[B3 1.8E] Gdzie jest komputer/sterownik
A jednak mono-motronic, to zmienia postać rzeczy.Swinnet pisze:1.8 na jedno punktowym wtrysku Mono-motronic z okrągłym filtrem powietrza. Z instalacją gazową z silnikiem krokowym z włączoną emulacją sondy lambda.
System wtryskowy mono-motronic nie będzie pracował bez komputera ECU :mrgreen:
Powinien znajdować się tutaj:
Jeśli go tam nie ma tzn. że ktoś zmienił cały wtrysk z K-Jetronic na mono-motronic i komputer zainstalował w innym miejscu.
Może sprawdź po wiązkach, ciężko przegapić bardzo grube wiązki przewodów, poszukaj gdzie prowadzi przewód od silniczka krokowego, powinien doprowadzić Cię do engine control unit.
No właśnie tam szukałem i niestety go nie było, wiązki prowadzą w różne miejsca ale nigdzie tak żeby na końcu można było się spodziewać komputera... najgrubsza wiązka idzie do skrzynki bezpieczników... a tak swoją drogą to gdzie w mono- motronic jest silnik krokowy
?? z tego co wiem to tam jest tylko silnik DC do ustawiania wolnych obrotów.. krokowy to mam do gazu ;] ktoś też miał podobny problem ale ostatecznie nie napisał czy znalazł i gdzie.

Silnik krokowy, inaczej nastawnik przepustnicy(do stabilizacji biegu jałowego) znajduje się po prawej stronie wtrysku patrząc od przodu.Swinnet pisze:a tak swoją drogą to gdzie w mono- motronic jest silnik krokowy??
Tutaj masz jego zdjęcie:
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, 13:47 przez paw1131, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak jest tam coś podobnego, ale ma 4 piny i nie jest silnikiem krokowym ;] na 1000% lecz zwykłym silnikiem z przekładnią i przyciskiem wykrywającym przepustnice. Ten ze zdjęcia może i jest krokowy bo jest na bodajże 6 przewodów. Z wszystkich opisów wynika że w mono-motronicu jest taki jak u mnie, czyli 4 przewodowy a ten jest na pewno od jednopunktu?
Tzn silnik był przekładany ale z gaźnikowego... stary się skończył... cały osprzęt jest ten co był.. ja nic nie zmieniałem, tzn został osprzęt ten co był w samochodzie czyli wtryskowy i żadne ślady nie wskazują aby był przerabiany z innego typu niż ten co jest. Chyba, że źle nazywam mój system ale raczej nie..
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [B3 1.8E] Gdzie jest komputer/sterownik
Jaki efekt, naprawiałeś ECU?