[B4 2.0 ABK] Klekot po odpaleniu, po wymianie oleju
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Klekot po odpaleniu, po wymianie oleju
Witam posiadam nowy problem z moją audi wymieniłem olej z 10w40 na 15w40 generalnie jest gęściejszy i tak mi doradzili w warsztacie gdyż samochód jest zagazowany ale problem lezy przy odpaleniu jak samochód stał całą noc klekocze jakby był bez oleju lecz tylko 2-3 sekundy dopuki pompka nie zaciągnie przed wymianą tego nie było mechanik powiedział że może pompa oleju nie trzyma ciśnienia i po długim staniu auta olej zcieka do miski. Miał ktoś taki przypadek ?
osobiście styczność z mechaniką mam mam praktyki w tym zawodzie nie powiem że jestem świetny dużo mi brakuje ale własne auto sam naprawiam gdy zdiagnozuje co jest bądź ktoś mi powie 3 lata szkoły nie robią z człowieka mechanika tylko długoletnia praktyka.
osobiście styczność z mechaniką mam mam praktyki w tym zawodzie nie powiem że jestem świetny dużo mi brakuje ale własne auto sam naprawiam gdy zdiagnozuje co jest bądź ktoś mi powie 3 lata szkoły nie robią z człowieka mechanika tylko długoletnia praktyka.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2015, 18:54 przez BlackMistick, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Ależ czy wymiana oleju jest konieczna dlamnie nie problem jest wymienić pompe oleju przy okazji wymienie rozrząd bo niewiem kiedy był robiony a przed wymiąną również miałem przed odpaleniem świecącą się kontrolke od Ciśnienia oleju a po paru dniach klekot ustał już tego niema tylko powróciła święcąca kontrolka na 2-3 sekundy po odpaleniu tak jak było wcześniej
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
ale przecież możesz to w końcu twoja kasaBlackMistick pisze:dlamnie nie problem jest wymienić pompe oleju
o tym to nic nie wspomniałeśBlackMistick pisze:przed wymiąną również miałem przed odpaleniem świecącą się kontrolke od Ciśnienia oleju...........tylko powróciła święcąca kontrolka na 2-3 sekundy po odpaleniu tak jak było wcześniej
U mnie takie coś powodował filtr oleju filtron'a po zmianie na man'a ustało, ale równie dobrze może być i pompa.
Leo, zapytał jaki filtr zamontowałeś ale nie odpowiedziałeś.
-
- Forum Audi 80
co do filtra to odpowiem jutro bo nie pamiętam co zamontowałem niekiedy dziennie mam od zasrania wymiany oleju bądź innych spraw w warsztacie nie wszystko pamiętam ale prawdopodobnie to było coś na styl filtron'a lecz zawsze w każdym aucie taki montowałem u siebie i u rodziny bądź znajomych i wszystko było ok więc przepuszczam że pompa ma swój kres najechane ma już 225tyś km
- Audi Sport
- Forum Audi 80
PieterB pisze:ja bym zmienił, sam takie rzeczy robiłem kilka razy w różnych autach nie tylko w audi i zawsze zmiana na + ale też słyszałem że taka zmiana nie jednemu nie wyszła na dobre.Lukas624 pisze:zalany Castrolem 15W/40, za chwilę wymiana i nie wiem czy zostawić 15/40 czy zalać 10/40?
Również zmieniałem olej w wielu samochodach z 15W na 10W jak i z 15W na 5W Żadnych minusów. Tak jak piszesz, cichsza, miększa praca silnika, szczególnie zimą i gdy olej przekroczy 100st. Mniejsze spalanie oleju również zauważyłem Przed każdą taką zmianą zawsze zalewam płukankę