[B4 2.0 ABT] Katalizator w ABT
Witam, mam pytanko. Czy istniały B4 które nie miały katalizatorów ??. Podobno roczniki 1991 ich nie miały, ale nie jestem tego pewien tylko tak słyszałem. Nie rozkręcając wydechu jest możliwość sprawdzenia tego.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
A dochodzą do niego jakieś czujniki ???. Bo u mnie sonda podłączona jest do rury.
[ Dodano: 2010-02-16, 21:10 ]
Jeszcze jedno ,tam na rysunku przedstawiony jest katalizator i posiada on nakrętke zamykającą, w jakim celu ona jest tam umieszczona. Jeśli u mnie jej nie ma to znaczy że mam zwykły tłumnik, tak ???.
[ Dodano: 2010-02-16, 21:10 ]
Jeszcze jedno ,tam na rysunku przedstawiony jest katalizator i posiada on nakrętke zamykającą, w jakim celu ona jest tam umieszczona. Jeśli u mnie jej nie ma to znaczy że mam zwykły tłumnik, tak ???.
i bardzo dobrze bo tak powinno byćMietek pisze:Bo u mnie sonda podłączona jest do rury
nie jestem pewien ale chyba do robienia jakiejś analizy ona jest czy coś takiego.Mietek pisze:Jeszcze jedno ,tam na rysunku przedstawiony jest katalizator i posiada on nakrętke zamykającą, w jakim celu ona jest tam umieszczona
nie sądzę żeby w silniku o oznaczeniu ABT nie było katalizatora chyba że go ktoś wyciął i została pusta puszka. A jeśli chodzi o nakrętkę to jesteś pewien że jej nie ma :?:Mietek pisze:Jeśli u mnie jej nie ma to znaczy że mam zwykły tłumnik, tak ???.
Dzięki za doradę, jutro zobacze czy jest. A co myślisz o czymś takim zamiast katalizatora
http://moto.allegro.pl/item926867761_au ... izato.html
http://moto.allegro.pl/item926867761_au ... izato.html
równie dobrze można wyciąć dziurę w obecnym katalizatorze wyjąć środek i zaspawać na to samo wyjdzie tylko jakie tego będą skutki niech już się wypowiedzą osoby co takie coś robiły, i czy w ogóle się coś stanie czy tylko dźwięk wydechu się zmieni.
Bo za to cudo z allegro zapłacisz w sumie 80zł a mechanik za 30 Ci zrobi to o czym pisałem
Bo za to cudo z allegro zapłacisz w sumie 80zł a mechanik za 30 Ci zrobi to o czym pisałem
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Dźwięk będzie straszny.ysiul pisze:równie dobrze można wyciąć dziurę w obecnym katalizatorze wyjąć środek i zaspawać na to samo wyjdzie tylko jakie tego będą skutki niech już się wypowiedzą osoby co takie coś robiły, i czy w ogóle się coś stanie czy tylko dźwięk wydechu się zmieni.
Mietek, tak w ogóle, to dlaczego chcesz pozbyć się kata?
Kolego nic to nie da, a może jeszcze i popsuć charakterystykę na dole, chociaż raczej różnicy nie odczujesz.
Jeśli kat Ci się rozleciał, to najlepiej zrób tak jak ysiul napisał, chociaż czasem możesz mieć problemy ze spalinami
Są jeszcze takie katy uniwersalne, one chyba jakies 300 do 500 kosztują, tyle że to i tak nie działa tak jak powinno.
Czyli najlepiej kup oryginał
Jeśli kat Ci się rozleciał, to najlepiej zrób tak jak ysiul napisał, chociaż czasem możesz mieć problemy ze spalinami
Są jeszcze takie katy uniwersalne, one chyba jakies 300 do 500 kosztują, tyle że to i tak nie działa tak jak powinno.
Czyli najlepiej kup oryginał
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Tutaj jest temat o tym tłumiku zamiast katalizatora https://audi80.pl/co-sadzicie-o-tlum ... t27241.htm
Ja w swoim B3 wstawiłem coś takiego tylko nie mogłem go ułożyć żaby się nie obijał o nadwozie. W końcu zrobiłem na jego rurze dwa nacięcia przygiąłem i zaspawałem, pasował idealnie. Tylko pewnie by czegoś takiego później nie uznali gdybym oddał na reklamacje gwarancyjną.
Ja w swoim B3 wstawiłem coś takiego tylko nie mogłem go ułożyć żaby się nie obijał o nadwozie. W końcu zrobiłem na jego rurze dwa nacięcia przygiąłem i zaspawałem, pasował idealnie. Tylko pewnie by czegoś takiego później nie uznali gdybym oddał na reklamacje gwarancyjną.
ysiul, IC69 nie wiem gdzie słyszeliście ten straszny dźwięk ale na pewno nie przy zdrowym wydechu w aucie z silnikiem ABT. Ja zrobiłem u siebie taką operację. Wybiłem wkład katalizatora i założyłem samą obudowę. Zgoda, wydech jest troszkę głośniejszy a jego dźwięk bardziej metaliczny ale nic nie grzechota. Dźwięk wydechu nie przeszkadza nawet na dłuższych trasach. Jest w sam raz