Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8 PM]Jak zdjac te przeklete kola pasowe ?!

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 18 sie 2010, 16:02

roman26 pisze:Zastanawiam się gdzie ja takie śruby dostane?
ASO, szrot.

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 01 gru 2010, 18:49

W maju 2008 r. wymieniałem rozerwaną gumę - osłonę wewnętrznego przegubu . To ta z tym metalowym kołnierzem w którym jest 6 otworów na te właśnie śruby .
I co dziwne , właśnie w tym komplecie było 6 tych śrubek , tubka smaru i chyba coś jeszcze - jakieś krótkie 2 śrubki nie wiadomo do czego i 3 blaszki ( takie podkładki z dwoma otworami ) .
Aż się zdziwiłem że za 32 złote tyle tego było .

Podobnie było z łożyskiem do przedniego koła . Pamiętam że było to od " Ruville " i kupione w Inter Carsie " za 56 zł . Oprócz łożyska były 2 duże segery ( u mnie nie potrzebne bo gniazdo zwrotnicy odpowiednio wytoczone ) i ta śruba co się ją zakręca metrowym drągiem na 200 niutonuff.
Nie wiem po co tyle tego pchają producenci , jak człowiekowi to nie potrzebne a inni po ASACH i szrotach przepłacają .

jurus007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jurus007 » 14 mar 2014, 20:56

witam. wszystki śróby klejone odkręca sie na zryw( a producent daje zegery śróby i bardzo dobrze a łożysko które masz a nie potrzebowałeś zegerów pasuje do wielu innych modeli w których jest wymagany zeger, dwie śróby które miałeś w zestawie do przegłubów czy tam osłony są w tych kielichach z którymi jest połączony przegłub wewnętrzny kielich jest przykręcony w środku.) teraz odpowiedź dla założyciela tego problemu na warsztatach mnustwo śrób jest odkręcanych kluczem pneumatycznym tzn na powietrze na zryw, źróbę na wałe odkrecisz kluczem dopasowanym a nie zwykłym nasadowym. klucz który potrzebujesz można kupić w briko marche czy jakoś tak i nie słuchaj głupot o grzaniu śróby na wale to trzeba być idiotą żeby wogle na coś takiego wpaść:D:D:D każdą śróbe która była klejona da się normalnie odkręcić normalnie bądź na zryw. jeśli odkręcasz śróby imbusow bądź torksowe zawsze nabijaj je młotkiek jeśli sie obrobi imbus to wbijasz torks jeśli sie obrobi torks wbijasz wielo rowkowy masz 4 możliwośći bo jak już nie da rady takimi to wbijasz numer więkrze ale tylko imbus sie da. i nic nie tnij bo rozwiercenie tych śrób to chard kor one są bardzo twarde. jak będziesz wymieniał oringi nie porysuj wału bo będzie ci ciekło. delikatnie wydłub go śróbokrętem ale bardzo ostrożnie.( nie wał młotkiem po kole bo powyginasz i będzie ci cieło paski można ale bardzo delikatnie uderzaj jak coś po troche z każdej strony aby je rozruszać) a co do kleju ostatnio w swojej buni wymieniałem sprzęgło i nie dałem ani gramu kleju kumpel z pracy ówił że kiedyś tego nie było i jeździło można dać jak sie ma ale nic sie nie stanie jak nie dasz dokręcaj śruby z czuciem mocno śróba na wale sie nie odkręci bo ma zwykly gwint a wał sie kręci w prawo i cały czas ją dokręca nie ma bata żeby sie sama odkręciła chyba że ją byle jak dokręcisz.) powodzenia ( a śróby idzie kupić w sklepi u mnie w okolicy jeżdzi się do szczurka u ciebie pewnie też są takie sklepy patrz przy zakupie na gwint i gróbość na łeb nie ma znaczenia

Awatar użytkownika
LUPO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUPO » 14 mar 2014, 21:27

Andrew^ pisze:no ok mam przedluzke tylko nasadka przeskoczyla na lbie sruby nie chcial bym jej doprowadzic do takiego stanu zeby trzeba bylo to wiercic :roll:
taką nasadkę 19mm użyłeś do odkręcenia tej śruby?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl