniem. Nie mam wtrysku...

Florek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Florek » 26 maja 2009, 20:17

Obstawiam gaźnik do przeglądu i wyczyszczenia. Ale napisz jeszcze, czy te objawy są cały czas, czy na wyłączonym ssaniu tylko?

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spaykee » 26 maja 2009, 20:18

Florek, na włączonym ssaniu kopci, na wyłączonym ssaniu gaśnie i szarpie.

Florek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Florek » 26 maja 2009, 20:48

Tak bez patrzenia to po mojemu gaźnik wymaga wyczyszczenia.
A pod gaźnikiem sucho z kaźdej strony? Ostatnio moja staruszka przestała śmigać na waszce bo puściła uszczelka, silnik cały mokry...

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spaykee » 26 maja 2009, 21:31

A pod gaźnikiem sucho z kaźdej strony? Ostatnio moja staruszka przestała śmigać na waszce bo puściła uszczelka, silnik cały mokry...
Mokro ale z winy uszczelki pod pokrywą zaworów. Nie mam kiedy tego zrobić. :idea: Może w ten weekend rozbiorę gaźnik i zobaczę co tam ciekawego.

BTW. Co macie na myśli, że gaźnik do wyczyszczenia? Co należy zrobić? Jakimi środkami? W jaki sposób?

Florek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Florek » 26 maja 2009, 22:54

Silnik miałem mokry z powodu przypchanego węża paliwowego.
Dawał bokiem i rzygał... Ja osoboście nie znam innej metody czyszczenia gażnika, jak rozebrać, wziąć zestaw benzyna + pędzelek i naprzód. Jak długo jeździ się tylko na LPG to w gaźniku zbiera się osad, który uniemożliwia mu prawidłową pracę. Tak kiedyś miałem czyszczenie pomogło. Żeby być pewnym, czy to faktycznie gaźnik, proponuję wykonać test. Odłącz wąż doprowadzający paliwo do gaźnika, zdejmij obudowę filtra i nalej odrobinkę paliwa bezpośrednio do gaźnika. Jak zatrybi, znaczy nie jest to gaźnik i trzeba szukać gdzie indziej.

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spaykee » 26 maja 2009, 23:11

Florek, w weekend rozbabram ten gaźnik i przeczyszczę, zobaczymy co z tego wyniknie. <ok>

Florek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Florek » 26 maja 2009, 23:21

A przed weekendem dobrze go obejrzyj w poszukiwaniu wycieków paliwa w okolicach gaźnika. :!:
Tak mi się właśnie przypomniało, że jeśli rzadko lub wcale nie jeźdxiłeś na benzynie, to może przytykać Ci dawkę zawór rozdzielający gaz i benzynę. Przyczyn może być wiele, piszę tylko o tych, które sam przerabiałem, powodzonka <ok> <piwo>

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spaykee » 26 maja 2009, 23:22

Florek pisze:może przytykać Ci dawkę zawór rozdzielający gaz i benzynę.
całkiem prawdopodobne, że to może być też to. tylko gdzie tego szukać??

Florek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Florek » 27 maja 2009, 16:27

Rozdzielacz wygląda nieco jak pomniejszona obudowa filtra gazu. Prześledź drogę przewodu paliwowego od gaźnika do zbiornika.
U mnie rozdzielacz znajduje się trójnikiem umieszczonym na pokrywie zaworów. Wygląda to tak, iż przewód paliwowy który doprowadza paliwo do gaźnika jest właśnie przedzielony tym rozdzielaczem, na jego górze znajdują się 2 wsuwki z przewodami, podłączone do kostki (jest to jeden element). Poluźnij opaski i zobacz, czy po przełączeniu na benzynę takim samym ciśnienieniem daje paliwo przed i za rozdzielaczem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl