Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABT + LPG] Kilka problemów.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Rastalocky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0 ABT + LPG] Kilka problemów.

Post autor: Rastalocky » 09 lut 2012, 10:16

Witam! Od jakiegoś czasu mam problemy ze swoim Audikiem. Zaczęło się od tego, że przy odpalaniu na benzynie, po dodaniu gazu gasł. Zdarzało mu się to raz, góra dwa po czym odpalał i wchodząc na obroty chodził dosłownie jak traktor. Po przełączeniu na LPG było wszystko w porządku. Ostatnio jednak już i na LPG zaczynał wariować. Po przełączeniu albo dostawał bardzo wysokich obrotów ( około 3tys.) albo mega niskich, koło 700. Strasznie to wpieniające gdy dojeżdza się do świateł i samochód albo wyje, albo ledwo chodzi. Wczoraj jednak samochód odmówił w ogóle posłuszeństwa. Na pb przestał odpalać. Przez ostatnie kilka dni już miałem problemy z odpalaniem. Odpalał za pierwszym razem, nawet w tych największych mrozach, po paru sekundach gasł i potem to już była loteria, albo zapalił od razu, albo trzeba było kręcić po 40 sekund :/ teraz niestety pali już tylko awaryjnie bezpośrednio z gazu. I jeszcze jeden problem odnośnie temperatury silnika. Podczas jazdy trzyma mi cały czas temperaturę ok. 60 st. Stojąc w korku podnosi się normalnie do tych mniej więcej 90st. ale podczas jazdy znowu spada... Może wystarczy tylko przesłonić chłodnicę... Proszę o pomoc i dziękuję z góry

Awatar użytkownika
pawelw_1986
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelw_1986 » 09 lut 2012, 12:33

co do obrotow i rozruchu to zaczol bym od podkladki pod wtryskiem tej gumowej czesto peka i dzieja sie takie rzeczy jak u ciebie, co do temperatury to w termostacie szukaj winy na postoju powietsze nie chlodzi chlodnicy i dlatego ci temperatura wzrasta a jak jedziesz to sie chlodzi termostat odpowiada za utrzymanie temperatury i od tego bym zaczol

vlodek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vlodek » 09 lut 2012, 20:29

Spróbuj zrobić reset kompa bo instalacja LPG pewnie Ci zdrowo namieszała w ustawieniach. Jeśli to nie pomoże to tak jak kolega wcześniej wspomniał przyjrzyj się dolotowi/przepustnicy a jeśli i to nie pomoże to szukaj w instalacji elektrycznej silnika czyli kable, czujniki... To jest prosty silnik więc większość usterek możesz zlokalizować sam.

[ Dodano: 2012-02-09, 20:30 ]
Aha jeśli reset pomoże to ustaw emulację sondy lambda na masę bo pewnie jest inaczej. U mnie występowały podobne problemy i emulacja rozwiązała sprawę.

adieuu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: adieuu » 09 lut 2012, 21:45

Tez mialem problemy z zapalaniem takie jak opisales, mi pomogla wymiana niebieskiego czujnika. Co do obrotow to moze byc zabrudzony krokowiec.

Rastalocky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rastalocky » 10 lut 2012, 09:20

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jutro wracam do domu, gdzie mam warsztat i pełne osprzętowanie, także przejrzę wszystko o czym mówicie. Dzięki jeszcze raz :) Pozdrawiam

Edit: Jeszcze jedno... jakiś czas temu chciałem "sprawdzić" Audika, wpadłem na obwodnice i do 140km/h nawet dawał radę, ostatecznie rozpędził się do 160 i to na tyle. Więcej nie mogłem z niego wycisnąć, bo zachowywał się jakby nie dostawał paliwa. Gaz do podłogi wciśniety a samochód szarpie. Lekko bo lekko, ale szarpie. Dwie sekundy przyspiesza, po czym 2 sekundy jakby nie dostawał paliwa. Co może być przyczyną? To się dzieje zarówno na gazie jak i na benzynie.

[ Dodano: 2012-02-10, 10:00 ]
Zapomniałem dodać, że i spalanie się zmieniło dramatycznie :/ w trasie mi palił około 8l LPG, teraz to jest koło 12-13l :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl